Slovenija

Odpiralni čas bo urejala pogodba

Ljubljana, 03. 03. 2006 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova kolektivna pogodba dejavnosti trgovine bo med drugim urejala tudi delovni čas ob nedeljah in praznikih.

V trgovini
V trgovini FOTO: POP TV

Pogajalski skupini trgovcev in zaposlenih v trgovini začenjajo aktivna pogajanja za sklenitev nove kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine. Ta bo urejala tudi delovni čas ob nedeljah in praznikih. "Želeli bi, da bi trgovci delali le eno nedeljo na mesec, kar pa po pojasnilih trgovcev ni mogoče," je povedal predsednik Sindikata delavcev trgovine Slovenije Franci Lavrač.

Predstavniki zaposlenih bodo v pogajanjih za trgovce skušali izpogajati predvsem boljše plačilo za delo ob manj ugodnem delovnem času. Zaposleni v trgovini imajo po sedanji kolektivni pogodbi 75-odstotni dodatek za delo ob manj ugodnem delovnem času, ki pa se mora po besedah sekretarke sindikata trgovine pri KS 90 Tinke Jamnik zvišati. "Dodatek ne more biti nižji od 100 odstotkov in to bo naše pogajalsko izhodišče," je dejala.

Nič več izkoriščanja

Delodajalci so 21. februarja kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine odpovedali, veljala pa bo še do 31. decembra. Če pogajalski skupini do konca leta ne bosta dosegli sporazuma, se bo zaposlenim v trgovini položaj poslabšal, opozarjajo v sindikatu.

Z ureditvijo delovnega časa v kolektivni pogodbi bi po mnenju sindikatov onemogočili izkoriščanje. Sekretar sindikata delavcev trgovine Ladislav Kaluža je povedal, da se razmere v trgovini v zvezi z delovnim časom še slabšajo. Več je neizkoriščenega dopusta, neizplačanih ur. Trgovine ob nedeljah ostajajo odprte, delovni čas zaposlenih čez teden pa se ob tem ni skrčil. "Z ureditvijo tega v kolektivni pogodbi bi dosegli, da bo prodajalec bolj cenjen. Danes je za delodajalca vreden manj kot blago na polici," je dejal.

Po besedah Jamnikove je največ kršitev pri malih trgovcih. Povedala je, da se z dejavnostjo trgovine ukvarja prek 38.000 pravnih subjektov. Veliki trgovci zaposlujejo okoli 80 odstotkov trgovcev, največ kršitev pa zaznajo pri malih trgovcih, kjer je tudi sindikalna organiziranost zelo nizka.

Sindikata za izredne inšpekcijske preglede

Sedemnajst trgovskih družb bo predvidoma v ponedeljek na ustavno sodišče vložilo pobudo za presojo ustavnosti zakona o trgovini. Predstavniki večjih trgovinskih družb, ki imajo hipermarkete v nakupovalnih središčih, opozarjajo, da zdaj veljavna rešitev, ki v teh središčih dopušča obratovanje ob nedeljah in praznikih le prodajalnam z nujnimi življenjskimi izdelki, ne pa tudi vsem ostalim prodajalnam, zanje ni sprejemljiva. Kot so potrdili v največji slovenski trgovski družbi Mercator, so pod pobudo podpisani vsi večji slovenski trgovci, tudi družbi Spar in Tuš.

Sindikata, podpisnika kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, bosta ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pozvala, da uvedejo izredne inšpekcijske preglede. Pri tem so pripravljeni sodelovati tudi sami, in sicer tako, da inšpektorjem povedo, katere družbe naj obiščejo, na kaj naj bodo pozorni. "Na plačilni listi kršitev ne bo," je povedal Lavrač.

Pogajanja skoraj pri koncu

Razen področja okoli nedeljskega dela je poglavje o delovnem času, dodatkih in dopustih po besedah Jamnikove tik pred zaključkom. Predmet pogajanj bo tudi tarifna priloga, zato si bodo sindikati prizadevali še za zvišanje plač zaposlenih. Povprečna plača zaposlenih v trgovini znaša po Lavračevih besedah od 120.000 do 150.000 bruto, in sicer skupaj z dodatki.

Predstavniki zaposlenih v trgovini želijo čim prej doseči tudi soglasje glede uskladitvenega dodatka. Ker pogajalski skupini soglasja o tem nista dosegli, so zaposleni v trgovini prejeli le zakonsko določenih 5100 tolarjev uskladitvenega dodatka. Po izračunih sindikata pa bi glede na podatke Urada za makroekonomske analize in razvoj v lanskem letu lahko znašal 11.985 tolarjev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.