Slovenija

Odpadke vozijo v Kovor

Kranj, 05. 11. 2007 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Krajani Tenetiš in Mlake še vedno vztrajajo pred deponijo, da bi preprečili morebitne poskuse odvoza odpadkov v Tenetiše.

Predsednik društva za ohranitev Udin Boršta Miran Hude iz Mlake, je povedal, da krajani zahtevajo, da se pripravi in začne izvajati program sanacije, saj jih emisije iz odlagališča vsak dan zastrupljajo.
Predsednik društva za ohranitev Udin Boršta Miran Hude iz Mlake, je povedal, da krajani zahtevajo, da se pripravi in začne izvajati program sanacije, saj jih emisije iz odlagališča vsak dan zastrupljajo. FOTO: Kanal A
Komunala Kranj kljub drugačnim pričakovanjem še ni prejela okoljevarstvenega dovoljenja, s katerim bi Agencija za okolje podaljšala obratovanje deponiji Tenetiše, ki ji je z 31. oktobrom poteklo obratovalno dovoljenje.

Kot je pojasnila vodja kabineta župana na mestni občini Kranj Ana Vizovišek, Komunala Kranj, ki je že maja Agencijo za okolje zaprosila za podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje deponije Tenetiše tudi po koncu letošnjega oktobra, odgovora še vedno ni prejela. Na agenciji tako še vedno odločajo, ali bi kljub nasprotovanju okoliških prebivalcev deponiji Tenetiše podaljšali dovoljenje za obratovanje do leta 2009.

Dovoljenja ni dobilo le odlagališče Tenetiše

Agencija RS za okolje je do danes izdala 18 odločb za podaljšanje veljavnosti obstoječih okoljevarstvenih dovoljenj za obratovanje odlagališč komunalnih odpadkov,od 19 zaprošenih.

Verica Vogrinčič, sekretarka na Agenciji RS za okolje, je sporočila, da je v reševanju ostalo samo še odlagališče Tenetiše Komunala Kranj, "zato, ker je agencija prejela vlogo krajanov, v kateri želijo pridobiti položaj stranskega udeleženca v postopku podaljšanja veljavnosti okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje odlagališča v upravljanju podjetja Komunala Kranj."

Agencija RS za okolje bo v tem času zaradi stalnih pritožb lokalnega prebivalstva izpeljala tudi postopek preverjanja kakovosti monitoringa skladno s 102. členom zakona o varstvu okolja.
"Zaradi pritožbe krajana Tenetiš, ki se ne strinja z odločitvijo Agencije RS za okolje, da mu ne prizna lastnost stranke v upravnem postopku podaljšanja okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje odlagališča Tenetiše, je agencija na podlagi zakona o splošnem upravnem postopku pritožbo krajana Tenetiš morala odstopiti II.stopnji-Ministrstvu za okolje in prostor v reševanje." Šele po odločitvi ministrstva o pritožbi bo agencija lahko odločila o podaljšanju dovoljenja za obratovanje odlagališča Tenetiše.

Dokler odločba ne II.stopnji ne bo izdana, je občina dolžna poiskati ustrezne nadomestne rešitve v skladu s pristojnostmi, ki jih ima do odlaganja komunalnih odpadkov.

Smeti zdaj vozijo na tržiško deponijo

Komunala Kranj, ki ne odvaža odpadkov le iz kranjske mestne občine temveč tudi iz občin Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko, pa medtem začasno vozi odpadke v tržiško deponijo v Kovor, je povedal vodja poslovne enote Komunala v omenjenem javnem podjetju Primož Bajželj. V Kovor bodo odpadke vozili do nadaljnjega, torej dokler Agencija za okolje ne bo sprejela odločitve o podaljšanju okoljskega dovoljenja, je dejal Bajželj. Vizoviškova pa je dodala, da za ta teden velja, da vozijo odpadke v Kovor, če tudi do konca tedna odločitve o podaljšanju dovoljenja ne bo, pa se bodo občine ustanoviteljice Komunale Kranj zbrale na sestanku in dogovorile, kako naprej.
Medtem ko so na kranjski mestni občini in Komunali Kranj še vedno prepričani, da bo deponija Tenetiše okoljsko dovoljenje dobila, saj naj bi delovala v skladu z vsemi predpisi, pa so krajani Mlake in Tenetiše prepričani prav v nasprotno.
Medtem ko so na kranjski mestni občini in Komunali Kranj še vedno prepričani, da bo deponija Tenetiše okoljsko dovoljenje dobila, saj naj bi delovala v skladu z vsemi predpisi, pa so krajani Mlake in Tenetiše prepričani prav v nasprotno. FOTO: POP TV


Deponija Tenetiše naj bi delovala v skladu s predpisi

Krajani opozarjajo na številne škodljive vplive, ki jih ima odlagališče za v bližini živeče prebivalce. "Sploh ne vem, kako bi lahko komunala lahko dobila dovoljenje, saj so meritve pokazale, da so v nekaterih kazalcih dovoljene vrednosti presežene za tisočkrat," je poudarila članica civilne iniciative krajanov Tenetiš in Mlake ter Društva za ohranitev Udin Boršta Marija Kavčič.

Krajani stražijo deponijo

Da ne bi Komunala Kranj kljub temu, da nima dovoljenja, vozila odpadkov v Tenetiše, je preko 300 krajanov že v petek zaprlo dovozne poti na deponijo. Pred deponijo pa posamezni krajani v treh izmenah še vedno dežurajo in naj bi tudi v primeru, da Komunala dobi dovoljenje, vztrajali vse dotlej, dokler se ne sestanejo kranjski mestni svetniki in ne začnejo resno obravnavati te problematike. Civilna iniciativa Tenetiš in Mlake od svetnikov zahteva, da sklenejo, da se odpadki na deponijo v Tenetiše ne bodo več odvažali, da bodo deponijo sanirali in da na njenem mestu ne bodo nikdar uredili regijskega centra za ravnanje z odpadki (CERO).

Mestna občina Kranj bo zdaj za občane odprla posebno informacijsko pisarno, kjer bodo občane poskusili prepričati, da je ureditev Centra za ravnanje z odpadki dobra odločitev. Občina je že izdala tudi zloženko.
Mestna občina Kranj bo zdaj za občane odprla posebno informacijsko pisarno, kjer bodo občane poskusili prepričati, da je ureditev Centra za ravnanje z odpadki dobra odločitev. Občina je že izdala tudi zloženko. FOTO: Kanal A


Referendum za center za ravnanje z odpadki

Popolnoma drugačnega mnenja pa so občani, ki živijo v neposredni bližini obstoječe deponije in jim je prejšnja občinska oblast obljubljala zaprtje in sanacijo odlagališča. Poudarjajo, da je lokacija v Tenetišah za CERO popolnoma neprimerna tako zaradi bližine vodotokov in stanovanjskih hiš kot zaradi lege v naravnem parku Udin Boršt.

Medtem kranjska občina in Komunala že vabita občane, naj se v nedeljo skupaj z drugim krogom predsedniških volitev udeležijo referenduma in podprejo ureditev CERO na območju obstoječe deponije Tenetiše. Tako na občini kot v komunalnem podjetju namreč poudarjajo, da bo sodoben regijski center za ravnanje z odpadki rešil okoljske probleme, ki jih povzroča obstoječa deponija. Izgradnja centra, ki se bo predvidoma sofinanciral iz evropskih sredstev, predvideva namreč tudi sanacijo obstoječih odlagalnih polj.

Informacijska pisarna za občane

Mestna občina Kranj, ki bo za občane odprla posebno informacijsko pisarno, v kateri bo odgovarjala na vprašanja glede CERO, je že izdala zloženko, na kateri občane prepričuje, da umestitev centra v Tenetiše pomeni dolgoročno ureditev vseh problemov z odpadki. V zloženki zagotavljajo, da bo to okolju prijazen center brez negativnih vplivov na okolje ter bo zagotavljal sodobno tehnološko in učinkovito ekološko ravnanje s komunalnimi odpadki.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cop.ko@hotmail.com
09. 11. 2007 08.56
Najhuje pri vsem tem pa je to, da sedaj te smeti vozijo k nam v Kovor. Ko je Rupar takrat izrazil "željo" da bi v Kovorju imeli regijsko odlagališče, smo mu večina na volitvah jasno dala vedeti da tega ne želimo. Sedanji župan je bil striktno proti vse ruparjevim kozlarijam, zato smo vrjeli njemu in šli na volišče oddati glas njemu. In kaj je sedaj on naredil.... pa to ni res. Situacija je še slabša. Rupar nam je vsaj obljubljal neke rente če bi se to zgodilo, Sajovic pa bo ves denar ki ga sedaj plačuje občina kranj za odvoz v Kovor vzel sebi. Ta Tržič je zaklet. Lp
pulmo
08. 11. 2007 11.00
Prebivalci Mlake in Tenetiš absolutno podpiramo, da se reši problem odpadkov na Gorenjskem, vendar nasprotujemo lokaciji regijskega centra v Tenetišah, ker se na osnovi dolgoletnih izkušenj zavedamo kaj to pomeni za nas. Želimo, da se poišče primernejša lokacija, bolj oddaljena od naselij, na geomorfološko primernejšem terenu in ki bo manj posegla v naravno okolje. Zahtevamo dokončno zaprtje deponije v Tenetišah in strokovno sanacijo ranjene narave! Tudi, če mislite drugače vas prosim, da na referendumu izkažete solidarnost do svojih soobčanov. Prosim vas, da na referendumu glasujete PROTI!
jns@email.si
05. 11. 2007 19.56
Zdaj sem šel na deponijo preveriti, če res ni (več) vodotokov, kot nas pouči zloženka občinskih lažnivcev. Sem si rekel, bom pa vrgel v zrak tista dva mosta, ki sta na dovozni cesti do smetišča (saj ni vodotokov in nista potrebna, mar ne?) Pa sem bil znova presenečen. Drugi mostič, čisto ob deponiji je res majhen in ta vodotoček so morda res spregledali. Za 1. most pod deponijo pa sem ugotovil, da imam s sabo premalo municije. To ni potok! Za slovenske razmere je to REKA, široka enih 5 metrov. In potem oni nam, ni vodotokov!?!? Seveda evropska uredba prepoveduje smetišča, če so vodotoki bližje od 300m. Zato je v kr. komunali in občinski upravi pri zaposlitvi glavni pogoj, da moraš biti slep (pa gluh tudi, ker buči tudi zelo na glas, sem ga dal celo malo poslušati po telefonu kolegu z druge strani mesta). Ni vodotokov!?!? Svašta :-(
timbentic@yahoo.com
05. 11. 2007 15.55
Včasih je v Kranju bilo marsikaj drugače. Ko sem šel čez savski most je reka imela vedno drugo barvo, sladoled v roki pa je postal ves sajast. Deponija je tam od l.1972, to pa ne pomeni, da mora tam ostati. Tega daljnega leta so bili ljudje in inštitucije manj ekološko osveščeni. Vprašanje kakšne preiskave tal so delali, če so jih sploh. Če povzamem uradno stališče stroke, ki ga tudi Komunala pozna samo ga ne razglaša: Deponija se nahaja na dobro prepustnem zakraselem konglomeratnem vodonosniku, kjer se podzemna voda pretaka v smeri od odlagališča,v smeri naselja Tenetiše, Mlaka in naprej proti Kranju. To je samo del. Ne samo, da se deponija nahaja v zaščitenem parku Udin Borš ampak se nahaja na njegovem najbolj vodnatem delu, to pa pomeni, da z deponijo zastrupljajo vse naokoli tja do Ljubljane. jns, v kolikor si Kranjčan ali Ljubljančan bodo tudi tvoji otroci slej ali prej pili vodo pomešano z izcedno vodo iz Tenetiš. Na žalost. Novo smetišče tega problema ne more rešiti zaradi problematičnega terena, če pa že bodo stroški gromozanski. Takrat bo pa smetarin res 200EUR. Mislim, da je še sreča, da so se krajano uprli, ker to pomeni zaščito tudi preostalih prebivalcev Kranja , pa tudi Medvod in Ljuibljane.
jns@email.si
05. 11. 2007 15.15
> Ta smetišče je ze tam odkar pomnim zdaj se pa krajani kar naenkrat neki pritozujejo... Zamisli si, da si v zaporu in ti čez 5 let poteče kazen. Ko pride tisti srečni zadnji dan, ti pa sporočijo, da so ti zapor podaljšali do nadaljnega. Kdaj se boš bunil? Takrat, ko itak veš, da moraš biti tam in še malo potrpeti, da bo minilo? Ali potem, ko bi morala biti norija mimo, pa te še enkrat po glavi? Če si zapor težko predstavljaš, lahko tudi služenje vojaščine, ali že čakanje vikenda/dopusta po delovnem tednu. :-)
strelka23
05. 11. 2007 14.39
Zakaj pa krajani mislite,da bo vaše odpadke imela druga občina?
timbentic@yahoo.com
05. 11. 2007 13.57
Kraj Mlaka ima vsaj 500 hiš. Prebivalci, ki so najbližji deponiji so kupili gradbeno urejeno zemljišče po izklicni ceni min.117DEM/m2 (kar je bila takrat med najdražjimi lokacijami). Pri tem jim je MOK obljubil, da je deponija v zapiranju in da se ne bo več širila (sramotni nateg). Črnih gradenj je bilo okoli 20, ki so bile legalizirane skoraj pred 10 leti in tudi niso najbližje smetišču. MOK planira ponovni nateg s približno 200 parcelami (t.i. Mlaka 3). Širijo smetišče, hkrati pa nategujejo ljudi. Prava resnica je, da Komunala Kranj oddaja smeti na kup od l.1972, brez zaščite Samo nekaj podatkov o onesnaženju podtalnice: Amonij 285%,mineralna olja 160%,lahkohlapni klorirani ogljikovodiki kar 1130%,paticidi 154%, MCPP270%,bentazon 760%. Ta deponija zastruplja celo okolico do Ljubljane. Slej ali prej podtalnica pride v ribe, ribogojnice, pitno vodo. Sramota je je, da se takšen ekološki kriminal dogaja v današnjem času. Komunala je vedno zavajala javnost, da je vse v mejah normale. Enako je z izcednimi vodami, ki gredo direktno v potok. Smrad pa zasmraja celo Mlako in Tenetiše. Če bi Komunal že od začetka izvajala preventivne projekte tega vpliva ne bi smelo biti in tudi ljudje ne bi bili tako ogorčeni. Dodatno Udin Boršte je zaščiten krajinski park, trije potoki (Želin, Rupovščica/Golnišnica, Zelenec) obdajajo deponijo. Potok Želin teče po sredi deponije in si komunala upa lansirati laž na svojem prospektu, da v bližini ni vodotokov. Udin Boršt je zakrasela pokrajina s poroznim zemljiščem. Tam se nahaja 13 kraških jam velikosti do 800m skozi katere tečejo podzemen reke. Za konec, da ne pozabimo Tenetiše so bile najslabše ocenjena lokacija izmed petih, vendar je MOK s podjetniško inicijativo v zadnjem trenutku to vse spremenil. Resnica o deponiji že prihaja na dan, ki pa je na strani krajanov, ki živijo v vplivnem območju. Za konec pa še cena. Cena prevoza smeti stane okoli 3EUR/mesec, tako da če se smeti peljejo izven občine Kranj to ne bo imelo bistvenega vpliva. Druga občine tudi ne more Kranju zaračunavati visokih zneskov ( ali po Kranj Tržiču ali Jesenicam računal 100 EUR ). Smeti se bodo podražile v vsakem primeru, zaradi obveznega sortiranja in predleave vendar bodo najdražje če ostanejo na Tenetišah: ker so potrebni večji preventivni ukrepi za podtalnico ker živi največje število ljudi v bližini ker bodo zaradi neprimerne lokacije izgubljeni evropski skladi ker bo tam zasebni kapital, ki se bo pri onesnaženju vedno izgovarjala, da je to vse zaradi starega smetišča.
Meki
05. 11. 2007 13.49
reno: zemlja tukaj ni bila nič cenejša, v okolici so ene izmed elitnejših lokacij v Kranju. Mi ko smo kupili parcelo nismo vedeli za smrad, ker nam tega nihče ni povedal, vsi so zatrjevali da ni vplivov na okolje. Smrdi pa čez dan itak ne, ponoči pa človek ponavadi ne ogleduje parcel. Poleg tega je pa itak prejšnja občinska oblast zatrjevala, da se bo smetišče zaprlo, tako da tudi kdor je vedel za ta problem je računal na to, da bo obratovalo samo še do letos, sedaj pa nova oblast vse spreminja.
reno
05. 11. 2007 13.45
Ta smetišče je ze tam odkar pomnim zdaj se pa krajani kar naenkrat neki pritozujejo...vedl so da je tm smetisce zakaj so kupovali zemljo tam pol? mogoce zato ker je bila seenkrat cenej? medtem ko so drugi kupovali seenkrat drazjo zemljo zato da niso imeli ob sebi smetisca. Nima se noben kej zabunit odpadki nekje morjo bit pika.
Meki
05. 11. 2007 13.19
"Izgradnja centra, ki se bo predvidoma sofinanciral iz evropskih sredstev, predvideva namreč tudi sanacijo obstoječih odlagalnih polj." - kot prvo, da se projekt lahko financira iz evropskih sredstev ima EU pogoj soglasje lokalnega prebivalstva. To ne pomeni soglasje vseh kranjčanov ampak soglasje krajanov, ki so v določeni oddaljenosti od tega centra, tako da referendum ne vem za kaj se sploh dela. Kot druga pa, nevem zakaj sanacija obstoječih odlagalnih polj, saj ni nobenih vplivov na okolje in nič ne smrdi (po mnenju občinskih veljakov), zakaj potem sploh sanacija?