Slovenija

Odmrznili 'evro subvencije'

Bruselj, 26. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska komisija je sprostila izplačila subvencij za slovenske kmete, ki jih je zamrznila zaradi dvomov v zakon o dohodnini.

Kmetje bodo le dobili svoje evropske subvencije
Kmetje bodo le dobili svoje evropske subvencije FOTO: POP TV

Evropska komisija je sprostila izplačila subvencij za razvoj podeželja za Slovenijo, ki jih je zaradi dvomov v skladnost slovenskega zakona o dohodnini s sistemom izplačevanja subvencij, ki velja v Evropski uniji, začasno zamrznila junija, je dejal tiskovni predstavnik evropske komisarke za razvoj podeželja Mariann Fischer Boel Michael Mann. "Odmrznili smo začasno zamrznjeno izplačevanje zahtevkov v skupni višini približno 60 milijonov evrov," je dejal.

Evropska komisija je v skoraj dveh mesecih začasno zamrznila izplačilo treh obrokov za subvencije za razvoj podeželja za Slovenijo, in sicer v višini 16 milijonov evrov, 43 milijonov evrov in 1,6 milijona evrov, skupaj torej nekaj nad 60 milijonov evrov.

Kot je Mann pojasnil, je komisija pismo z ustrezno vsebino v Ljubljano poslala že minuli teden. Kljub odmrznitvi pa dvomi v skladnost dohodninskega sistema v Sloveniji s pravili EU še niso odpravljeni. Pravni dvomi namreč še naprej ostajajo in ko te dejal Mann, njihova pravna služba vse skupaj še naprej preučuje.

"Nismo pa želeli več zadrževati izplačil, ker bi bili s tem prizadeti kmetje. Če se bo dvom kasneje izkazal kot utemeljen, pa komisija ima mehanizme, na podlagi katerih lahko terja povrnitev nepravilno porabljenega denarja," je razložil Mann.