Slovenija

Odmiranje na obroke?

Ljubljana, 05. 03. 2007 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodilni v LDS so poslance pozvali, naj se odločijo, kaj bodo storili. Prepričani so, da je čas, da se kriza v stranki konča.

Vodilni v LDS so se odločili, da bodo posegli v nastale razmere.
Vodilni v LDS so se odločili, da bodo posegli v nastale razmere. FOTO: Dare Čekeliš

Vodstvo LDS je vse poslance strankine poslanske skupine pozvalo, naj se končno odločijo, kaj bodo storili, in naj to tudi storijo. Kot je dejal predsednik stranke, Jelko Kacin, je vodstvu stranke žal za vsak odhod in si iskreno želi, da ne bi nihče več izstopil, vendar pa dodal, da naj tisti, ki menijo, da je odhod prava rešitev, to storijo takoj.

Vodilni v stranki, poleg Kacina še strankina podpredsednika Zdenka Cerar in Dušan Keber, so še pojasnili, da v okoliščinah, ki trenutno vladajo v stranki, koordinirano in učinkovito delo ni mogoče, poleg tega pa tudi tisti poslanci, ki želijo ostati v poslanski skupini, izgubljajo motivacijo za delo.

Janez Janša se je odzval na krizo, ki se odvija v LDS. Premier jo je označil za zapoznelo reakcijo na volitve leta 2004. Janša je ob tem povedal, da si želi opozicije, ki ne bo samo kritična, ampak bo imela tudi ideje, in s katero bo možno razširiti partnerstvo za razvoj.

Po njihovem mnenju nekateri poslanci, ki so v zadnjem času iz stranke izstopili, želijo s tem čim bolj raniti in oslabiti svojo dosedanjo stranko. Zato napovedovanje izstopov in hkratno ostajanje v poslanski skupini cilja na to, da bi bilo delo te skupine čimbolj ohromljeno. Tako naj bi se vzdrževal vtis, da LDS odmira na obroke, so poudarili vodilni v LDS, ki so prepričani, da je nastopil čas, da se takšno dogajanje v stranki konča.

Novi izstopi niso napovedani

Prišel je čas, da nekateri stopijo iz sence in dokažejo, da so tudi oni enakovredni in dovolj prepričljivi v svojih nastopih, in tako gradijo pozitivno podobo LDS. Jelko Kacin

Predsednik in podpredsednika so se danes sicer sestali z nekaterimi vidnejšimi poslanci LDS, dogajanje v poslanski skupini in nedavne odstope pa ocenili kot zelo resne, zaradi česar nameravajo aktivno poseči v nastale razmere.

Na današnjem sestanku sicer nihče izmed 17 preostalih poslancev LDS izstopa ni najavil, predsednik Kacin pa tudi ni mogel napovedati, koliko članov bo v poslanski skupini dejansko ostalo. Vodja poslanske skupine Anton Rop pa dogajanja v poslanski skupini ni želel komentirati.

"Tisti, ki odidejo iz poslanskega kluba, nikoli ne povedo vnaprej, vedno za nazaj," je po sestanku medijem povedal Kacin. Po njegovih besedah pa je pa kar nekaj takih, ki so jasno povedali, da želijo delovati v LDS tudi v prihodnje. Takšnih poslancev je bilo po Kacinovih besedah veliko, a o posameznih imenih ni želel govoriti.

Glede vodenja poslanske skupine pa si v LDS želijo, da se vzpostavi verodostojno in celotno vodstvo. "Po moji oceni nekdo, ki se veseli odhoda poslancev iz poslanskega kluba, ne more biti namestnik vodje poslanske skupine," Kacin ocenjuje Milana M. Cvikla. Na vprašanje, ali je Rop verodostojen vodja poslanske skupine, pa predsednik LDS odgovarja, da je bil zanj primeren vodja vse doslej, tudi tedaj, "ko je ušel s kongresa, na katerem sem bil izvoljen za predsednika".

Sicer pa bodo poslanci LDS sami poskrbeli za svojo verodostojnost, pravi Kacin. Danes so se sicer dogovorili, da bodo na vprašanje vodenja poslanske skupine odgovorili do konca tedna, saj bo v soboto potekala seja sveta stranke.

Koliko poslancev bo v poslanski skupini dejansko tudi ostalo, predsednik LDS ne more napovedati. Sicer pa se mu ta trenutek to vprašanje ne zdi najpomembnejše. "Vprašanje se glasi, ali je poslanska skupina verodostojna in ali lahko v prihodnje svojo verodostojnost okrepi in pomaga stranki, da bi na naslednjih volitvah dobila zadostno podporo."
Da danes novih izstopov poslanci LDS niso napovedovali, je potrdil tudi poslanec Matjaž Švagan, ki pa nove izstope pričakuje v prihodnjih dneh ali tednih.

Kot je znano, so LDS januarja zapustili nekateri najvidnejših člani stranke, in sicer Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber, februarja pa še Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gadni@email.si
05. 03. 2007 23.57
Vse skupaj je dobro zrežirano. LDS je bila slaba opozicija. V njenih vrstah je bilo nakopičenega preveč sposobnega kadra. Kot opozicija niso znali primitivno jurišati kot so to delali v preteklosti Janševci. LDS je izgubila precej volilcev. Nekateri so ostali. Potrebno je formirati novo stranko, ki bo v koaliciji z LDS in SD sestavila novo vlado.
bnam 2707
05. 03. 2007 21.19
Sploh ne gre za odmiranje ampak izstop tistih,ki jim stranka ne odgovarja več.Tak je bil tudi Rupel.Ko bodo vsi odšli bo stranka lahko zakorakala v novo obdobje.Volitve je verjetno izgubila bolj zaradi teh odhajajočih.Še Gaber naj gre in vsi ostali,ki imajo tak namen,pa bo potem mir. Voz ne morejo vleči konji vpreženi spredaj in zadaj.Ko bodo izpregli konje zadaj bo stranka dobila nov zagon. desnica se sicer smeji,vendar je zadnji smeh vedno najslajši.Kacin je ravnal prav sedaj pa lahko stranko reorganizira in tudi morda zamenja ime stranke,kar bi bilo najbolje.Napraviti mora korak naprej in preseči tiste,ki so odšli.njihov odhod ni drama ampak uspeh LDS.Ker nisem član nobene stranke je to samo moje mnenje oz pogled iz strani.
Tonček Balonček
05. 03. 2007 19.21
Najbolj fino je, da pustiš izvoliti na strankarski listi, potem pa rataš "neodvisen" in paradiraš kot osebnost. meni osebno s ezdijo tisti, ki ostajajo v "dreku" bolj moralni, saj ni s to stranko zdaj dosti drugače kot pred volitvami!