Slovenija

Odločitev zaradi oznake interno še ni znana

Ljubljana, 16. 06. 2009 22.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki vlade in sodne veje oblasti so uspešno končali usklajevanja o umestitvi sodnikov v plačni sistem.

Po neuradnih podatkih so danes zvečer predstavniki vlade in sodne veje oblasti uspešno končali usklajevanja o umestitvi sodnikov v plačni sistem. Vlada bo tako že na sredini seji obravnavala noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o sodniški službi, s katerima bo predlagala uskladitev sodniških plač z odločbama ustavnega sodišča.

Umestitev sodnikov v plačne razrede, za katero so se na današnjih zadnjih usklajevanjih dogovorili vlada in sodniki, zaradi oznake interno še ni znana. Ustavno sodišče je decembra postavilo šestmesečni rok za uresničitev ustavne odločbe in uskladitev sodniških plač z ustavo.

Minister Aleš Zalar
Minister Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Minister za pravosodje Aleš Zalar je v petek pojasnil, da bo državni zbor zakon o sistemu plač v javnem sektorju in zakon o sodniški službi predvidoma po skrajšanem postopku obravnaval na septembrskem zasedanju, pri čemer bosta začela veljati po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se bosta začela z retroaktivnim učinkom že od letošnjega 1. julija naprej.

Občni zbor Slovenskega sodniškega društva je v petek na Dnevih slovenskega sodstva v Kranjski Gori podprl najnovejši vladni predlog glede umestitve sodnikov v plačni sistem. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek je ob tem dejala, da čaka sodniško stroko v prihodnje ogromno dela, in to ne le v okviru plačne reforme, ampak tudi v okviru drugih zakonov, ki so bistveni za status sodnika.

"Že sedaj smo dobili prvi osnutek zakona o sodiščih, ki v precejšnji meri posega v samo organizacijo sodišč in bo zelo pomemben za sodnike in društvo samo," je pojasnila. Po ministrovih besedah bo DZ novelo zakona o sodiščih prav tako obravnaval na septembrski seji.

Ustavno sodišče je sodniške plače obravnavalo dvakrat in obakrat ugotovilo njihovo neustavnost. Sodniki so 1. julija lani začeli belo sodniško stavko in med drugim zahtevali primerljive plače z ministri in poslanci. Stavko so prekinili 24. aprila letos, ko so z novo vlado zbližali stališča glede umestitve sodnikov v plačni sistem v javnem sektorju.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 06. 2009 17.27
Buena Vita
17. 06. 2009 17.26
MAFIJA VLADA JE PA NJEN ČLEN,SAMO ČLEN
Xspot
16. 06. 2009 23.32
Bravo, tako se dela, najprej je treba poskrbeti za pravno varstvo države, oziroma tajno policijo, ki jo sodišče legalizira. Najvišje plače si zasluži center zla, Sodišče v Celju, ki je vpeljalo novo sodno prakso - pravna zaščita za mafijo. Ne pozabite posebej nagraditi udbaše Mirana Jazbinšeka, Milkota Škoberneta in druge, ki tlakujejo pot v Nov Slovenski red, sumljivo podoben tistemu iz Vzhodne Nemčije, z dodatkom doktrine iz maja 1945. Niti najmanj se ne hecam, če mislite vi resno, mislim tudi jaz.