Slovenija

Odločitev predvidoma v ponedeljek

Ljubljana, 05. 11. 2009 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ustavno sodišče je prekinilo obravnavo zahteve DZ glede presoje novel zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o sodniški službi.

Odločitev sodišča bo predvidoma znana v ponedeljek.
Odločitev sodišča bo predvidoma znana v ponedeljek. FOTO: POP TV

Ustavno sodišče je prekinilo obravnavo glede zahteve DZ, naj presodi, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve novel zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o sodniški službi lahko nastale protiustavne posledice. Obravnavo bo nadaljevalo v ponedeljek, ko je predvidoma mogoče pričakovati odločitev, so sporočili z ustavnega sodišča.

Kot je znano, je DZ na izredni seji 5. oktobra na predlog koalicije sprejel sklep, da zahtevo za razpis referenduma o sodniških plačah, ki so jo konec septembra vložili poslanci SDS in SNS, pošlje v presojo ustavnemu sodišču. Če ustavno sodišče ne bo ugotovilo protiustavnih posledic, bo moral DZ razpisati referendum.

Opozicija nasprotovala

Zahtevo za ustavno presojo so podprli v koalicijskih SD, Zares, DeSUS in LDS, medtem ko so opozicijske SDS, SNS in SLS ustavni presoji nasprotovale. Po mnenju koalicije noveli sodniške plače usklajujeta z odločbo ustavnega sodišča, po mnenju opozicije pa je povečanje sodniških plač v času gospodarsko-finančne krize neprimerno.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
05. 11. 2009 16.09
Bomo videli, kako je USTAVNO SODIŠČE POŠTENO !!!!!!