Slovenija

'Nakup je bil v skladu s predpisi'

Postojna/Kranj, 18. 12. 2007 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SV so predstavili testno oklepno vozilo patria 8x8, za katerega bodo ime izbirali učenci osnovne in srednje šole.

Ime za patrio naj bi izbrali s pomočjo javnega natečaja
Ime za patrio naj bi izbrali s pomočjo javnega natečaja FOTO: POP TV

V Slovenski vojski (SV) so danes predstavili testno oklepno vozilo patria 8x8. Testna ekipa trenutno preizkuša tehnične rešitve na vozilu, po končanem preizkušanju pa bo proizvajalec nadaljeval z vgrajevanjem komponent slovenske konfiguracije. Minister za obrambo Karl Erjavec je ob predstavitvi povedal, da so ta oklepna vozila najpomembnejša za nadaljnji razvoj zmogljivosti Slovenske vojske. Načelnik generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman pa je dejal, da trenutno izobražujejo in uvajajo posadko za patrio.

Patria je, kot je pojasnil Erjavec, le ime tipa vozila, slovensko ime zanj tako še iščejo. Pri tem razmišljajo o javnem natečaju, kje bi lahko sodelovale osnovne in srednje šole. Najboljše tri z osnovnih in iz srednjih šol bi ministrstvo nagradilo.

Erjavec je poudaril, da je bil postopek nakupa transparenten ter da bi si tudi sam želel kupovati čim manj opreme, vendar je to zaveza Slovenije, za katero se je odločila s pristopom k Natu. "Ne glede na to, kdo bi sedel na ministrskem stolčku, bi opravil isti nakup," je še poudaril. Nakupe 135 oklepnih vozil 8x8 je sicer "odobril" državni zbor s sklepom leta 2004.

SV bo uvedla specifične prilagoditve vozila

Slovenska vojska je danes v kranjski vojašnici predstavila operativni center za logistično podporo za potrebe predsedovanja Slovenije EU. V tem centru bodo v sodelovanju s sekretariatom za predsedovanje EU organizirali prevoze gostujočih delegacij, za izvedbo pa bo skrbela prometna služba. V vojašnici bodo nastanjeni vsi sodelujoči pripadniki SV, nameščen bo ves vozni park za potrebe prevozov, skladiščni objekti vojašnice pa bodo namenjeni za hrambo protokolarnih daril.

Približno 30 odstotkov celotne proizvodnje bo v Sloveniji, je povedal vodja projekta srednjih kolesnih oklepnih vozil (SKOV) 8x8, polkovnik Dragan Bavčar. Prva štiri vozila delajo na Finskem, vozilo številka 7 pa bo varjeno že v novih proizvodnih obratih Gorenje INDOP v Šoštanju. Slovenska vojska bo uvedla nekatere specifične prilagoditve vozila. Kot je pojasnil polkovnik Bavčar, je to normalno, saj ima vsaka vojska glede na svoj način poveljevanja, razmere in potrebe tudi nekatere svoje tehnične ureditve vozil.

Gutman je še dejal, da so v primeru Poljske ugotovili, da je patria 8x8 odlično vozilo, saj izpolnjuje vse zahteve sodobne vojske. To je pomembno, ker danes mirovne misije niso več tako varne, kot so nekoč veljale, je pojasnil.

Obrambni minister je povedal, da je bil postopek nakupa transparenten
Obrambni minister je povedal, da je bil postopek nakupa transparenten FOTO: POP TV

Ob koncu predstavitev je Erjavec dejal, da gre za vozilo, ki je izredno zmogljivo, varno in da se dobro obnaša na terenu. "S to zmogljivostjo bo Slovenska vojska lahko opravila vse naloge," še meni minister.

Koliko stane vozilo?

Patria je danes Slovenski vojski dostavila tudi prvo vozilo s slovensko konfiguracijo, kar je pol leta pred rokom, je danes sporočila tiskovna predstavnica Patrie.

Koliko oklepno vozilo posamezne konfiguracije stane, nihče izmed predstavnikov vojske ni hotel povedati, "tudi pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja nam po pregledu pogodbe ni ukazala, naj jo objavimo," je pojasnil polkovnik Bavčar. Na novinarsko vprašanje, koliko tak oklepnik povprečno stane, je Bavčar dejal, da si lahko preračunamo sami, saj je bilo za celotno kupčijo porabljenih 278,1 milijona evrov, kupljenih pa 135 oklepnih vozil. Tako bi po izračunih ena patria stala povprečno dobra dva milijona evrov.

Vsako takšno vozilo je narejeno po zahtevah posamezne vojske in vsaka vojska ima svoje zahteve, je na novinarsko vprašanje, zakaj so pri patrii sploh potrebne slovenske posebnosti, odgovoril Erjavec. Gre tudi za to, koliko je velika neka vojska in katere naloge bodo s temi vozili opravljali. "Tu ne gre za serijska vozila, to ni kot avto, ki ga naročiš, temveč gre za določeno vrsto prototipa, ki je potem prilagojen posamezni vojski," je še pojasnil Erjavec.

Različnih tipov konfiguracij, ki bodo specifične za Slovenijo, Gutman in Erjavec nista želela razkriti, saj je, kot sta dejala, to vojaška skrivnost. Gutman je pojasnil, da so se do sedaj tako odločili, "ko pa bo vsa tehnika v Sloveniji, pa boste lahko sami videli, katere so te konfiguracije, če boste želeli".

Gutman je pri tem še dejal, da s kolesniki ne nadomeščajo tankov, kot bi lahko kdo mislil. Kolesniki imajo svoje prednosti in zato svoje naloge, tanki pa svoje, je poudaril.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

300nauro
20. 12. 2007 09.01
Ne bom se obregnil v tisto potujočo savno z osmimi kolesi in protikarambolsko karoserijo, ki je pred dnevi v obliki poskusne inačice zapeljala na slovenska tla EU, pač pa moram okarati vse tiste, ki vam ni všeč, da bodo naziv zanjo izbirali Slovenčki. To je čudovita zamisel, ne pa nora in neprimerna ideja, je pa pomanjkljiva. Kot oklepno vozilo naj kar obdrži svoje prvotno ime, zaradi svoje velikosti (in cene) pa vsako od njih zasluži svoje ime! Poglejte, namesto enega natečaja jih bo 135, namesto enega nagrajenca - cel kup. Šolska "mularija" bo za določeno obdobje pozabila na raznorazne obsojanja vredne dejavnosti, kot so neprimerno vedenje, pretepi, uničevanje inventarja itd., ker bo zaposlena z izbiranjem imen. Ali to ni koristno za razvijanje miselne organske naprave (možganov) v glavah mladih nadobudnežev? "Šestnajstice" (8x8=16) bodo v pomanjšani obliki tudi kot otroške igrače nadomestile kamiončke, avtobuse, traktorje in drugo navlako (četudi z napisom made in P.R.C.). In še marsikaj se bo porodilo v glavah mlajših in starejših menedžerjev . . . Ja, vsi kritiki naj se zamislijo v škodljivost svojih protestov, saj so politično popolnoma nezreli. Nekje sem prebral, da pripravljajo vrli "gorenjci" (iz Gorenja, da ne bo pomote) tudi civilno različico Patrie. Menda že sprejemajo vplačila po predplačniških cenah. Količina bo omejena, zato pohitite! Poglejte, dragi kritiki, vsega tega brez nakupa vojaških vozil ne bi bilo. Kako se bodo imenovala, pa kdaj drugič.
Cukercek Sladki
19. 12. 2007 23.34
Nekaj se močno sprašujem pa mi pomagajte vi desničarji ,da bom razumel zagato . Kirurške postelje ? Razpis na razpis na razpis dolgo čakanje končno nabava in potem začuda reklamacije in očitki da so mize stare ??????????? Drugi primer začuda čisto drugačen scenarij .Izbor med Patrio in Krpanom , rekordno hitra izbira proizvajalca in rekordno hitri razpis in rekordno hitro naročilo ????????????????? Aha sem se že spomnil To mi smrdi na militarista z diktatorskim srcemm El j.j. pa l.p.
saso.ozbolt@gmail.com
19. 12. 2007 23.07
Spoštovani! Nekako že kar nekaj časa zelo slabo spremljam medije in mi razne informacije o političnih temah v Sloveniji in po svetu le bežno prepihajo ušesa, ker če bi se vse te informacije in dezinformacije ujele v mojih ušesih ali celo stopile v glavo, bi nastal mojih možganih kolaps in bi se lahko le usedel na tla in jokal. Vendar pa se mi takšne najhujše stvari vseeno ustavijo v ušesu, me pretresejo in prebudijo. Ena takšnih groznih je bila ta, ko sem slišal, da so na ministrstvu za obrambo kupili hišne ljubljenčke, ki naj bi jih bilo kar 135. Ti hišni ljubljenčki, ki se jih strokovno imenuje Patrije naj še ne bi imeli pravega imena, kot se za njih seveda spodobi, zato naj bi nekdo na ministrstvu prišel na »briljantno« idejo, da seveda razpišejo natečaj v šolah, da otroci izberejo ustrezno ime. Skoraj bi me dobesedno kap, tako da sem od vseh teh decembrskih norij stekel do stene s koledarjem in pogledal, da ne gre morebiti za prvoaprilsko šalo, in hitro ugotovil, da je to resnično res in da se je nekomu očitno zmešlo. Razlog pa naj bi bil namreč ta, da imajo otroci domišljijo, obenem pa bi na nek način promovirali vojaške poklice in se seveda s tem pokazali pred veliko mamo NATO paktom, da smo »nacija«, ki razmišlja o mladežu v vojski, ki ve, da so mladi potrebni »mirovnim« misijam, ki »rešujejo« svet. Kaj ni nekoč g. Anton Trstenjak v neki knjigi lepo zapisal in retorično vprašal v smislu, kako lahko z orožjem ustvariš mir? Ko orožje vedno izzove nasilje in nasilje izzove nasilje. Jasno je, da se mir lahko ustvari samo z mirom samim in ljubeznijo do ljudi in sočloveka. Kako lahko kaj takega podpira ali celo predlaga sam minister Erjavec, ko pa se je dolga leta ukvarjal s človekovimi pravicami. Tukaj namreč nastane resničen paradoks. S kakšno pravico se gredo na ministrstvu to militarizacijo; da to militarizacijo vpletajo v otroka, ki je steber neke kulture, steber prihodnosti in ustvarjalnosti. Niti pomisliti ne bi smeli o vpletanju otrok v zadeve vojske, kaj šele, da si ministrstvo drzne javno izjavljati o tem. Očitno Evropa globalno deluje proti pravicam otrok in mladine. Kaj nas zgodovina »ubijanja« ni čisto nič naučila? Sprašujem se, kam nas to vodi, kdo nas vodi in kakšen je namen tega vodenja; kje so se naši ljudje naučili te militarizacije? Mogoče v Iraku … kaj ne vidimo, kako ljudje in še posebej otroci trpijo po svetu, kjer so vojne. Predlagam ministru in ministrstvu v celoti, da se lotijo projekta, skupaj z ministrstvom z šolstvo, z mirom ustvariti prihodnost ali mir – lepa prihodnost je moja pravica. Ne bi več, ker upam, da sem povedal dovolj za enkrat. Zelo mi je žal, da se to dogaja in čakam pristojne institucije, da obsodijo tovrstno početje, čakam medije, da skočijo v zrak in pišejo za mir. Pustimo mladim lep svet: otrokom dajmo rožic, božika, miklavža in dedka mraza, mladini pa pustimo, da se zaljubi, ljubi in predvsem z ljubeznijo ustvarja. »Sašo Ožbolt, Babno Polje« P.S. Pošiljam vam še eno mojo pesnitev, ki bi lahko bila primerna za ta članek: TOPLINA Tisočkrat je varnejša topla postelja, ki jo otroku dajeta mati in oče, od vseh stražarnic tega sveta, ki jih vojska daje ljudstvu …
politik70
19. 12. 2007 23.05
Neti Hvala na to pa nisem pomislil! Torej devet kolesnik z centrifugo! Code.... Po... Politik70
neti
19. 12. 2007 23.01
Politik .. Po .. Rezerva?
politik70
19. 12. 2007 22.38
Neti čer tudi tebi! Praviš da sijo videla (Patrio)? Pa ima res osem koles? Pravijo da bojo v Gorenju to malo sfriziirali! Montirali bojo tudi programator za centrifugo! Po... Politik70
kriss714@amis.net
19. 12. 2007 22.32
Kaj konkretno, badi?
badi 27
19. 12. 2007 22.29
Kriss to se mi zdi bluzenje ke ti pišeš
hinko.murovec@siol.net
19. 12. 2007 22.21
V tej državi je vse " transparentno " , zakaj ne bi bil še ta nakup?? Razumite že, bistvo je " transparentnost " tako lepo zveni ta beseda iz ust naših politikov, ko slišiš to izjavo, te zajame občutek sreče in z celim bistvom potoneš v naročje JJ blaginje in " transparentno " crkneš od lakote. LP
neti
19. 12. 2007 22.18
Čuj, Badi kaj si ti mislo , nea vem .. te pa misli dalje Kris, kar se mene tiče lahko tudi tam ostane, pa tudi prototip, je dovolj ..
Matej Rojc
19. 12. 2007 22.17
Geslo najbolj totalitarnih in nazadnjaških režimov je, ni važno kako živimo in če stradamo, samo da imamo vojsko in orožje.
badi 27
19. 12. 2007 22.15
Jaz sem mislo v sloveniji. seveda jigh lahko vidiš marsikje po svetu. razstavljenih pa mislim da ni nikjer. tudi v mb še ne
kriss714@amis.net
19. 12. 2007 22.15
Pozdravljena neti. Kaj veš, mogoče pa imajo ta pleh samo na štajerskem zato, ker do ljubljane sploh ne prileze. ;-) Saj veš, prototip. Še dobro, da se vsaj malo premakne. ha ha ha Badi, kaj se pa tebi zdi bluzenje?
neti
19. 12. 2007 22.14
Hvala prašek * * * Tudi tebi, le da ti je toplo .. Jaz sem jo videla na dvorišču "Pentagona", veš kolesa pa sem preštela ..
neti
19. 12. 2007 22.04
badi 27 Ali lahko trdiš, da so Patrije lahko videne samo na Radgonskem sejmu in Maribou, še marsi kje ..
badi 27
19. 12. 2007 21.51
Daj kriss ne bluzi. Prašek nisem je peljal sem pa se že vozo v njej. Na vsakem radgonskem sejmu je bila do zdaj razstavljena , po vsej verjetnosti bo drugo leto ko bo dan odprtih vrat tudi v mb. Za lj pa ti nebi vedo povedat.
neti
19. 12. 2007 21.51
Kris, pozdravljen tudi jaz se to sprašujem, veš.
kriss714@amis.net
19. 12. 2007 21.47
Badi, nekoč sem imel priliko vozit se s T84. Kasneje so jih uporabili proti civilnemu ljudstvu. A so temu namenjene tudi patrije?
neti
19. 12. 2007 21.43
Prijeten večer vsem ..
badi 27
19. 12. 2007 21.26
Vidim da ste tu sami strokovnjaki ki se spoznate na vojsko pa na orožje. Kolko od vas je že patrijo v živo vidlo ali pa se peljalo v njej?