Slovenija

Odkrili zaupni dokument

Ljubljana, 26. 01. 2007 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./STA/D.J.
Komentarji
5

Banka Slovenije je prvič predstavila zaupni dokument, ki naj bi, po trditvah Jelinčiča, blatil Slovenijo pred EU.

Banka Slovenije je prvič predstavila strogo zaupni dokument, ki naj bi, po trditvah Zmaga Jelinčiča, blatil Slovenijo pred evropskimi institucijami. V vodstvu Banke Slovenije so se za to potezo odločili, ker je dokument - kljub oznaki strogo zaupno - prišel v javnost. Viceguverner Andrej Rant je poudaril, da gradivo vsebuje dve poglavji. V prvem je govora o razmerah v javnih financah za leto 2007/8, drugo pa govori o mogočih finančnih tveganjih in predstavlja projekcije za prihodnost, ki pa ni nujno, da bi se uresničile v prihodnosti.

V drugem delu se gradivo po Rantovih pojasnilih ukvarja z ocenami tveganj za izvršitev. "Ocena je, da je verjetnost realizacije teh tveganj zanemarljiva, so pa uporabljeni različni prijemi v okviru teh ocen," je poudaril in med njimi izpostavil metodo t.i. "stress testa", kar je običajna metoda pri analizah.

"Projekcije analitsko-raziskovalnega centra kažejo, da naj bi v letih 2007 in 2008 primanjkljaj dosegel dva odstotka bruto domačega proizvoda. Je pa nekaj razlik v projekciji ministrstva za finance, ki za leto 2007 izvirajo iz drugačnih predpostavk o uporabi evropskih sredstev, za 2008 pa iz drugačnih predpostavk glede zvišanja stopnje DDV," je pojasnil Rant.

Na novinarsko vprašanje, zakaj gradiva ni predstavil Gaspari, je Rant odgovoril, da gre za interno gradivo analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije, ki še ni dokončno, in "prav je, da ga komentirajo tisti, ki so ga naredili".

Revizija v Banki Slovenije še poteka

V Banki Slovenije sicer že poteka revizija, kako so dokumenti prišli v javnost. Rezultati revizije še niso znani, je poudaril Rant. V centralni banki so vnovič zatrdili, da gre za interno gradivo analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije, ki ga ni obravnaval ne svet Banke Slovenije, ne kateri drug organ centralne banke. "Presenečajo me insinuacije, ki se pojavljajo v zvezi s tem gradivom, in ko so te demantirane, se spet pojavi nekaj novega. Doslej še nisem doživel česa takega," je dejal Rant.

V Banki Slovenije so seznanjeni tudi z dopisom guvernerju Gaspariju poslanske skupine SDS, ki kot nedopustno označuje dejstvo, da je poslanska skupina LDS že pred posredovanjem na vpogled državnemu zboru razpolagala z dokumenti Banke Slovenije. "Mi smo dobili dve formalni zahtevi za vpogled v dokumente, eno od LDS in drugo od SD. Obe smo zadovoljili, hkrati pa smo samoiniciativno vsa gradiva, ki so jih zahtevali v teh dveh strankah, poslali predsedniku DZ in predsedniku mandatno-volilne komisije DZ," je zatrdil Rant.

'LDS je imela skrivne podatke'

Slovenska demokratska stranka (SDS) je guvernerju Banke Slovenije in kandidatu za ta položaj Mitji Gaspariju poslala dopis v zvezi z vpogledom v dokumente Banke Slovenije. V njem kot nedopustno označuje dejstvo, da je poslanska skupina LDS že pred poslanci državnega zbora razpolagala z dokumenti, ki jih je Banka Slovenije poslala ECB za pripravo jesenskega poročila o fiskalni politiki 2006.

Janez Janša na pikniku
Janez Janša na pikniku FOTO: 24ur

"Nedopustno se nam zdi, da so z dokumenti, ki jih je Banka Slovenija posredovala v Evropsko centralno banko za pripravo poročila o fiskalni politiki 2006 in ki so še isti dan prej nosili oznako zaupno, pri čemer pristojni organi Republike Slovenije o tem prej niso bili seznanjeni, razpolagali v PK LDS. V PK LDS so tako z navedeno dokumentacijo razpolagali že dne 23. 1. 2007, preden so bili posredovani poslankam in poslancem v Državni zbor z možnostjo vpogleda v navedeno dokumentacijo Banke Slovenije", poudarjajo v stranki SDS.

Zgoraj navedeno je po mnenju SDS potrdil tudi poslanec LDS Jožef Školč, ki je te dokumente fizično pokazal javsnosti, še predenj so si jih imeli priložnost pogledati ostali poslanci, in poudaril naslednje: "To so dokumenti, kjer je gospod Trichet umaknil stopnjo zaupnosti, nam so na razpolago, predani so bili tudi vladi danes.". "Mi vam zatrjujemo, da imamo podatke v rokah, ki so šli v Frankfurt v Evropsko centralno banko in da ti podatki niso tisti, o katerih govori gospod Jelinčič in niso tisti, o katerih, da ne bom rekel napleta, ampak predava gospod Bajuk. Skratka, vi polemizirate s podatki, ki jih, bom rekel, Banka Slovenije ni poslala iz svoje hiše."

Gaspari je v odzivu na obtožbe pojasnil, da gre pri omenjenih dokumentih za interno gradivo Banke Slovenije
Gaspari je v odzivu na obtožbe pojasnil, da gre pri omenjenih dokumentih za interno gradivo Banke Slovenije FOTO: POP TV
Gaspari je v odzivu na obtožbe pojasnil, da gre pri omenjenih dokumentih za interno gradivo Banke Slovenije z oznako strogo zaupno, ki nikoli ni bilo uradno gradivo Banke Slovenije in ga nikoli ni obravnaval svet Banke Slovenije. "Zato ne more predstavljati uradnega stališča Banke Slovenije in ga Banka Slovenije nikoli ni distribuirala iz Banke Slovenije," je zatrdil.

V poslanski skupini SDS se tako sprašujejo ali preko Banke Slovenije obstajajo kakšni drugi vzvodi pridobitve dokumentacije, razen uradnih, in kako je mogoče, da so z njimi v PK LDS razpolagali dan prej preden so bili le ti posredovani v Državni zbor z možnostjo vpogleda v tajništvu Mandatno volilne komisije.

LDS zavrača očitke SDS

Potem ko je guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari sporočil, da je Banka Slovenije od Evropske centralne banke (ECB) dobila dovoljenje za umik oznake zaupnosti z jesenskega poročila o fiskalni politiki Slovenije ter da so DZ na razpolago tudi drugi relevantni dokumenti, poslani na ECB, je za omenjene dokumente formalno zaprosil poslanec LDS in član mandatno volilne komisije DZ Jožef Školč in jih tudi uradno dobil, so sporočili iz LDS.

V največji opozicijski stranki zato menijo, da so očitki SDS, da se jim zdi nedopustno, da so poslanci LDS razpolagali z omenjenimi dokumenti pred ostalimi poslanci DZ, popolnoma neutemeljeni.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jimi.hendrix@email.si
27. 01. 2007 13.09
Dober podrepnik je ta JJ, kar ni prejšnja oblast zj_ebala, bo pa on "fental"
ivo55
27. 01. 2007 09.04
Po mojem debato okrog insinuacij glede fiskalne politike po odvzemu samostojnosti Banke Slovenija glede emisije denarja vodijo ljudje, ki so preveč oddaljeni od produktivnega služenja denarja.
ivanz
26. 01. 2007 23.40
aja? kdo vam je pa drobnića odstavil? malo pojma imej, preden pljuvaš po SNS
Nilič
26. 01. 2007 19.29
Uff.Tvoja zmožnost izražanja je res na klavrnem nivoju . Še posebno zadnja poved je pravi biser.
doki007@email.si
26. 01. 2007 18.03
Kaj stranka SDS še ne bo pogruntala,...... kako je iskanje teh neresnic tako pomembno v zadnjem času,....kaj so pa prej delal ko je blo več časa,...očitno so edina stranka pa njihova oproda SNS, ki brez zveze vrtajo z glavo skoz zid v diamant, ki ima svojo moč.....