Slovenija

Odkrili več nasadov

Ljubljana, 11. 08. 2006 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Možje v modrem imajo poleti in jeseni, ko zori konoplja, veliko dela. Policijske akcije so dokaj uspešne.

Ko konoplja dozori, je primerna za sušenje in nadaljnjo uporabo.
Ko konoplja dozori, je primerna za sušenje in nadaljnjo uporabo. FOTO: PU Ljubljana
V primeru, da občani zaznajo nasade konoplja, naj se obrnejo na najbližjo policijsko postajo ali pokličejo na telefonsko številko policije 113, lahko pa svoja opažanja v zvezi nedovoljenih drog sporočijo tudi na anonimno telefonsko številko 080-1200.

Policisti se predvsem v poletnih in jesenskih mesecih srečujejo s problematiko gojenja konoplje.

Možje v modrem odkrivajo nelegalne nasade konoplje, ki se običajno nahajajo v odročnih krajih, na primer v barju ali na gozdnih jasah. Pri odkrivanju nasadov z zakonom prepovedane rastline veliko prispevajo tudi občani, ki o najdenem nasadu obveščajo policijo.

Odkrili nasade

Grosupeljski policisti so v sredo, 9. avgusta, pri zbiranju obvestil ugotovili, da je v Šentjurju pri Grosupljem nasad konoplje. Policisti Policijske uprave Ljubljana so na podlagi odredbe pristojnega sodišča nemudoma opravili hišno preiskavo v stanovanjski hiši v Šentjurju pri Grosupljem. Pri preiskavi so odkrili okoli 50 že posušenih in delno posušenih rastlin konoplje, v neposredni okolici stanovanjske hiše pa so našli še okoli 200 sadik konoplje. Vse sadike skupaj tehtajo okoli 4,5 kilograma.

Zasežena konoplja
Zasežena konoplja FOTO: PU Ljubljana

Policisti so vse najdene sadike konoplje zasegli. Zoper 51-letnega lastnika sadik bodo podali ovadbo na pristojno tožilstvo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili.

Istega dne so policisti Policijske postaje Ljubljana-Vič pregledali obrežje Ljubljanice med naseljema Podpeč in Bevke ter odkrili približno 150 sadik konoplje. Sadike so zasegli in odpeljali v hrambo. Policisti in kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Naslednji dan, 10. avgusta, pa so policisti Policijske postaje Kočevje pri pregledu gozda pri naselju Livold našli še okoli 25 sadik konoplje. Sadike so spet zasegli in bodo z zbiranjem obvestil nadaljevali.

Kaj je konoplja?

Konoplja z latinskim imenom Cannabis sativa L. je rastlina, ki izvira iz osrednje Azije in je človeku znana že več kot 5.000 let. Danes konoplja raste tako rekoč po vsem svetu, najbolj pa ji ustreza zmerno in tropsko podnebje. Je zelo košata rastlina, ki zraste v višino od 1,5 do 2,8 metra. Iz ravnega stebla zrastejo vejice, na katerih se nahajajo podolgovati, nazobčani listi in rastejo v obliki pahljače. Substanca, ki je v konoplji in ima psihoaktivne učinke, se imenuje THC (tetrahidrokanabinol). Odstotek THC-ja je v rastlinah različen, kar je odvisno od spola rastline in časa, ko se rastlina požanje. Znano je, da ženske rastline vsebujejo več THC-ja.

Konoplja izvira iz osrednje Azije in je človeku znana že več kot 5.000 let.
Konoplja izvira iz osrednje Azije in je človeku znana že več kot 5.000 let. FOTO: PU Ljubljana

Marihuana oziroma trava ali gandža je osušeno in zdrobljeno cvetje ter listi konoplje, ki vsebujejo določeno količino psihoaktivne snovi. Listi konoplje, ki imajo neparno število nazobčanih lističev, imajo, ko so sveži, zeleno barvo, ki pa se med sušenjem vse bolj spreminja v olivno zeleno do rjavkasto barvo. Marihuano lahko uživamo v obliki kajenja, samo ali pomešano s tobakom, lahko pa jo mešamo s hrano ali pijačami.

Rastlina za rast potrebuje predvsem veliko sonca in vlage, zato se za potrebe nelegalnega gojenja nasadi konoplje nahajajo predvsem na vlažnih tleh ali sončnih gozdnih jasah, predvsem pa na odročnih krajih, kamor ne zahaja veliko ljudi. Pozno poletje in zgodnja jesen je čas, ko rastlina konoplja dozori in je primerna za sušenje in nadaljnjo uporabo.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
13. 08. 2006 07.44
tanja.groznik Kaj ti bo tocen naslov, saj pise, da so nasad policaji populili..hehehe. Nasadi svojega!
tanja.groznik@kiss.si
12. 08. 2006 20.26
Prosim, če lahko pojasnite zakaj je v časopisu delo isti članek, vendar pa ta 51-letni lastnik PIŠE DA JE DOLENJEC IN DA JE IZ ŠENTJURJA PRI ŠENTVIDU PRI STIČNI! Tukaj na 24h.com pa je navedeno da je to Šentjurje pri Grosupljem. Ker sem v bližini Šentjurja pri Šentvidu pri Stični bi rada izvedela točen kraj!
anzi_mahackala
11. 08. 2006 19.13
eh.. :D zakaj mora ta "navadni" lepi zeleni grmicek bit ilegalen narava je narava.. a je tak pebi? :D :D
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 18.32
tale slika!! Konoplja izvira iz osrednje Azije in je človeku znana že več kot 5.000 let. (Foto: PU Ljubljana) Ali ni to ena zelo lepa domaca rastlina? 5.000 let? Zakaj potem ne prepovedo vse strupene rastline?..hahahaha Ali npr musnice-gobe? Baje so posusene v majhnih kolicinah zelo pozitivne..hahahaha
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 18.20
hahaha rijo27..Pravilno! doki007 Zanimivo vprasanje? Mogoce jo posusijo in polovico dobicka nakazejo v sklad za posebne akcije?
Rijad Proši?
11. 08. 2006 18.15
To konopljo bi moral mi z tega foruma pokadit, pa bi biu mir.
doki007@email.si
11. 08. 2006 18.12
spet ena policijska bedarija,....ne vem zakaj ne zažgejo nasadov ki jih odkrijejo ampak zasežejo,... največji efekt je zažig pri normalnih ljudeh,.... a policija je druga pesem .....l.
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 17.00
hehehe..mogoce nas bi lahko kdo obtozil za nezakonite zadeve..torej bomo med semena indijske konoplje dodali 50% industrijske konoplje..hehehe Naj ugotovijo katera je katera..
gadni@email.si
11. 08. 2006 16.40
zupancicevajama - dobra ideja, V Medvodah je nekdo posadil konopljo na dvorišču policijske postaje in jo ponoči redno zalival tako, da je kar pošteno zrasla. Policaji so mirno hodili mimo vsak dan, za kar je bilo obilo smeha..
MihaSlo
11. 08. 2006 16.28
zupancicevajama to je pa super ideja :) Jaz ti takoj pomagam. Sigurno bi bilo manj prekupčevalcev in s tem kriminala, policaji bi pa namesto sprehodov po gozdu delali več sprehodov po cestah :) :)
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 15.50
Krajišnik Nisem te razumel.Nimam pojma kako se sadi konoplja..razsvetli me Ali si zelel povedat kaj drugega?
anzi_mahackala
11. 08. 2006 15.39
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 15.16
Zakon je zakon, pa tudi ce se ne strinjam z njim.Namesto, da en kup nasih policajev isce naravne rastline po gozdovih, naj raziskujejo gospodarski kriminal, rop bancnih sefov SKB itd... Imam eno idejo! Nevem kje bi dobil semena te famozne konoplje.Ce bi jih dobil, bi sel z jadralnim padalom in trosil semena po celi Sloveniji.hehehe Me zanima koliko bi potrebovali policajev, da vse uspele sadike odkrijejo.Ima kdo semena? Mogoce bi pa obupali nad to rastlino.Po moje bi rastline, katere nebi odkrili ne policaji ne uporabniki pustile semena v zemljo in...hehehehe Na koncu bi bilo konoplje vec kakor kopriv.Dosegli bi, da prekupcevalci nebi imeli zasluzkov in policaji bi delali kaj bolj pametnega...Kaj menite forumovci?
haydegger@gmail.com
11. 08. 2006 14.57
lol, kar jaz osebno poznam policajev, nosijo domov travo svojim prijateljem... drugače pa: nasadov je toliko povsod po gozdovih slovenije, da ni dovolj policajev, ki bi jih lahko posekali. samo zaviješ s poti pa boš takoj v dveh urah vsaj tri našel.. tiste, ki si jih lastijo, pa razumem. domača solata je prav tako boljša od kupljene italjanske.
Barbara Horvat 1
11. 08. 2006 14.46
Namesto, da bi jo policaji unicili (konopljo), so jo dali ponovno v hrambo, kjer jim bo ponovno cudezno izginila...