Slovenija

'Odhaja tudi onkolog, rešitev je takojšnji konsenz s stanovalci'

Maribor , 06. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
100

Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda poziva pristojne, naj ukrepajo in preprečijo kolaps onkologije v Mariboru. Ker se ne najde skupnega jezika za primerno ceno odkupa stanovanj na Masarykovi, zaostaja gradnja novega stolpiča. Rešitev je, da se v najkrajšem času ta stanovanja odkupijo po ceni, za katero stanovalci menijo, da so do nje upravičeni: "Gre za stare ljudi, ki tu živijo leta in si seveda ne želijo zapustiti svojih domov." Kot poudarja, iz UKC Maribor deloma zaradi slabih pogojev dela odhaja tudi onkolog: "Zaradi zaostanka v gradnji so se začeli tudi odhodi kadrov, upam, da se to ustavi."

Kot smo poročali, mariborski onkološki bolniki kličejo na pomoč. Kot opisujejo, v zadušljivi smrdljivi kleti mariborske onkologije na obravnavo čakajo vse do večera, stojijo v dolgih kolonah, kemoterapije prejemajo na hodnikih, v hrupu. Razmere so katastrofalne, saj gradnja novega stolpiča zamuja več kot leto dni. Zapleta pa se pri odkupu stanovanj, ki ga vodi Urad za nadzor kakovosti in investicij v zdravstvu.  

Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda pojasnjuje, da ima zgodba z odkupi stanovanj na območju gradnje novega stolpiča za onkologijo Maribor dolgo zgodovino. Ministrstvo za zdravje je dobro seznanjeno s to problematiko in težava je, ker se ne najde skupnega jezika za primerno ceno odkupa teh stanovanj, opozarja. Posledično pa zamuda pri gradnji in podaljšanje gradbenih del, zato bolniki terapijo prejemajo sredi izrednih razmer.  Kot vladajoče poziva dr. Marčun Varda, upa, da se bo v najkrajšem času našel konsenz, da se v najkrajšem času ta stanovanja odkupi po ceni, za katero stanovalci menijo, da so do nje upravičeni: "Gre za stare ljudi, ki tu živijo leta in si seveda ne želijo zapustiti svojih domov, kot večina starejših ljudi." 

Edino, kar je v tem trenutku sprejemljivo, je, da se dela nadaljujejo in da se ujame časovnica. Kot poudarja, iz UKC Maribor deloma zaradi slabih pogojev dela odhaja tudi onkolog: "Zaradi zaostanka v gradnji so se začeli tudi odhodi kadrov, upam, da se to ustavi, saj bomo v nasprotnem primeru morali dodatno število bolnikov preusmerjati v Ljubljano, česar pa si ne želimo, saj se morajo bolniki zdraviti v domačem okolju, blizu doma."

Kot poudarja, dela ne bi smela trajati toliko časa, gradnja močno zaostaja: "Zame je bolnik vedno bil središče in kot tak se mora zdraviti v okolju, v katerem živi. V našo ustanovo gravitira cela severovzhodna Slovenija. Ko smo načrtovali nadgradnjo, smo se z Onkološkim inštitutom v Ljubljani dobro pripravili in dogovorili, koliko pacientov jim bomo primorani poslati zaradi tega, ker bo nekaj časa prostorski problem. Mislili smo, da bo šlo za malo pacientov, da bo to trajalo kratek čas. V tem trenutku bi morala biti dela zaključena, pa se druga faza še kar ni začela. Če se bo ta scenarij uresničil, bo to velik problem na nacionalni ravni."

Predstojnica oddelka za Onkologijo v UKC Maribor Maja Ravnik pojasnjuje, da so se zaradi slabih pogojev ravnokar za nekaj dni preselili na oddelek za ginekologijo, da bodo čez vikend opremili prostore, kjer bolniki prejemajo terapijo, da jo bodo v ponedeljek lahko v prilagojenih pogojih dobivali dalje. Zaradi tega, ker bo prostor za prejemanje sistemskega zdravljenja postal praktično gradbišče, bodo pacienti dobivali zdravljenje kar za pregradno steno. "Razmere so nemogoče," poudarja Marčun Varda. Kot poudarja, je ta situacija nesprejemljiva in jo močno obžaluje. Kot pravi Ravnikova, jo boli in se počuti kot drugorazredna državljanka, da se o tem sploh pogovarjamo: "Nikjer ne bi smela biti tema,  kako dostopati do ustreznega zdravljenja. Sploh pa ne v fazi, kot je onkološki bolnik. Meni je to nesprejemljivo, katastrofalno." 

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
07. 09. 2024 17.51
Ob izbruhu virusa Covid golobići je slovenija bila upostošena in uničena za vedno.Nobena vlada je več ne bo dvignila v normalo,ker taka ne obstaja. .Tako gledano je za časa komunizma bilo milijonkrat bolje dokler se ni stegnil enonogi tito kateri je takoj vedel narediti red.,
mali.mato
06. 09. 2024 14.39
+4
Vse to je rezultat negativne kadrovske selekcije na levici. Pametni in sposobni levičarji se politiki izogibajo. Tudi če bo na prihodnjih volitvah prišel nov obraz (Čeferin), bodo ostali kadri ostali isti. Sranje se bo ponavljalo.
kita 1111
06. 09. 2024 13.44
+3
Morda se bomo v prihodnosti havedali,da mi potrbujemo zdravnike in ne obratno,če imamo denar za vse neumnosti potem pošteno plačajmo ljudem stanovanja in bo vse rešeno
El pi5tolero
06. 09. 2024 12.25
+5
Plesite zdej butalci stajerski sej ste pa ja goloba hotl! Lol
marker1
06. 09. 2024 12.20
+10
To se dogaja v času najslabše vlade v zgodovini samostojne Slovenije. V času vlade JJ ni bilo nobenih stavk, po ulicah so noreli samo plačani pripadniki levice zaradi izgube oblasti.
Bartoreli77
06. 09. 2024 12.18
+8
Robija ste ustoličili in sigurno bo rešil vse skupaj.
Levcekk
06. 09. 2024 12.12
Politiki oz.drzavi gre bolje od rok zloraba zdravstva zoper drugače mislečih.Tako že dolgo zlorabljajo zoper mene kot invalida med drugim tudi zdravstvo,ker me ne morejo imeti v oblasti in sem preveč iskren ter kritičen in glasen zoper politik/oblasti ustrahovanj,zlorab institucij ter korupcije v vrhu politike in države.Med drugim so mi v UKCL po ukazu politike/oblasti in v sodelovanju z njimi ter država načrtno z predpisobanjem neustreznih odmerkov imunnosupresivov in pa odlasanjem z biopsijo(diagnozo)povzročili odpoved transplantirane ledvice.Nadaljni del načrta pa je bil,da so moje nestrinjanje z obravnavo zlorabili kot povod za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji ter mi brez vsakih simptomov pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice z namenom,da me prikaže politika in država kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Dejstvo je,da me politika,družba in država ter v njeni službi policija,ki jo je treba posebej izpostaviti in je v njeni domeni,da ima vse pod kontrolo in opravi levji delež in sicer daje navodila oz.ukaze kako in kaj postopati zoper mene in me spravljati ob pamet ter deluje kot koordinator med politiko,institucijami in družbo želijo že dolgo spraviti ob pamet ter etiketirati(pošiljati na psihiatrijo)z namenom,da ne tako utisajo/uničijo in tako rešiti težavo z menoj.Celo PV.Golob in ob njem gospa z transplantirano ledvico sta nedavno skupaj nastopila na POP.TV v oddaji Focus na temo,seveda vse dogovorjeno in zrežirano z namenom,da me zavedejo(utisajo)in prikažejo,zdravstvo in državo v mojih očeh nič krivo.Druzba pa to tolerira oz.podpira ter tako sodelujejo pri tem.in me ogovarjajo oz.komentirajo v smislu,da je prav kar so mi naredili in mi počne država ter naj raje zaprem gobec in utihnem in podobno.Glej moj Facebook, Instagram Borut Zabret in zdravstveno dokumentacijo,ki sem jo objavil kot dokaz zlorabi zdravstva zoper mene oz.me utisati in uničiti s pomočjo zdravstva.
stumfeta
06. 09. 2024 11.50
-3
"Gre za stare ljudi, ki tu živijo leta in si ne želijo zapustiti svojih domov." Ja potem jih pa na mer pustte.
Grma53
06. 09. 2024 11.48
+7
Zdravstvo jamlje vrag, Golob potuje in dopustuje, svobodnjaki pa plešejo in se veselijo propada. Svoj edini cilj: "uničiti Slovenijo", so že skoraj dosegli.
Jezna lepookica
06. 09. 2024 11.17
-3
Žalosto.Tako je, če si v EU. Namesto, da bi denar šel tja, ki ga potrebujemo gre raje za vojno, covid testerje....
Grma53
06. 09. 2024 12.32
+2
Večini držav v Evropi gre kar dobro. Na srečo nimajo na oblasti levičarjev in Goloba. Slovenija je edina država v Evropi, kjer še vedno vladajo komunisti in njihovi potomci. In dalj ko jih bomo pustili pri koritu, slabše bo.
Natorinkica
06. 09. 2024 11.14
+12
GOLOBISTI to je presek Kučanovih novih frisov to je plesen družbe. škart..in uničujoča družba Slovenije.
Rdečimesečnik
06. 09. 2024 10.47
+9
Mi plešemo celi dan in noč
Lojze Biber
06. 09. 2024 11.19
-6
Saj lahko. Med korona nategom je šlo 15 milijard Marija k sebi.
Z O V
06. 09. 2024 10.45
+9
Bodo migranti reševevali domačine, saj prihajajo znastveniki, doktorji in reševalci iz bližnjega vzhoda...
zmerni pesimist
06. 09. 2024 10.36
+5
Ta vlada za uvedbo 1 dnevne vinjeta rabi 6 let
anjerd
06. 09. 2024 10.25
+3
Ne sekirajte se, Herta nas bo rešila, reklamirajo jo po vseh kanalih.
Janez23
06. 09. 2024 10.15
+9
Leve stranke so pred volitvami obljubljale reformo zdravstva, odpravo dodatnega zavarovanja in največ 30 dni do specialista. V času te vlade so se čakalne dobe še podaljšale in zamude pri gradnji prizidkov bolnišnic so večje od enega leta .Ker vlada nekontrolirano uvaža migrante iz Kosova, Albanije in Bosne, je prebivalcev v Sloveniji vedno več, zdravstvo, ceste, vrtci, šole, pa vedno bolj preobremenjene. Predsednik vlade hodi s svojo izbranko stalno na draga potovanja, dela pa nič. Čemu je tak lenuh sploh kandidiral, če lenari enako kot v Gen-i.
Delavec_Slo
06. 09. 2024 10.12
+8
Lahko bi pa Tina in Nika prišli pomagat, saj sta tako oh in sploh!!!!
Janez_53
06. 09. 2024 10.28
-5
Bukselj! Kaj pa če bi ti pomagal, ko si tako pameten?
lokson
06. 09. 2024 10.11
+14
Še marsikaj, je narobe v tej državi Slovenski. Peglajo nas na vsakem koraku. Med tem, ko necenzurirano, prav patetično poskuša morebitni bankrot TEŠ 6 pripisati SDS, v oči bode eden glavnih razlogov, katere pa mediji, iz samo njim znanimi vzroki ne objavijo. Namreč TEŠ 6, je samo v letu 2023 plačala 201!!! milijona, za emisijske kupone CO2. Za letošnje leto, pa je predvideno 238 milijonov evrov. A ste normalni. Kdo služi na račun emisijskih kuponov, lahko vprašate miljenčka od pernatega Bandlja. Letošnja izguba TEŠ 6 , je ocenjena na približno 150-200 milijonov. Ni težko izračunati zakaj. Ta zeleni nateg, med tem ko Kitajci in vsi ostali veselo kurijo(kar ni v redu, da se razumemo), mi NE VEM KOMU, plačujemo ogromne milijone, kateri poniknejo ne vem kam. Vse se potem obrne na politična obračunavanja "kajne Cirman" med tem, ko o dejanskih vzrokih propada marsikatere dejavnosti, niti besede. Narobe svet.
Delavec_Slo
06. 09. 2024 10.14
+6
In opranci še vedno kupujejo el. avte in montirajo solarne natege na bajte!
Janez_53
06. 09. 2024 10.37
-5
Za časa Janševe vlade je startal projekt TEŠ6! Tako da ne govori, da SDS nima nič s tem! SD pa je krepko pomagala pri projektu! Namerno so zamolčali dejansko ceno premoga iz velenjskega premogovnika in delali izračune z izmišljeno nižjo ceno, samo da se je investicija prikazala za ekonomsko upravičeno! Vpleteni so si kupovali apartmaje na Hrvaškem in grabili ogromne provizije! "Svetovalec", ki je svetoval istočasno investitorju in izvajalcu, je tudi pobasal lepe denarce itd. itd. Tako, da ne bluzi, da SDS ni imel nič pri tem!!!
lokson
06. 09. 2024 11.42
+1
To ti je povedal Cirman?? Imam kar nekaj let, zato vem, kako so takrat strokovnjaki, po vzoru današnjih analitikov, katere privlečejo na TV vsem po vrsti razlagali in prikazovali številke o zalogah lignita in podobno. Cela SLO, je žvrgolela o nujnosti projekta, ter kako je to investicija za prihodnje rodove. Kakor se spomnim, je imel takrat Janša pomisleke, ampak so ga po stari navadi medijsko potolkli. Kaj je bilo takrat, je brezpredmetna debata. Trend, katerega vsiljuje novodobna ideologija, je glavni razlog propada takšnih in podobnih projektov. In to ne samo pri nas, ampak povsod po Evropi. Tako da Janez, ne bluzi ti. Situacija je bila takšna kot danes, ko omeniš, da se ne strinjaš z zelenim prehodom in to poveš javno. Puskusi in videl boš reakcijo, s tem, da ne omenim kakšne svinjarije boš bral o sebi. Pa nisi storil nič narobe, samo povedal si dejstva.
igy02
06. 09. 2024 10.11
+8
Za Svobodo je potreben čas za zdravstveno reformo dva mandata. To bo za one, ki bomo ali bodo preživeli. Če ne bi bilo žalostno, bi celo bilo smešno.
Windlass
06. 09. 2024 10.07
+11
A se komu zdi, da tile na vladi dejansko vejo kaj delajo? Saj se samo vrtijo na mestu že več kot dve leti glede vsake stvari. Naredi se časovnica za drugi mandat (ki ga ne bodo videli), ustanovi se svetovalno skupino da imajo ˝naši˝ službo, sredstva pa se porazgubijo. Poglejte samo tajkune, ki jih imamo na funkciji predsednika države in vlade. Pa predsednica državnega zbora, ki se ne drži poslovnika. Ja pa a je kaj čudno da nič ne gre no?