Slovenija

Oddelek H znova odprt

Ljubljana, 21. 01. 2007 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Onkološkem inštitutu so po opravljenem klornem šoku za obiskovalce znova odprli oddelek H.

Oddelek H na Onkološkem inštitutu v Ljubljani so po ta vikend opravljenem klornem šoku zaradi prisotnosti bakterije legionele znova odprli za obiskovalce, vanj pa se je vrnilo tudi približno 20 bolnikov, ki so za konec tedna ostali v bolnišnici in bili začasno premeščeni na oddelek C.

Toplotne šoke bodo na onkologiji do nadaljnjega opravljali vsaj enkrat tedensko
Toplotne šoke bodo na onkologiji do nadaljnjega opravljali vsaj enkrat tedensko FOTO: POP TV

Kot je povedal generalni direktor Onkološkega inštituta Zvonimir Rudolf, bodo do potrditve uspešnosti klornega šoka - ta bo znana po opravljenih analizah vode predvidoma v 10 do 14 dnevih - vsaj enkrat tedensko izvajali toplotne šoke ter vse preventivne ukrepe.

Preventivni ukrepi med drugim pomenijo, da tamkajšnja voda ni pitna. Po Rudolfovih besedah je ekipa danes še enkrat odtočila vodo v oddelku z namenom, da ne bi v njej ostalo še kaj od klornega šoka.

Kot je znano, se je bakterija v vodovodnih ceveh naselila že lani spomladi, ko so jo odpravili s toplotnimi šoki. Ne lani in ne zdaj se z njo ni nihče okužil.

Legionela se pojavlja v vodi in je zdravju nevarna, zlasti pri manj odpornih, saj povzroča pljučnico. Legioneloze so obolenja, ki jih povzročajo bakterije iz rodu Legionellaceae. Povzročajo predvsem pljučnice in vročinska stanja, piše na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Legionele so prisotne v naravi v najrazličnejših vodah, ugotovili so jih v potokih, jezerih, rekah, v blatu in zemlji ter v vodovodnih omrežjih. Najbolje prenašajo temperaturo od nič do 63 stopinj Celzija.

V hladni vodi se lahko zadržujejo tudi do enega leta pri minimalnih prehranskih razmerah in se začnejo razmnoževati ob ugodni temperaturi. So dokaj odporne proti kloriranju. Okužimo se z vdihavanjem vodnih hlapov med tuširanjem in z aerosoli klimatskih naprav in kopalnih bazenov. Bolezen se ne prenaša iz bolnika na zdravo osebo. Z znaki pljučnice zboli manj kot pet odstotkov okuženih oseb. Legionele povzročajo pljučnico, ki je klasična okužba z legionelami in pontiaško vročico.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.