Slovenija

Oddajte vloge za vzdrževance

Ljubljana, 30. 11. 2007 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davčna uprava poziva zavezance za dohodnino, naj do konca januarja oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane člane.

Durs opozarja, da bodo davčni zavezanci, ki ne bodo oddali vloge, lahko prejeli napačno izpolnjene informativne izračune dohodnine.
Durs opozarja, da bodo davčni zavezanci, ki ne bodo oddali vloge, lahko prejeli napačno izpolnjene informativne izračune dohodnine. FOTO: Reuters

Davčna uprava RS (Durs) zavezance za dohodnino, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, poziva, naj do 31. januarja 2008 oddajo vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. S tem bo odmera dohodnine poenostavljena, zavezanci pa bodo prejeli odločbe o odmeri dohodnine za leto 2007 veliko hitreje, so sporočili iz Dursa. Do tega dne naj vlogo oddajo tudi tisti, ki so olajšavo med letom uveljavljali, a želijo podatke spremeniti.

Doslej so takšni zavezanci uveljavljali olajšavo v dohodninskih napovedih. Pri dohodnini za leto 2007 pa napovedi ne bo treba več izpolnjevati, saj bodo z Durs najpozneje do 31. maja 2008 zavezancem na dom poslali informativne izračune dohodnine, ki bodo ob določenih pogojih postali odločbe.

Če torej takšni zavezanci ne bodo oddali vloge, bodo naslednje leto najverjetneje prejeli napačen informativni izračun dohodnine, saj ne bo upoštevana olajšava za vzdrževane družinske člane. Če bodo ti zavezanci želeli uveljavljati olajšavo, bodo morali na davčni urad po prejemu informativnega izračuna poslati ugovor, dohodnina pa jim bo odmerjena šele jeseni.

Izpolnjen obrazec, ki je na voljo na vseh davčnih uradih in izpostavah ter dostopen tudi na spletnih straneh Dursa, morajo zavezanci oddati po pošti ali osebno na pristojnem davčnem uradu oz. izpostavi. Vlogo bo mogoče oddati tudi prek sistema eDavki, in sicer od konca decembra dalje. Na Dursu ob tem zavezancem še svetujejo, naj se pred oddajo vloge glede uveljavljanja posebne olajšave dogovorijo s svojimi družinskimi člani.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxl.2005@gmail.com
30. 11. 2007 23.08
Cenim, da nam gre tudi DURS nekoliko nasproti.