Slovenija

Odbor podprl uvedbo paralizatorja

Ljubljana, 04. 05. 2006 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlamentarni odbor je podpl uvedbo električnega paralizatorja v policiji. O zakonu o Sovi niso razpravljali.

Pavliha opozarja pred možnostjo grobega poseganja v človekove pravice
Pavliha opozarja pred možnostjo grobega poseganja v človekove pravice FOTO: POP TV

Večina članov parlamentarnega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje se ni strinjala s rešitvami predlagane novele zakona o policiji, ki jo je vložil opozicijski poslanec Marko Pavliha (LDS), zato državnemu zboru predlaga sklep, da novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo. S predlaganimi spremembami je sicer Pavliha želel preprečiti uvedbo električnega paralizatorja v policijo zgolj s podzakonskim aktom in ne z zakonodajnimi spremembami.

Pavliha je tako želel z novelo zakona o policiji v zakonu našteti oz. določiti vse vrste prisilnih sredstev. Ta bi se namreč po Pavlihovem mnenju lahko določila le z zakonom, ne pa s podzakonskimi akti. Predlagane spremembe se nanašajo na napovedano uporabo električnega paralizatorja v slovenski policiji. Pavliha meni, da zakon o policiji pušča odprto možnost uvajanja posameznih prisilnih sredstev, ko predpisuje, da sodijo med prisilna sredstva tudi druga sredstva, namenjena za pasivizacijo, s čimer je dopuščena prevelika možnost uvajanja različnih prisilnih sredstev, tudi takšnih, ki grobo posegajo v človekove pravice.

Poslanec LDS tako s predlagano novelo ne nasprotuje sami uvedbi paralizatorja, temveč načinu, kako bi se uvedel - mimo zakona. Prisilna sredstva so v zakonu o policiji našteta taksativno in zakon ne uporablja termina, po katerem bi lahko policist uporabil tudi kakšno drugo primerno prisilno sredstvo, vendar pa zakon pušča na enem mestu odprto možnost uvajanja posameznih prisilnih sredstev.

Gre predvsem za takšna prisilna sredstva (na primer električni paralizator), ki grobo posegajo v človekove pravice, zlasti pravico do telesne celovitosti, pravico do osebnega dostojanstva, osebne svobode ter pravico do življenja, in bi o njihovi uvedbi moral odločati sam zakonodajalec in ne izvršilna veja oblasti, še opozarja Pavliha, ki je spomnil tudi na poročilo Amnesty International o nevarnostih uporabe paralizatorja.

Električni paralizator
Električni paralizator FOTO: POP TV

Paralizator edina alternativa strelnemu orožju?

Vlada opozicijskega predloga ne podpira in državnemu zboru predlaga, naj ga zavrne. Kot pojasnjuje v svojem mnenju, zakonodajalec v določenih primerih lahko uporabi nedoločne pravne pojme, ker ne more vnaprej predvideti vseh elementov, ki jih želi urediti. Če bi se uporaba sredstev za pasivizacijo zakonsko prepovedala, policisti ne bi imeli možnosti uporabiti milejšega prisilnega sredstva, ampak le strelno orožje. Ob določenih pogojih pa je edina alternativa strelnemu orožju ravno električni paralizator, v svojem mnenju še pojasnjuje vlada.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh je poudaril, da so vsa prisilna lahko sporna, če se zlorabijo. Med razlogi za poskusno uvedbo električnih paralizatorjev je navedel povečano število napadov na policiste v zadnjih letih. Sicer pa je po njegovih besedah pravna podlaga za uvedbo paralizatorja zadostno opredeljena, saj sodijo med "druga sredstva za pasivizacijo".

Stališču vlade so sledili v koalicijskih poslanskih skupinah, kjer so med drugim opozarjali, da ne prinaša nikakršnih pozitivnih sprememb za delo policije, poleg tega pa so se spraševali, ali želi predlagatelj električni paralizator prepovedati ali pa ga navesti v zakonu. Menili so še, da zakon jasno predpisuje pogoje za uporabo prisilnih sredstev, zato ni razloga, da bi bila druga sredstva v zakonu še dodatno navedena. Poslanci opozicijskih LDS in SD pa so po drugi strani opozarjali, da je treba o uporabi paralizatorja odločiti na ravni zakonodaje ter postaviti razumno omejitev, da ne bo prihajalo do zlorab.

O Sovi pa nič

Člani odbora so ob začetku današnje seje zavrnili predlog poslanke Darje Lavtižar Bebler (LDS), da bi odbor kot zainteresirano delovno telo obravnaval novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (SOVA).

Člani parlamentarnega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje so ob začetku današnje seje zavrnili predlog poslanke Darje Lavtižar Bebler (LDS), da bi odbor kot zainteresirano delovno telo obravnaval novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (SOVA).

Predlagana novela o Sovi je zaradi bojazni o kršenju človekovih pravic naletela že na precej ostrih kritik. Novelo je v sredo kot zainteresirano delovno telo novelo obravnaval odbor DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti, medtem ko bo komisija za nadzor nad delom obveščevalnih in varnostnih in služb kot matično delovno telo novelo obravnavala 10. maja.

Člani odbora so sledili mnenju koalicijskega poslanca Rudolfa Petana, da ni potrebe, da bi tudi odbor za notranjo politiko obravnaval novelo.

Nasprotno pa je opozicijski poslanec Miran Potrč (SD) ocenil, da bi odbor moral opraviti razpravo, saj se novela dotika področij človekovih pravic in pravosodja. Novelo bi zato po njegovem mnenju moral obravnavati tudi odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

Vlada predlaga, da bi lahko agencija neomejeno dolgo prisluškovala telefonskim pogovorom in prebirala elektronsko ter ostalo pošto. Opozicijski poslanci spremembam zakona nasprotujejo in trdijo, da gre za poseg v človekove pravice, saj lahko SOVA osumljencem zdaj prisluškuje največ 6 mesecev, po novem pa bi lahko nadzor za obdobje treh mesecev neomejeno dolgo podaljševala za tri mesece.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pimo
05. 05. 2006 10.14
Pa kaj tale Pavliha pizdi, a je sploh normalen, pa naj gre on mirit pijane razgrajace in rizkirat svojo glavo. Vsak ki dela pizdarijo mora nosit odgovornost za svoja dejanja, če jo pri tem fasa naj si sam pripiše. Sploh pa me čudi, da se tale tepec Pavliha ne spotakne o šokerjih ki so v prosti prodaji, a to pa ni isto orožje ? BEDAK!!!!!!!!!!!!!
jungle@email.si
05. 05. 2006 09.20
zgleda da pištola ni več dobra, saj jo tako niso skoraj nič uporabljaji, čeprav bi jo za nekatere moral, treba je vedet da je pištola zakon že od nekdaj in jo je treba znat uporabljat.....( paralizator je čist brez zveze, ker ga spet ne bodo uporabljal prej ga bodo kriminalci, to je žalostno)
Rijad Proši?
04. 05. 2006 17.37
očitno se bo zreba oborožit,če te bo policist z šokerjem, da boš lahko vrnil z 45kalibrom.
cbr600rrTeja
04. 05. 2006 17.29
Jaz jim privoščim ampak upam da ga ne bodo uporabljali na nedolžnih ljudeh
zoran.artnak@hotmail.com
04. 05. 2006 14.27
Očitno se Slovenija spreminja v državo diktature. Naši vladi ne bi škodilo, če bi kdaj pogledala kakšno oddajo na Discovery chanel o nevarnosti električnega paralizatorja. No glede na demonstracijo, ki so jo prikazali na TV , to ni nekakšen nedolžen paralizatorček, ki te malce potrese, temveč te dodobra pomede po tleh in z malo nesreče, je možnost, da se človek udari ob robnik ali neravna tla in se ubije, mu odpove srce itd. In to naj bi imela policija kao za kriminalce? Dejte no lepo vas prosim. Kriminalci so danes bolj oboroženi kot policisti in preden bo policaj s šokerjem umiril kakšnega kriminalca, bo imel že kroglo v glavi. Tile šokerji bodo v policiji uvedeni, da se bodo malce prsili mladi policajčki, dokler ne bo kdo res naredu kakšno pizdarijo in potem bo spet vsa vesoljna Slovenija ogorčena, kako je lahko do tega prišlo. Spet ena igrača, ki nas bo davkoplačevalce stala lepe denarčke. Včasih ne vem kdo je bolj otročji moj sin ali tale vlada. Če vas že tolko skrbi za red in zakon v Sloveniji, se najprej postavite v vrsto in se prečistite znotraj policije, ker ste skorumpirani, da človek ne more verjeti. Najprej sebe dodobra pretresite s šokerji potem pa se spravljajte na državljane Slovenije. Ali pa je mogoče kdo gledal oddajo o Mengeleju.Očitno vas zgodovina ni ničesar naučila ali pa ste stali na napačni strani. Eni pri belčkih, eni pri črnosrajčnikih eni pa ste zgolj vso zadevo opazovali iz Argentine. ZA DOMOVINO S S TITOM NAPREJ
jungle@email.si
04. 05. 2006 09.55
kaj če jim paralizator, pištole naj uporabljajo ZAKAJ JO PA IMAJO, za okras, spet ena neumna poteza...