Slovenija

Odbor podprl Bručanov predlog

Ljubljana, 27. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S./T.S.
Komentarji
0

Parlamentarni odbor za zdravstvo je podprl predlog zakona ministra za zdravje Bručana, ki uvaja izravnalne sheme in na novo ureja dopolnilna zdravstvena zavarovanja.

Predlog ministra za zdravje Bručana je naletel na podporo pri parlamentarnem odboru
Predlog ministra za zdravje Bručana je naletel na podporo pri parlamentarnem odboru FOTO: POP TV

Večji del razprave se je vrtel okrog vračanja starostnih rezervacij zavarovancem Vzajemne. Sindikati in vlada so se zedinili naj jih dobijo tisti, ki so zanje vplačevali. Torej vsi Adriaticovi zavarovanci in 150.000 zavarovancev zavarovalnice Vzajemna.

Gregor Miklič iz Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je poudaril, da so tisti ljudje, ki so vplačevali starostne rezervacije, vplačevali tudi 10 odstotkov višje premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. "Zato je prav, da jih dobijo vrnjene tisti, ki so jih plačali," meni Miklič.

Zavarovalnica Vzajemna
Zavarovalnica Vzajemna FOTO: POP TV


V Vzajemni se s tem predlogom niso strinjali, saj menijo, da bi denar morali vrniti vsem. Opozarjajo, da sta lahko dva zavarovanca – eden, ki je v zavarovanje vstopil leta 1999, in drugi, ki je sklenil zavarovanje leta 2000 – lahko vplačevala skoraj enako premijo. V skladu s podanim predlogom pa naj bi le eden od dvojice dobil povrnjena sredstva. "Morali bomo pojasniti, zakaj bo eden dobil 70.000 tolarjev, drugi pa nič," je pojasnil Robert Sraka iz Vzajemne. Enakega mnenja je bil tudi srečko Prijatelj iz SNS.

O zakonu bodo poslanci razpravljali na četrtkovi izredni seji državnega zbora in po vsej verjetnosti zakon tudi podprli, kar bi pomenilo, da bi v veljavo stopil septembra. Zavarovalnice bi tako starostne rezervacije svojim zavarovancem začele vračati proti koncu letošnjega leta.