Slovenija

Odbor podpira Rupla

Ljubljana, 20. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor DZ za zunanje politiko ni podprl predloga SMS in SNS, s katerim bi odbor zahteval, da Slovenija odstopi od vilenske deklaracije. Stranki sta pred tem napovedali zbiranje podpisov za interpelacijo zoper Rupla, ker naj bi pri podpisu deklaracije prekoračil svoja pooblastila.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je s 15 glasovi proti in dvema za zavrnil predlog sklepa, ki sta ga predlagali poslanski skupini SMS in SNS. OZP pa je sprejel sklep, s katerim je podprl pred enim tednom sprejeto izjavo vlade o iraški krizi.

Zunanji minister, ki se je v javnosti pojavil prvič po nekajdnevnem dopustu, je zatrdil, da se je pred pristopom k izjavi posvetoval tako s predsednikoma vlade in države kot tudi s kolegi iz nekaterih drugih članic Vilniuške skupine, pa tudi z zunanjim ministrom ta čas predsedujoče EU, Grčije. Poudaril je še, da je ravnal v skladu s strateškimi zunanjepolitičnimi usmeritvami države. Rupel je poudaril, da Sloveniji s pristopom k izjavi ni bila povzročena nobena škoda, bi se pa to verjetno zgodilo, če bi ravnal drugače.

Igor Štemberger (SMS) je dejal, da je zunanji minister deloval v nasprotju z zunanejpolitičnimi usmeritvami države. Slovenijo je uvrstil med države, ki podpirajo napad na Irak tudi brez soglasja Varnostnega sveta ZN, Slovenija je dobila pečat, ki se ga bo le težko znebila, posledice tega dejanja pa bodo, kot je dejal, negativno vplivale na slovensko pristopanje k EU. V zvezi z vsebino izjave je poudaril, da je ta v nasprotju s tistim, kar sta nedavno v ZN povedala vodji mednarodnih inšpektorjev v Iraku.

Zmago Jelinčič (SNS) je dejal, da je bil pristop k vilniuški izjavi "privatno dejanje" ministra Rupla, ki je Slovenijo postavilo na stran ZDA in kaže na to "kje je pasja vrvica, ki vodi nekatere v zunanjem ministrstvu". Menil je še, da Sloveniji družba, v kateri se je znašla ob pristopu, ne bi smela biti v čast in se vprašal, ali želi Slovenija v Nato ali želi postati nova zvezna država ZDA.

V skoraj triurni razpravi so Rupla podprli tako poslanci vladajoče koalicije kot tudi opozicijskih SDS in NSi.

Dominik Černjak
Dominik Černjak FOTO: POP TV

Predsednik SMS Dominik S. Černjak je za 24 ur povedal, da na tej seji želijo še enkrat pregledati in od zunanjega ministra dobiti dejanske informacije. "Če bomo videli, da te informacije držijo in so skladne s tem, kar smo do zdaj že izvedeli, bomo nemudoma pričeli z zbiranjem podpisov za interpelacijo zoper njega."

Pristop k vilenski izjavi je v slovenski javnosti zbudil precej negodovanja in celo zahteve, naj Slovenija pristop prekliče. Izjava ni bila dobro sprejeta niti v številnih članicah EU, zlasti oster pa je bil v ponedeljek na vrhu EU o Iraku francoski predsednik Jacques Chirac. Dejal je, da so države Vilenske skupine, ki se potegujejo tudi za članstvo v EU, ravnale nepremišljeno in neodgovorno.