Slovenija

Odbor brez Ropa

Ljubljana, 10. 03. 2007 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po prvi seji sveta LDS v novi sestavi se je sestal še nov izvršni odbor stranke.

Jelko Kacin je obžaloval, da se seje izvršnega odbora ni udeležil Anton Rop
Jelko Kacin je obžaloval, da se seje izvršnega odbora ni udeležil Anton Rop FOTO: Dare Čekeliš

Izvršni odbor LDS za sedaj še ni popoln, saj so tokrat imenovali le šest od sedmih članov odbora, in sicer edina ženska v poslanski skupini Darja Lavtižar Bebler, dosedanja generalna sekretarka stranke Meta Vesel Valentinčič, Dragica Bac in Lidija Majnik, poleg njih pa še poslanca Jožef Školč ter Milan Petek. Zadnjega člana naj bi predvidoma imenovali na prihodnji seji.

V najožje vodstvo stranke je danes konstituirani svet stranke imenoval poslance Jožefa Školča, Darjo Lavtižar Bebler in Milana Petka. To pa kaže, da so se odločili ostati v LDS.

Seje se ni udeležil vodja poslanske skupine Anton Rop, kar je predsednik stranke Jelko Kacin obžaloval, dejal pa je, da sam iz tega "ne bi delal nobenih zaključkov, saj je Rop že nekajkrat povedal, da ne namerava oditi". Odbor se je seznanil tudi z Janševo ponovno ponudbo za sodelovanje v Partnerstvu za razvoj.

Konstituiranje vseh delovnih teles stranke omogoča zagon dialoga s poslansko skupino in v stranki pričakujejo, da bodo lahko v prihodnjih tednih delovali veliko bolj sinhronizirano, kot so doslej. "Nov mandat je nov začetek in upamo, da se bo v relativno kratkem času opazila tudi kvalitetna sprememba pri naporih za bolj usklajeno delovanje v prihodnje," je dejal Kacin. Stranka v tem trenutku "nikogar nima preveč in marsikoga ima premalo", je še ocenil.


Kar se tiče ponudbe za sodelovanje v Partnerstvu za razvoj, ki jim jo je poslal premier Janez Janša, Kacin pravi, da "so uspeli doslej ugotoviti, da gre za dokument, do katerega so se že opredeljevali in stranka stališče do tega dokumenta ima". Vseeno pa bo o ponudbi v torek razpravljala poslanska skupina, "saj je tudi razprava ob tem dokumentu priložnost za bolj sinhrono delovanje in nastopanje navzven".

Cvikl odhaja k Pahorju?

Milan M. Cvikl
Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

Na poziv poslancem, naj se končno odločijo, ali bodo ostali v LDS ali ne, se ni odzval noben od poslancev, je pojasnil Kacin. V petek naj bi se sicer s predsednikom Socialnih demokratov Borutom Pahorjem sestal nekdanji član LDS, še vedno član njene poslanske skupine, Milan M. Cvikl, ki se ga omenja kot potencialnega "prestopnika" k SD. Tudi to naj bi bil razlog za pričakovanja v stranki, da se ga zamenja na položaju namestnika vodje poslanske skupine. Kacin je glede morebitne zamenjave Cvikla dejal le, da "je to izziv za poslansko skupino".

S konstituiranjem vseh organov stranke, kar je danes opravil svet stranke, se lahko v LDS posvetijo delovanju tako v državnem zboru kot na lokalni ravni, je še dejal Kacin. V prihodnjih tednih nameravajo pripraviti vrsto predstavitev manifesta stranke ter zagnati celoten proces razvoja temeljnih programskih usmeritev na posameznih področjih. Prva bo že v ponedeljek v Mariboru, je napovedal Kacin.

Gulič na čelu sveta LDS

Na ustanovni seji sveta LDS so izvolili tudi novega predsednika, to je Aleš Gulič, za podpredsednico pa so izvolili Jano Tolja.

Guličeva protikandidata sta bila Tone Anderlič in Luj Šprohar.
Guličeva protikandidata sta bila Tone Anderlič in Luj Šprohar. FOTO: POP TV

Guličeva protikandidata sta bila njegov poslanski kolega Tone Anderlič in predsednik strankinega odbora za enake možnosti in invalide Luj Šprohar.

Na dnevnem redu seje sveta LDS je bila tudi obravnava aktualnih političnih razmer in potrditev čistopisa Manifesta LDS. Svet stranke pa naj bi kar nekaj pozornosti namenil trenutnim razmeram v stranki in poslanski skupini po odhodu nekaterih vidnih članov in ugibanjem o ustanovitvi nove stranke. Kot je znano, je v petek skupina nepovezanih poslancev, nekdanjih članov LDS, na čelu z Matejem Lahovnikom predstavila novoustanovljeno društvo Zares, ki naj bi ščasoma preraslo v stranko in nastopilo na parlamentarnih volitvah 2008.

LDS se sicer že nekaj časa sooča s težavami, v zadnjem času pa je stranko zapustilo kar nekaj vidnih članov stranke. Lani sta stranko zapustila svetovalec predsednika republike Janeza Drnovška, Ivo Vajgl, in nekdanji izvršni direktor LDS Bogdan Biščak, za njima pa tudi nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Do zdaj je izstopilo tudi osem poslancev LDS, in sicer Milan M. Cvikl in Slavko Gaber, ki sta sicer še vedno člana poslanske skupine, pa tudi Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem, ki so se združili v poslansko skupino nepovezanih poslancev.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
11. 03. 2007 01.01
Stranka ta, stranka druga, ista figa. Poglejte si zivljenje in se zamislite nad seboj in nad naso druzbo. Kdo smo, kaj smo, kam drsimo, kje se bomo ustavili. Rabili bi nekoga, ki ga nimamo, da nas zdruzi in popelje naprej in ne nazaj. Ali nebi ustanovili se kaksno stranko, ki bi naredila ta korak? Njen vodja bi moral biti kmet in ne obramboslovec, saj vidite, nekaj jih je iz tega podrocja v vladi in koliko so zgage naredili. Kmet zdravih nazorov, bi verjetno razmisljal drugace in vse prestudiral predno bi kaj ukrenil, kar pa pri nasi vladi ni cutiti. LSD nima taksnih ljudi, vsaj v vodstvu ne.
highlander
10. 03. 2007 16.17
No očitno je, da LDS lahko deluje tudi brez t.i. nekdanjih vidnih članov, ki vedno bolj postajajo osamljeni in brez podpornikov. S temi izstopi je LDS pravzaprav še nepopisan list, osvobojen preteklih grehov in bremen. Čez kakšne pol leta pa se bo že videlo v kakšno smer bo šla stranka. Malasutra: Primer združenih v društvu Za hec bi v gospodarstvu izgledal tako, da bi vodstvo podjetja zaradi slabih poslovnih rezultatov za to okrivilo svoje zaposlene in bi zato ustanovili novo podjetje (ter prenesli nekaj kapitala), kjer bi bili zaposleni samo menedžerji. Hkrati pa bi zraven poskušali uničiti še blagovno znamko "starega" podjetja in mu za nameček pustili še velike dolgove.
Vegos
10. 03. 2007 15.53
LDS gre v bistvu tale ustanovitev društva Zares celo na roko; saj se bo končno lahko posvetila razvoju in napredku, in ne bo izgubljala energije z notranjimi boji.
Dejan Keuc
10. 03. 2007 15.38
Peterle za predsednika, Pahor za predsednika vlade! Jaz bi volil tako...
majoneza123@gmail.com
10. 03. 2007 15.37
Nova stranka bi rabila neko karizmatično osebnost. kdo bo to? Lahovnik :D na koncu bo to ista stranka z drugim imenom. Če pa bo Kacinova LDS do volitev še vedno imela kakšnega člana, bo pa to problematično, ker se bo levo usmerjeno volilno telo porazdelilo. Torej je to voda na mlin komu?
malasutra@gmail.com
10. 03. 2007 13.19
vsakdo, ki je državljan rs, ima pravico ustanoviti stranko (če to le zna in zmore). v čem je zdaj vaš problem? dejstvo je, da se določen krog lds ne strinja s kacinovo vizijo lds. dejstvo je, da gre za izkušene in kredibilne ljudi. od teh, ki so izstopili, ni, kolikor vem, nobeden "umazan". to so bili vidni in zelo strokovni politiki lds. če se ne počutijo v stranki več doma, ni nič narobe, če ustanovijo nekaj, kar bo udejanjalo njihov pogled. zakaj bi se podrejali? zakaj bi bili nekje, kjer očitno niso več dobrodošli? bi se ti na njihovem mestu? meni se to dogajanje zdi edino logično. tudi ni res, da bi sedaj morali oditi iz parlamenta. res je, da so bili izvoljeni na listah lds, res pa je tudi, da so prav oni takrat dajali ton stranki. kolikor je lds pomagal njim, so tudi oni pomagali lds. in ljudje smo volili tudi njih oziroma lds zaradi njih. skratka, veseli smo lahko, da na prihodnjih volitvah ne bomo gledali ena in iste scene. teh nekaj nekdanjih poslancev lds bo v novo stranko privabilo nove, do sedaj neznane obraze. sem prepričan. in to je edino pravilno. bodo tudi drugi morali malo zmigati svoje konformistične, oblasti polne riti. konkurenca je lahko samo nekaj pozitivnega. komaj čakam, da vidim, kakšen program bodo začrtali. in še nekaj je pomembno: to, kar se je dogajalo zadnji dve leti, ta agonija lds, je zelo odgovarjalo janši. e, zdaj bo drugače. bo moral jj začeti razmišljati vsebinsko, ker demagogija in zdraharstvo je za vselej aut.