Slovenija

'Od EDS ne odstopamo'

Ljubljana, 13. 02. 2006 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za reforme Jože P. Damijan je napovedal, da bo večina novih zakonov za izvedbo reform pripravljena še letos.

Jože P. Damijan
Jože P. Damijan FOTO: POP TV

Služba vlade za razvoj, katere naloga je koordinacija dela vladnih resorjev pri izvedbi gospodarskih in socialnih reform, bo letos sodelovala pri pripravi 67 ukrepov iz sprejetega predloga reform. Normativni program dela je razdeljen na deset prednostnih področij, za katera je vlada že ustanovila deset delovnih skupin za usklajevanje zakonodaje, je povedal minister za razvoj Jože P. Damijan. Če bo model enotne davčne stopnje najboljši in bo sprejemljiv za socialne partnerje, se bo vlada zanj odločila, je dodal.

Vsak se bo moral zavesti, da je konec obdobja, ko je država poskrbela zanj. Sedaj mu država lahko omogoči le enake začetne možnosti, ne more pa mu več zagotoviti delovnega mesta v istem podjetju 35 ali 40 let. Vsak mora vedeti, da je sam odgovoren za svojo usodo. Konec je uravnilovke in 'socialističnega' načina razmišljanja. Jože P. Damijan

Kot je minister brez listnice povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, bo večina novih zakonov in podzakonskih aktov oz. novel obstoječih pripravljena letos, nekaj pa prihodnje leto.

Spomnil je, da so prednostna področja socialnih transferjev, trga dela, zdravstva, prestrukturiranja javnih financ, davkov, kapitalskih trgov v podporo privatizaciji, visokega šolstva, spodbujanja tehnološkega razvoja, izboljšanja konkurence na trgu in konkurenčnosti gospodarstva, usklajevanja razvojnega načrtovanja države ter pokojninskega sistema.

Enotna davčna stopnja je predvidena

Predvidena je tudi uvedba enotne stopnje DDV, sprejem novele zakona o DDV pa prav tako načrtujejo do septembra. "Od enotne davčne stopnje na področju DDV ne odstopamo, seveda pa je to stvar odločitve vlade," je pojasnil Damijan. "Za nas je to, kakšna bo končna ureditev, drugotnega pomena. Pomembno je, da bo prinesla razbremenitev gospodarstva", je dodal.

Pri umiku države iz gospodarstva se je vlada že seznanila s predlogi njenih skupin glede privatizacije obeh največjih državnih bank, Zavarovalnice Triglav, Telekoma in na področju energetike, je spomnil Damijan. "Vse skupine za privatizacijo so upoštevale predloge odbora za reforme, da pride do privatizacije po modelu 26XY (26 odstotkov država, X strateški lastniki, Y portfeljski lastniki). Kakšen bo konkreten predlog, je odvisno od posamezne družbe," je dejal, več pa zaenkrat ni želel razkriti.

Težje do socialne pomoči

Reforme predvidevajo zaostritev pogojev za dodelitev socialne pomoči
Reforme predvidevajo zaostritev pogojev za dodelitev socialne pomoči FOTO: POP TV

Na področju socialnih reform in razvoja delujejo štiri skupine. Večina zakonodaje za izvajanje ukrepov bo pripravljena do konca leta, je povedala vodja tega sektorja Lidija Apohal Vučkovič. Prvi ukrepi na področju socialnih transferjev bodo pripravljeni v tem četrtletju, spremembe pa naj bi prinesle bolj zaostrene pogoje za dodelitev socialnih pomoči in več zahtev po aktivnosti njihovih prejemnikov. 

"Obsežnejše spremembe socialnih transferjev - poenotenje sistema in uvajanje stimulativnih elementov - naj bi bile pripravljene do novembra in sprejete v začetku leta 2007," je povedala Apohal Vučkovičeva. Spremembe na področju trga dela naj bi bile pripravljene v letošnjem drugem četrtletju. Prinesle naj bi večjo fleksibilnost, rešitve pa so po njenih besedah zelo odvisne od pogajanj s socialnimi partnerji.

Spremembe pokojninskega in zdravstvenega sistema

V prvem četrtletju naj bi bile pripravljene nekatere spremembe pokojninskega sistema, nekaj (glede obveznega zavarovanja) bodo pripravljene prihodnje leto. 

V tretjem četrtletju naj bi sledila glavnina sprememb zdravstvenega sistema ter uvedba zakona, ki bi prinesel novo ureditev sistema dolgotrajne oskrbe. "Namen je poenotiti sistem, saj obstoječi ni enovit in ne deluje dobro. Zakon naj bi bil pripravljen do oktobra, sistem pa bi uvedli skozi obliko (obveznega oz. prostovoljnega) zavarovanja," je pojasnila. 

Do leta 2010 za 15.000 manj brezposelnih

Na področju reforme kapitalskih trgov v podporo privatizaciji bo večina zakonov sprejeta v drugi polovici leta. Nekaj zakonov, s katerimi bi sprostili zakonodajo oz. omogočili lažji dostop za sodelovanje v privatizacijah, pa naj bi bilo pripravljenih do konca prvega četrtletja, je povedal vodja sektorja za ekonomske reforme in razvoj Boštjan Vasle

Ministrstvo napoveduje 15.000 manj brezposelnih in 50.000 več novih delovnih mest do leta 2010
Ministrstvo napoveduje 15.000 manj brezposelnih in 50.000 več novih delovnih mest do leta 2010 FOTO: POP TV

Vlada predvideva, da bodo reforme Sloveniji prinesle razmeroma visoko gospodarsko rast, po Damijanovih navedbah pa je nemogoče napovedati, kdaj. "Ob izpeljanih reformah občutno povečanje gospodarske rasti pričakujemo šele čez nekaj let," je dejal. 

Ob tem je postregel s podatkom, da simulacije zamišljenih ukrepov, ki jih je naredil vladni urad za makroekonomske analize in razvoj, kažejo, da bi se število brezposelnih do leta 2010 zmanjšalo za 15.000, število novih delovnih mest pa bi se povečalo za 50.000. Če bi reforme uresničili, bi to prineslo boljše izkoriščanje domačih virov in tako bi se povečala tudi gospodarska rast, je še dejal minister za razvoj.

Socialni partnerji nadaljujejo pogajanja

Socialni partnerji medtem nadaljujejo pogajanja za sklenitev socialnega sporazuma za obdobje od 2006 do 2009. 

Na današnjem sestanku se bodo predstavniki delodajalskih združenj, sindikatov in vlade predvidoma pogajali o vsebini poglavja o obvladovanju inflacije in politiki cen, poglavja o javnih financah, začeli pa naj bi tudi pogajanja o socialnem dialogu. 

SORODNI ČLANKI