Slovenija

Od danes nove občine

Ljubljana, 15. 03. 2006 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Z današnjim dnem stopa v veljavo novela zakona o občinah, ki omogoča delovanje dvanajstih novih občin.

Državni zbor je na predlog vlade 1. marca ustanovil 12 novih občin
Državni zbor je na predlog vlade 1. marca ustanovil 12 novih občin FOTO: POP TV

Novela zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki z današnjim dnem stopa v veljavo, bo omogočila, da bo po jesenskih lokalnih volitvah začelo delovati 12 novih občin.

Državni zbor je na predlog vlade 1. marca ustanovil nove občine Apače, Cirkulane, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Makole, Središče ob Dravi, Poljčane, Kostanjevica na Krki, Mokronog-Trebelno, Straža, Šmarješke Toplice in Renče-Vogrsko. Sprejeta je bila tudi manjša sprememba območja občin, to je izločitev naselja Ostrovica iz občine Divača in njena priključitev k občini Hrpelje-Kozina.

Z ustanovitvijo 12 novih občin se je 29. januarja na referendumskem glasovanju strinjala večina tamkajšnjih prebivalcev, kar je ob pripravi zakonskega predloga upoštevala vlada.

Na jesenskih lokalnih volitvah se je ljudstvo odločilo za 12 novih občin
Na jesenskih lokalnih volitvah se je ljudstvo odločilo za 12 novih občin FOTO: POP TV

Referendumska ljudska volja pa ni bila naklonjena ustanovitvi samostojnih občin Ankaran-Hrvatini, Bizeljsko, Rimske Toplice ter razdelitvi občine Dobrova-Polhov Gradec na dve občini, zato tudi vlada slednjih ni predlagala državnemu zboru v potrditev.

Poslanci so sicer sprejeli še odlok, s katerim so za nedeljo, 9. aprila, razpisali posvetovalni referendum in določili osem referendumskih območij, na katerih se bodo tamkajšnji prebivalci izrekali o tem, ali si želijo nove občine Poljane, Rakek, Rečica ob Savinji, Spodnja Idrija, Šentrupert, Gorje, Log-Dragomer in Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.