Slovenija

Očitki nekdanjemu vodji SDT: 'Cenimo trud, a ni efekta'

Ljubljan, 05. 02. 2021 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij v programu otroške kardiologije ter pri nabavah medicinske opreme in zdravstvenega materiala je zaslišala nekdanjega vodjo Specializiranega državnega tožilstva (SDT), Harija Furlana, glede poslov s šempetrsko bolnišnico pa še ženo njegovega brata, Lidijo Furlan.

Harij Furlan
Harij Furlan FOTO: Bobo

Nekdanji vodja Specializiranega državnega tožilstva (SDT), danes vrhovni državni tožilec Harij Furlan, je članom preiskovalne komisije odgovarjal na vprašanja o delu SDT na področju preiskovanja korupcije v zdravstvu. Kot je povedal, so na SDT tožilci, specializirani za to področje, a je tožilcev na SDT premalo, zato vsi vodijo več primerov. Sam se je o posameznih preiskavah poučil, če ga je tožilec z zadevo seznanil, a tožilci so pri svojem delu samostojni, je poudaril.

Na kritike poslancev, da preiskave trajajo zelo dolgo, je odgovoril, da so postopki preiskave korupcije res predolgi, a razloge za to vidi v tem, da vpleteni ne želijo sodelovati z organi pregona. Opomnil je tudi na zastaralne roke za korupcijska kazniva dejanja, ki so krajši – trajajo recimo 10 let. Poleg tega procesni instituti omogočajo zavlačevanje postopkov preiskave. Kot največji problem pa je označil samo odkrivanje koruptivnih dejanj in zbiranje dokazov. "Eno je, če vam nekdo nekaj reče, drugo pa je zbrati ustrezne dokaze in pripraviti osebo, da bo pričala pred preiskovalnim sodnikom. Šele to je dokaz," je dejal.

"Cenimo trud, a ni efekta," je nekdanjemu vodji SDT dejala predsednica preiskovalne komisije Karen Furman (SDS). "Ste javni organ. Pričakovani so neki rezultati, ne pa da po osmih letih številnih afer, ki jih razkrivajo mediji, ko imamo poročilo KPK in računskega sodišča, efekta organov pregona ni," je dodala.

Furlan je poudaril, da si tožilstvo želi hitrejših postopkov, zato so tudi predlagali ustanovitev enega specializiranega sodišča, a se to ni zgodilo, ker med deležniki ni bilo dovolj podpore. Kot je pojasnil, je težko nabrati 15 ali 20 sodnikov iz vse države, ki bi se bili pripravljeni voziti v službo v Ljubljano in izpostavljati v sojenjih v občutljivih zadevah. Spomnil je, da je v preteklosti predlagal tudi ukinitev sodne preiskave in uvedbo tožilske preiskave, a se tudi to ni zgodilo.

Na vprašanje Furmanove, ali je bil kdaj seznanjen s sumi nepravilnosti pri izvajanju javnih naročil v bolnišnicah, je Furlan dejal, da se mu zdi, da so potekale določene preiskave, a da jih je bilo preveč, da bi bil na tekočem, poleg tega ni vseh usmerjalo SDT.

Domnevno sporno dobavljanje kolčnih vsadkov

Preiskovalna komisija je danes zaslišala tudi Furlanovo svakinjo Lidijo Furlan, medtem ko se je njegov brat Aleš opravičil. Aleš Furlan je lastnik podjetja Primsel, ki je Splošni bolnišnici Nova Gorica več let dobavljalo kolčne vsadke. Kot so razkrili novinarji TV Slovenija, je bila cena še enkrat višja od cen, ki so jih za iste vsadke plačevali v drugih bolnišnicah po državi.

Lidija Furlan je danes pojasnila, da o tem, po kakšni ceni druge bolnišnice plačujejo kolčne vsadke, z možem nista vedela. To je treba vprašati proizvajalca, je dejala. Njihovemu podjetju je ceno kolčnih vsadkov predpisoval proizvajalec Lima, Primsel pa je na to ceno pribil le sedem odstotkov, zato od prodaje kolčnih vsadkov niso nikoli imeli velikih zaslužkov.

Furmanova je v zaslišanju izrazila dvom o trditvi o majhnih dobičkih podjetja, priča pa je pojasnila, da drugim bolnišnicam teh vsadkov niso prodajali, ker bi bili stroški dostave v druge kraje po državi višji kot od stroškov dostave do bližnje novogoriške bolnišnice in jih ob zgolj sedmih odstotkih razlike v ceni ne bi upravičili.

Po besedah priče so bolnišnici kolčne proteze zaračunali šele, ko je bila proteza porabljena, bolnišnica pa je imela vse dele in velikosti protez ves čas na zalogi v konsignacijskem skladišču v svojih prostorih. Ker naj bi kolčne proteze na zalogi v bolnišnici ležale tudi po leto in več, pa je proizvajalec ta strošek vključil v samo ceno.

Predsednica preiskovalne komisije je opozorila, da imajo tak način poslovanja vse bolnišnice, tudi tiste, ki so za Limine kolčne vsadke plačevale pol manj kot novogoriška bolnišnica. A priča Lidija Furlan je odgovorila, da so nekateri artikli v tej bolnišnici ležali tudi po pet let in da jih je bilo treba celo odpisati, zato so bile zaloge dražje. Po njenih besedah je tako, če bolnišnica naredi malo operacij in ima širok nabor izdelkov. To je strošek dobavitelja in "logično se zdi, da je zaradi tega bolnišnica plačala višjo ceno artikla", je dodala.

Preiskovalna komisija je lani spisala vmesno poročilo o svojih ugotovitvah glede odgovornosti nosilcev javnih funkcij v programu otroške kardiologije, konec lanskega leta pa prešla na drugi del preiskave, in sicer na ugotavljanje odgovornosti nosilcev javnih funkcij na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Trenutno se ukvarjajo z dogajanjem v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica FOTO: Ervin Čurlič - Regijski štab CZ za severno Primorsko

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
06. 02. 2021 11.02
Počutim se kot na siciliji
123soba
06. 02. 2021 09.53
+1
Krasno plačan nesposoben lenuh
apodgra
06. 02. 2021 09.06
+4
Spremljal sem sejo preiskovalne komisije in pogovor z nekdanjim direktorjem specializiranega državnega tožilstva - Sedaj mi je popolnoma jasno, zakaj imamo tako dolge roke pisanja obtožnic in zastarele roke. Kako je lahko ta človek sploh opravljal delo direktorja na tako pomembnem mestu. Ne vem ali je popolnoma dementen in izgubil spomin ali pa res ne ve ,kaj se je v času njegovega mandata dogajalo na tožilstvu. Delo odrediš nekemu tožilcu in s tem je tvoja naloga opravljena . Kaj ta tožilec dela in kako del ni več njegova pristojnost. Tako se dela na policiji in tudi v sodstvu ni nič bolje. Nihče se ni vprašal po kaj ta človek hodi v službo in je preprosto kradel naš denar. Težko je ugotovi i in dokazati krivdo korupciji in poiskati skorumpirane ,pravi Furlan . Zakaj pa so lahko naši balkanski sosedje , bolj učinkoviti -
pepikrlinca
06. 02. 2021 08.57
+0
Pet navadnih Italjanskih finančnih stražnikov je bolj učinkovitih kot naše posebno tožilstvo.
graben
06. 02. 2021 08.29
+8
Vzemite za primer Hrvaško, ki je po skorumpiranosti slabša kot SLO, pa so vendarle sprejeli zakon : "Ratno profiterstvo ne zastara..." Tako bi pri nas morali ukiniti zastaralni rok za vojno dobičkarstvo, korupcijo,... Pa sodnike, neodvisne poštenjake, za te procese postaviti v posebni razred, totalno apolitično.
Skdesni
05. 02. 2021 18.40
+9
Družinska lopovska združba z žegnom Slovenskega skurunpiranega lopovskega sodstva, pod nadzorom Harija Furlana.
JApajaDAja
05. 02. 2021 18.20
+2
človek , s tako selektivnim spominom, včasih že s popolno amnezijo zaseda takšno delovno pozicijo?
Brakedirt
05. 02. 2021 18.34
+1
kako lahko nekdo postane predsednik vlade, ki se ne more spomniti od kje mu denar? cista amnezija.