Slovenija

Očitki, kdo je pokradel več

Ljubljana, 07. 12. 2005 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nesojena parlamentarna komisija, ki naj bi preiskovala prodajo državnega premoženja, je zašla v slepo ulico.

Rop na seji
Rop na seji FOTO: POP TV

Medsebojne obtožbe so dodobra razburkale strasti na seji mandatno-volilne komisije, na kateri so nameravali odločati o članih novoustanovljene komisije, ki naj bi preiskovala pretekle, domnevno sporne prodaje kapitalskih deležev države v nekaterih slovenskih podjetjih.

Predsednik državnega zbora France Cukjati je v današnji izjavi za javnost poslanske skupine še enkrat pozval, naj same pristopijo k morebitnim usklajevanjem o sestavi preiskovalne parlamentarne komisije, saj sam, kot je dejal, verjetno ne bo sklical sestanka.

"Z vsako takšno odločitvijo predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija maske padajo, " je vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Miran Potrč komentiral Cukjatijevo napoved.

Rudolf Petan (SDS) je poslancu Milanu M. Cviklu glede zahteve opozicijskih LDS in SD o prednostni obravnavi prodaje državnih deležev v Mercatorju očital, da želi preiskovati samo predsednika vlade Janeza Janšo. "Po analogiji, da je že vnaprej nekdo kriv, pri prodaji Mercatorja naj bi bil to Janša, trdite, da je vladna koalicija že obsodila vseh 83 domnevno spornih prodaj deležev KAD in SOD v gospodarskih družbah. Mi tega nismo storili," je zatrdil Petan.

LDS že ve, koga bo lovila

Petanovim navedbam se je Cvikl uprl in zatrdil, da je bil Janša od decembra lani, ko je nastopil funkcijo predsednika vlade, tudi predsednik skupščine odškodninske družbe. Opozicijski poslanec je očital zlorabo statuta SOD, ki med drugim zahteva objavo javne ponudbe za prodajo deležev v gospodarskih družbah ali pa, če je to mogoče, javno dražbo. "Janša pa je verjetno vplival, da direktor SOD Marko Pogačnik ni upal uporabiti določbe statuta SOD, zato je politično odgovoren," je prepričan.

Očitki, kdo je pokradel več 'milimetrov'

Poslanec Alojz Sok (NSi) je zatrdil, da je koalicija doslej storila vse, da bi preiskovalno komisijo ustanovili, da pa ne bodo pristali na diktat LDS in SD. "Dejstvo je, da je večino državnega premoženja prodala bivša koalicija in Mercator je samo en milimeter na metrski palici," je ponazoril Sok in ob tem spomnil, da je koalicija v svoj predlog vključila tudi Mercator. Soku je ostro nasprotoval Cvikl, ki je poudaril, da je prodaja Mercatorja veljala 40 milijard tolarjev, kar je "precej več kot samo milimeter na metrski palici".

Potrč: Prosimo koalicijo, da se odzove

Miran Potrč (SD)
Miran Potrč (SD) FOTO: Dare Čekeliš

"Mi dajemo nekaj političnih pobud in prosimo koalicijo, da se nanje odzove," je povedal poslanec SD Miran Potrč in ogorčeno dodal: "Če se boste nanje odzvali s takšno aroganco, kot doslej, dobro. Imate vso moč, da ustanovite komisijo; ustanovite jo, če je to za vas sprejemljiva pot!"

Kot je pojasnil predsednik mandatno-volilne komisije Franc Sušnik (SDS), so svoje člane v preiskovalno komisijo do ponedeljka predlagale le SDS, NSi in SLS. Ostale poslanske skupine predlogov za članstvo v komisiji niso posredovale oziroma so izrazile pomisleke nad prvotno zastavljenim rokom za posredovanje predlogov.

Cvikl: Preiskava bi škodila 83 podjetjem, ne pa Janši

Rudolf Petan (SDS)
Rudolf Petan (SDS) FOTO: POP TV

Cvikl je znova poudaril, da opozicija v koalicijski preiskovalni komisiji ne bo sodelovala, če ne bo sklenjen dogovor, da komisija najprej obravnava primer Mercator in da ta del preiskave vodi poslanec iz vrst LDS ali SD. Komisija, kot jo predlaga koalicija, bo po Cviklovem mnenju le škodila ugledu 83 podjetij na slovenskem kapitalskem trgu. "Ustanovili bomo komisijo, ki bo dvomila v ugled slovenskega kapitalskega trga, da bi zaščitili ugled predsednika vlade," je bil kritičen Cvikl.

Znašli so se v slepi ulici

Predsednik vlade Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša FOTO: POP TV

Državni zbor je z večino glasov poslancev vladne koalicije parlamentarno preiskavo odredil na seji 30. novembra, medtem ko sta opozicijski LDS in SD zahtevali preiskavo samo v primeru prodaje Mercatorja.

Doslej so kandidate za člane preiskovalne komisije predlagale samo tri parlamentarne stranke. NSi je predlagala Cirila Testena, SDS Polonco Dobrajc, SLS pa Stanislava Brenčiča. DeSUS v komisijo ne bo predlagala svojega člana, medtem ko je sodelovanje LDS, SD in SNS v komisiji vprašljivo.

Mandatno-volilna komisija DZ se je na seji seznanila, da bo po prenehanju poslanske funkcije Miroslavu Luciju, ki je postal veleposlanik v Srbiji in Črni gori, za preostanek mandatne dobe poslansko funkcijo namesto Lucija prevzel Marijan Pojbič.

Mandatno-volilna komisija DZ je na današnji seji rok, do katerega morajo poslanske skupine posredovati predlog za članstvo v komisiji DZ, ki naj bi preučevala domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v gospodarskih družbah, podaljšala do 15. decembra.

Potrč je opozoril na nujnost čimprejšnjega sestanka vseh poslanskih skupin na to temo, saj "če pogovorov ne bo, bodo razmere čez teden dni podobne".

SORODNI ČLANKI