Slovenija

Obvezni pregledi?

Ljubljana, 26. 08. 2006 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik zdravniške zbornice predsedniku Janezu Drnovšku priporoča zdravniški pregled.

V javnosti še vedno odmeva članek upokojenega zdravnika Tineta Velikonje, v katerem opisuje zdravstveno stanje predsednika Janeza Drnovška in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Njegovo pisanje je znova odprlo vprašanje, ali ima javnost pravico izvedeti, kakšno je zdravstveno stanje visokih državnih funkcionarjev.

'Če bi zdravnik ugotovil, da je nekdo na visokem položaju tako bolan, da bi lahko napravil škodo, na primer pritisnil gumb za sprožitev jedrske rakete, bi bilo edino pravilno in tudi etično zavezujoče, da bi o tem obvestil javnost,' pravi Pegan
'Če bi zdravnik ugotovil, da je nekdo na visokem položaju tako bolan, da bi lahko napravil škodo, na primer pritisnil gumb za sprožitev jedrske rakete, bi bilo edino pravilno in tudi etično zavezujoče, da bi o tem obvestil javnost,' pravi Pegan FOTO: POP TV

O tej problematiki je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela spregovoril tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Vladislav Pegan. Kot pravi Pegan, so zdravniki zavezani k molčečnosti, a zdravniških podatkov kljub temu ni možno hermetično zapreti. Pegan še pravi, da zdravniki niso zavezani le k molčečnosti, temveč tudi etiki, zato se mu zdi pravilno, da pod določenimi pogoji javnosti izdajo podatke o zdravstvenem stanju politikov. »Če bi zdravnik ugotovil, da je nekdo na visokem položaju tako bolan, da bi lahko napravil škodo, na primer pritisnil gumb za sprožitev jedrske rakete, bi bilo edino pravilno in tudi etično zavezujoče, da bi o tem obvestil javnost. Če pa gre za bolezenska stanja, ki voditelja ne ovirajo pri opravljanju službe, potem to ni potrebno,« pravi Pegan in predlaga ustanovitev zdravniškega konzilja. »Prav bi bilo, da bi sprejeli zakon, ki bi najvišjim funkcionarjem nalagal zdravniške preglede. To bi bil lahko neki zdravniški konzilij, ki bi preveril, ali voditelj nima takšnih bolezni, ki bi ga ovirale pri njegovem delovanju. Konzilij bi imel pristojnosti, da bi javnosti sporočil psihosomatsko stanje, voditelja, če bi menil, da je to potrebno.«

Pisanje Velikonje je Pegan označil za neetično
Pisanje Velikonje je Pegan označil za neetično FOTO: POP TV


Sicer pa je Pegan nad zapisom Velikonje presenečen in zgrožen. Velikonja sicer o boleznih obeh politikov ne pove nič novega, šel pa je predaleč pri prognozi, koliko časa bosta še živela, pravi Pegan. »Prognoziranje smrti je špekulacija, ki si je zdravnik ne bi smel privoščiti,« je dodal Pegan. Poleg prognoziranja poteka bolezni je izredno problematično tudi, da je Velikonja kot vir informacij navedel ime zdaj že pokojnega zdravnika, ki seveda ne more komentirati izjave. "To se mi zdi zelo neetično. Sklicevati se na nekoga, ki se ne more braniti niti pojasnjevati izjave. Kodeks medicinske etike govori tudi o odnosih med kolegi," opozarja predsednik zdravniške zbornice.

Pegan Drnovšku predlaga zdravniški pregled
Pegan Drnovšku predlaga zdravniški pregled FOTO: Dare Čekeliš


Predsedniku republike pa predlaga, naj gre na zdravniški pregled, "saj bo tako bistveno manj govorjenja, ugibanj in špekulacij". »Če je zdrav, kot pravi, naj preiskave to potrdijo. Tako bi vsem govoricam lahko napravil konec.«

Zaradi vpogleda informacijske pooblaščenke v predsednikovo zdravstveno dokumentacijo, ki jo je ravno tako sprožil Velikonjev zapis, se je v javnosti razvila polemika o pristojnosti pooblaščenke. Zdravniki so se izrekli, da je neprimerno, da lahko laiki zahtevajo od zdravnikov vpogled v medicinsko dokumentacijo. "V redu bi bilo, če bi informacijska pooblaščenka dobila pooblastilo predsednika Drnovška in poslanca Peterleta, da lahko vpogleda. Tako nista bila niti obveščena o tem, da bo šel državni organ gledat dokumentacijo. To je nesprejemljivo."

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenchi@klepetulja.com
28. 08. 2006 10.24
Ne vem zakaj delate takšen halo iz vsega tega? Zdravniški pregledi so tako kot drugje, tudi v javni upravi obvezni in so permanentni (na vsake 3 oz. 5 let). Za vodilne naj bi bili na 3 leta... Kar se pa tiče izdajanja zdravstvenih podatkov posameznika v javnosti, je pa itak neetično, prav tako pa tudi kazensko prepovedano, tako da se mi zdi to tudi prav. Četudi je predsednik republike, nima nihče pravico brskati po njegovi zdravstveni kartoteki in v časopisih pisariti to in ono. Vas nič ne briga! Brigajte se raje zase in za svoje zdravje!
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
28. 08. 2006 08.29
Kaj pomen Sic?
jezero
28. 08. 2006 06.49
kdo pa pravi, da je v Sloveniji zdravniska kasta vredna kakrsnega koli zaupanja. Da bi ona nastavljala politike. Zato so pooblasceni volilci. Ideja, vredna dr. Mengeleja.
gadni@email.si
27. 08. 2006 21.13
Vlada se smeši zato, ker ne najde tehtnih odgovorov na Drnovškovo pisanje. Drnovšek je okrcal Bručana in že so bile kupljene mize, zdaj je okrcal MZZ in kmalu bo Križnar izpuščen.
kgb@akcija.net
27. 08. 2006 18.49
mal naj se ta vlada zamisli nad svojimi dejanji-bo bolje za vse
Variatio delectat
27. 08. 2006 17.53
Tudi pisanje potrebuje znanje. Drnovšek torej, po tvoje, smeši vlado, Gadni. Prav, če tako misliš. Če nekdo nekoga smeši, to pomeni, da se iz nekoga norčuje, se pravi, da je težava v tistem, ki smeši, ne v onem drugem, a ne? Če to res počne, bo že prav, da se ga pošlje k dohtarju. Sic.
gadni@email.si
27. 08. 2006 16.56
Drnovšek z svojimi izjavami smeši vlado. Zdaj bi ga pa radi poslali na pregled, ko nimajo nikakršnih argumentov, proti njegovim izjavam. Če je res je res. Najraje bi ga poslali k belogardističnemu lažnivemu zdravniku Velikonji.
miha800@email.si
27. 08. 2006 09.44
Ma kaka primitivca sta res... zdaj bodo zaradi govoric, čenč itd posiljali kr k zdravniku. Dej sam nehajta s takimi izjavami. Zdravstveno stanje je tajno(kot je tudi tvoje in moje) in to naj velja tudi za uradne osebe..
ticica
27. 08. 2006 09.28
G.Pegan ima prav.Prav je ,da narod ve v kakšnem zdravstvenem stanju je njegov predsednik.Naj gre končno na pregled in ovrže vse govorice ...
Alojz Ovni?
27. 08. 2006 09.14
Ste pa heroji.Zdravniški pregled predsednika države lahko tudi pomeni špekulacijo o odstavitvi predsednika . Teza: Meni dr. Drnovšek ne štima najbolj glede na razhajanje v politično nazorskih pogledih. Najbolj enostaven način je ta, da ga pošljemo na zdravniški pregled in ga proglasimo za norca. Posledica : Takojšnja odstavitev. Kako enostavno je to kaj ne? Pa še mir bom imel pred njim, ker ga bodo itak poslali na zaprti oddelek psihiatrije. Strinjam pa se, da je kar precej takšnih v naši vladi, ki bi bili potrebni takojšnjega zdravniškega pregleda in ukrepanja. Janša, pošlji svoje podanike na takšen pregled, da bomo videli kje smo. Še vprašanje: Ali že res imamo tudi jedrsko bombo? Glede na norije ministra za obrambo bi lahko sklepali, da je že pod streho SV.