Slovenija

Obupani domačini kličejo na pomoč

Železniki/Cerkno/Tolmin/Velenje, 20. 09. 2007 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
N.K./R.E./M.M./.M.K./B.P./N.R./B.K./V.Ć./STA
Komentarji
213

Po torkovi uničujoči ujmi se v najbolj prizadetih Železnikih bojijo izbruha bolezni, reševalcem pa očitajo selektivno pomoč.

Kam nakazati sredstva za pomoč:

KARITAS:
Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na račun številka 02140-0015556761, pri čemer morajo navesti sklicno številko 00 6106 in namen Poplave. Mobitelovi uporabniki pa lahko z SMS sporočilom
KARITAS na številko 1919 prispevajo 0,96 evra. Pomoč pa lahko posredujete tudi na Slovensko Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana.

RDEČI KRIŽ:
Prispevek lahko nakažete na: TRR 02922- 0019831742, sklic 4026, s pripisom »Poplave 2007«

OBČINA ŽELEZNIKI:
TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007. Namen: humanitarna pomoč.

Vlada je na današnji seji sklenila, da se petek razglasi za dan žalovanja v spomin na žrtve ujme ter se na ta način izrazi solidarnost z njihovimi svojci in vsemi, ki so prizadeti zaradi posledic torkovega neurja.

Kot je povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, vlada poziva vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev, da prireditve za petek odpovedo oziroma njihovo vsebino prilagodijo dnevu žalovanja ter da del zbranih sredstev namenijo prebivalcem, prizadetim zaradi ujme.

Na dan žalovanja naj bi se odpovedale prireditve kulturnega, športnega in zabavnega značaja, ki so bile napovedane za ta dan. Televizijski in radijski programi naj bi se prilagodili tako, da se ne predvajajo oddaje in vsebine zabavnega značaja. Organizatorji različnih prireditev in vodstva objektov javnega pomena (kulturni centri in zavodi, kinematografi, trgovska središča, javni gostinski lokali) pa naj bi žalovanju po lastni presoji in moralni drži prilagodili izvajanje svoje redne dejavnosti.

Na podlagi sklepa o določitvi protokolarnih pravil se ob dnevu žalovanja zastave izobesijo na pol droga. Spoštljiv odnos do pokojnih naj bi ta dan s svojim vedenjem izkazali tudi državljani.

Železniki: Reševalci do odrezanih vasi v občini

Na prizadetih območjih še naprej odpravljajo posledice hudega neurja, ki je prizadelo Slovenijo. V Železnikih, ki so jih katastrofalno prizadele torkove poplave, se nadaljuje sanacija posledic ujme. Reševalne ekipe so se danes končo uspele prebiti do vasi Zali Log v občini Železniki.

Kot je za 24ur.com povedal župan Železnikov Mihael Prevc je vas, v kateri živi okrog 250 prebivalcev popolnoma razdejana, voda in zemeljski plazovi so uničili domove. Domačini so mu povedali, da so srečni, ker so uspeli preživeti takšno razdejanje, ki je povsem upustošilo Selško dolino.

Savinja se je v Laškem dvignila za več metrov.
Savinja se je v Laškem dvignila za več metrov. FOTO: 24ur

Veliko težav je še vedno s cesto, ki je neprevozna, Prevc pa upa, da bodo težki delovni stroji lahko očistili pot. Reševalne ekipe pa so se končno prebile tudi do Davče, kjer je prav tako deroča voda odnesla cesto in nekaj premostitvenih objektov, vendar pa nekaj hiš še vedno ostaja odrezanih od sveta. Domačini posledice ujme odpravljajo kar sami, saj zaradi uničenih cest na področje ne morejo poslati težkih delovnih strojev. Vas, ki je še vedno brez elektrike, je sicer že obiskal tudi župan Železnikov.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran je prizadeta območja na Gorenjskem. Na obisku v Železnikih si je ogledal škodo, ki jo je povzročila torkova ujma. Jutri, v petek, 21. septembra 2007, ob 18.30 bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, daroval sveto mašo za vse žrtve torkove naravne nesreče v Sloveniji. Posebno bližino je v trenutku preizkušnje izrazil vsem, ki jih je smrt bližnjih prizadela. Celjski škof, msgr. dr. Anton Stres bo popoldne s Škofijsko Karitas Celje obiskal od torkovega neurja opustošena območja celjske škofije. Vsem prizadetim bodo v času preizkušnje delili pomoč, ki jo potrebujejo.

Na terenu v Železnikih je več sto članov civilne zaščite, vojske in gasilcev iz vse Slovenije, ki čistijo blato in mulj, ki ga je v stanovanjske hiše in druge objekte nanesla voda. Danes so se bolj posvetili čiščenju dvorišč, kleti, stanovanj, družbenih objektov.

Vojaki čistijo Plavž, Trnje in Racovnik, kjer je najhujše, medtem ko so se v sredo, dan po tragediji, v kateri so življenje v Železnikih zgubile tri osebe, usmerili predvsem v reševanje zdravstvenega doma. Vendar ga kljub vsemu trudu niso uspeli usposobiti, zato začasno za prebivalce Železnikov skrbijo v škofjeloškem zdravstvenem domu.

Ker prebivalci že tretji dan živijo v velikem razdejanju, drastično pa se je tudi ohladilo, je velika možnost za razvoj bolezni. Domačini in zdravniki se bojijo predvsem izbruha pljučnice in drugih obolenj dihal. Prav zato so se na zaprtem sestanku zbrali zdravniki in ostalo odgovorno osebje, da bi sprejeli sklepe za preprečitev širjenja bolezni.

Domačini: Pomoč je selektivna

Domačini so v živo v oddaji Trenja, ki poteka iz najbolj prizadetih Železnikov, civilni zaščiti, vojski in drugim reševalcem očitali, da so reagirali prepočasi, poleg tega pa tudi, da še danes pomagajo selektivno. Sicer so domačini prepričani, da je za nastalo tragedijo odgovorna država, saj občinam namenja premalo denarja za urejanje hudournikov.

Radovljica: O škodi in stroških na izredni seji

Tiskovna predstavnica Občine Radovljica Manca Šrtina Miklič je za 24ur.com povedala, da je bilo na območju Radovljice poplavljenih okoli 450 stanovanjskih objektov. Za soboto je sklicana izredna seja na kateri bodo razpravljali o škodi in stroških, ki jih bodo potrebovali za sanacijo. Škodo ocenjujejo na 1.5 milijona evrov. Dve družini iz Krope sta še vedno pri sorodnikih, za ostale prebivalce pa je začasno prenočišče poskrbela Civilna zaščita.

Ceste so zdaj že prevozne, čeprav so poškodovane in zasute z nanosi. Začasni most čez Savo na Lancovem je spet odprt za promet. Zaprta pa je državna cesta Kropa–Jamnik. Dalj časa bo predvidoma zaprt tudi most čez potok Lipnica na cesti Podnart–Češnjica. V Globokem pa je odneslo most na cesti mimo mlina proti Dobremu polju. Voda je še vedno oporečna, zato jo je na nekaterih območjih potrebno prekuhavati, posebnih omejitev glede varčevanja pa ni več.

Kranj: Poškodovane ceste

V mestni občini Kranj je po torkovem neurju največ škode na krajevnih cestah in makadamskih poteh. V KS Goriče je podrt most na Letencah (pot na Letence-Kamnjek) in poškodovan most na makadamski cesti Letence-Golnik, pred vasjo Podblica je plaz zasul cesto, drugi pa je odnesel poljsko pot, na Jamniku je plaz delno zasul obračališče za avtobus. Največ poškodovanih cest z zasutimi odvodniki je v KS Jošt. Do sedaj ocenjena škoda na infrastrukturnih objektih v občini je okoli 222.000 evrov.

Na območju mestne občine Kranj so gasilci pomagali črpati vodo iz kleti 137 stanovanjskih objektov, zalite so bile tudi kleti v podružnici Osnovne šole Simona Jenka in novi stavbi Ekonomske gimnazije Kranj. Kljub nastali škodi šolski pouk v omenjenih šolah ni bil moten, prav tako ni bil noben kraj v občini brez prevozne cestne povezave.

Cerkno: Do nekaterih zaselkov le peš

Tudi na severnem Primorskem nadaljujejo z odstranjevanjem posledic torkovega neurja, ki je bilo najhujše v severozahodnem delu cerkljanske občine in v Baški grapi v tolminski občini. Do posameznih zaselkov oz. hiš se še vedno ni mogoče prebiti z avtomobilom, a skušajo težave čim prej odpraviti in prebivalcem omogočiti normalno življenje.

Premier Janez Janša je po današnjem ogledu posledic neurij na Gorenjskem in v Savinjski dolini, v Letušu, kjer je med drugim izrazil sožalje družini dveh v ujmi umrlih domačinov, ocenil, da bo končna škoda skoraj zagotovo presegla 200 milijonov evrov.
Na Cerkljanskem, kjer je voda odnesla osem mostov, še več pa jih je poškodovala, tako da prehod preko njih ni varen, je brez cestne povezave še 16 hiš, in sicer v Trebenčah, Orehovški grapi, Jesenici in Dolenjih Novakih, je povedal župan občine Cerkno Jure Kavčič. Večino lokalnih cest je sicer že očiščenih, a je voda praktično uničila vse makadamske ceste v severozahodnem delu občine.

Tudi večina Cerknega z izjemo individualnih hiš je že očiščena. Iz kraja odvažajo naneseni material, gasilci pa so začeli s čiščenjem odvodnjavanja, da se težave ob morebitnem novem deževju ne bi ponovile v hujši obliki. Oskrba s pitno vodo je v občini še vedno motena, a naj bi težave z izjemo nekaj individualnih hiš, ki jim je odneslo rezervoarje, odpravili še danes, je dejal Kavčič, ki kljub temu priporoča prekuhavanje vode.
Na Gorenjskem je bilo najhuje v Železnikih, poplavljenih in poškodovanih je najmanj 350 hiš, voda je odnesla in uničila več kot 150 avtomobilov. Poplavljene so najmanj 3 tovarne.

V občini Radovljica je poplavljenih 450 stanovanjskih objektov, 27 gospodarskih objektov, pet podjetij, poškodovanih je 5 mostov in 10 kilometrov cest.

V Cerkljah na Gorenjskem je poplavljenih 138 hiš, 70 gospodarskih poslopij, 6 podjetij, uničenih je 36 kilometrov cest.

V občini Bohinj je poplavljenih 92 hiš, 21 gospodarskih objektov, OŠ Bohinjska Bistrica, poškodovanih in uničenih je 160 kilometrov občinskih, lokalnih in gozdnih cest. Okoli 800 km cest pa je poškodovanih v občinah Cerkno in Tolmin.

V občini Tržič je poplavljenih 90 hiš, 12 gospodarskih objektov, utrgalo se je več plazov, hudourne reke pa so tudi tam poškodovale veliko lokalnih in krajevnih cest.

Kot je za 24ur.com povedal Kavčič se razmere na razdejanem območju umirjajo. Povedal je, da je bilo v vremenski ujmi poškodovanih najmanj 50 stanovanjskih hiš, k sreči pa ni potrebna preselitev stanovalcev. Prav tako na območje prihaja humanitarna pomoč, je še povedal Kavčič.

Ocejevanje škode

Na terenu na Cerkljanskem so komisije in geologi, ki ocenjujejo škodo. Samo na vodotokih in cestah - podatkov za stanovanjske hiše še ni - naj bi znašala šest milijonov evrov, je prve ocene podal Kavčič. Natančnih finančnih ocen posledic torkovega neurja tudi na tolminskem, kjer bodo škodo začeli popisovati v petek, še ni. Po prvih grobih ocenah lahko govorimo o slabih treh milijonih evrov, je dejal župan občine Tolmin Uroš Brežan.

Na Tolminskem je povodenj najhuje prizadela Baško grapo, a so cesto do Podbrda, kjer trenutno čistijo plazove in odstranjujejo naplavine, ter naprej do Petrovega brda že uspeli usposobiti za promet, je pojasnil. Še vedno sta neprevozni prometni povezavi Kneža-Loje in Kneža-Kneške Ravne, kjer skupaj živijo štiri družine. Povodenj je namreč odnesla 30 metrov ceste do Loj, v Kneških Ravnah pa so še vedno brez elektrike, je trenutno situacijo opisal tolminski župan in zagotovil, da skušajo težave čim prej odpraviti.

Braslovče: Aktivni prebivalci

Hudo neurje je zahtevalo šest življenj
Hudo neurje je zahtevalo šest življenj FOTO: Dare Čekeliš

Na območju Braslovč je vremenska ujma zahtevala dve smrtni žrtvi. Plaz je namreč zasul stanovanjsko hišo v Letušu, v kateri sta umrla moški in ženska. Župan občine Braslovče Marko Balant je za 24ur.com povedal, da prebivalci sami odstranjujejo posledice poplav in plazov. V pripravi pa že imajo sanacijo ceste proti Južnemu vrhu, kjer so plazovi popolnoma uničili 2,5 kilomestrov ceste. Po prvih neuradnih ocenah naj bi škoda znašala okrog 2 milijona evrov, je še povedal Balant.

V celjski regiji je bilo poplavljenih 2356 hiš, 732 gospodarskih objektov in 118 podjetij. Porušenih je 46 mostov, utrgalo se je 76 plazov. Uničenih in poškodovanih je 839 kilometrov cest.

Na Celjskem večina gasilskih enot iz 27 prizadetih občin nadaljuje z odpravo posledic torkovega močnega deževja. Večinoma gre za zalite stanovanjske objekte, ki so jih zalili vodotoki, meteorne vode ali podtalnica. Po zadnjih podatkih je bilo na Celjskem v vodni ujmi poškodovanih 2.500 stanovanjskih objektov, 108 podjetij in 46 mostov, sprožilo pa se je tudi 79 plazov.

Aleš Vrečko iz celjske občine je za 24ur.com povedal, da se razmere v Celju umirjajo, kritično je le še na nekaterih območjih. Voda je ob prekuhavanju spet pitna, prav tako je še nekaj cest neprevoznih, v sredo zvečer pa so odprli cesti Arja vas-Velenje in Celje-Laško, kjer je bilo tudi največ težav v prometu na Celjskem.

Vojnik: Poplavljeno ogromno poslopij

Župan občine Vojnik Benedikt Podergajs je za 24ur.com povedal, da je poplavljenih več kot 100 hiš in 50 gospodarskih objektov. Potrebno je sanirati med osem in deset večjih plazov, ki ogrožajo gospodarska poslopja. Petdeset manjših plazov pa ogroža ceste. Prebivalcem so pomagali, tako da je po njegovi oceni že skoraj 90 odstotkov stanovanjski prostorov saniranih. Organizirali so tudi čiščenje prostorov pri starejših in onemoglih. V osnovnih šolah pouk poteka normalno.

Lokalne ceste so prevozne, prav tako so že sanirali cesto Vojnik-Šmartno. 100 kilometrov cest čaka na sanacijo, trije kilometri pa so povsem uničeni. V občini Vojnik bo za najmanj pet milijonov evrov osnovne škode. Kolikšna je škoda na kmetijskih površinah in koliko bo potrebno denarja za sanacijo plazov še ni znano.

V občini Zreče ocenjujejo osnovno škodo na najmanj dva milijona evrov le na javni infrastrukturi. Župan Boris Podvršnik je za 24ur.com dejal, da je potrebno sanirati deset plazov. Voda je zalila 25 hiš. Največ škode so zabeležili na cestni infrastrukturi.

Velenje: Plazovi grozijo

Poplave v Laškem - NE UPORABI
Poplave v Laškem - NE UPORABI FOTO: 24ur
Župan občine Velenje Srečko Meh je za 24ur.com povedal, da so na terenu vse pristojne službe, ki pomagajo pri saniranju škode, ki je nastala po neurju. Pomagajo jim tudi iz premogovnika Velenje. Ponekod so še delne zapore cest, drugače pa so ceste prevozne. Voda je pitna, izvire, ki so bili bolj izpostavljeni so odklapljali iz vodovodnega omrežja. Meh je povedal še, da morajo sanirati še tri plazove, enega v velikosti 10.000 kvadratnih metrov in drugega v velikosti 1.500 kvadratnih metrov, ki ogrožata najmanj dve stanovanjski hiši. Tretji plaz, ki ga je še potrebno sanirati, je nad strmim gozdom in ogroža zaselek petih hiš.

Pomoč za prizadete
Posledice neurja
Posledice neurja FOTO: Dare Čekeliš

Pomoč prizadetim območjim po torkovem neurju se nadaljuje. Tako Rdeči Križ, Karitas in občina Železniki so pozvali prebivalstvo na pomoč. Kljub vsemu pa vse ne poteka tako kot so pričakovali na Rdečemu Križu Slovenije. Generalni sekretar Janez Pezelj je povedal, da so prejeli manj sredstev, kot so pričakovali, in sicer le okrog tri tisoč evrov. Kot najverjetnejši razlog za to je po Pezljevem mnenju kriva zadnja tožba z nekdanjim gneralnim sekretarjem Mirkom Jeliničem. Kljub vsemu Pezelj poziva na solidarnost in da bodo zbrana sredstva namenjena prizadetim.

Se je pa na seji glavni odbor Rdečega križa podrobno seznanil s posledicami ujme in sklenil, da iz sklada solidarnosti nameni 230.000 evrov za pomoč družinam, ki so bile prizadete zaradi deževne ujme. Sredstva bodo takoj nakazali območnim združenjem RK iz Škofje Loke, Tolmina, Radovljice, Idrije, Slovenske Bistrice, Laškega, Žalca, Mozirja in Sevnice. RK je sprva pozval tudi vse slovenske državljane, naj se konec tedna pridružijo čiščenju prizadetih območij, a so pozneje poziv preklicali, saj so ocenili, da to ne bo potrebno.

V akcijo zbiranja pomoči za prizadete v poplavah se je vključila Slovenska karitas. Kot je za 24ur.com povedal Peter Tomažič, ki je zadolžen za dobrodelne akcije in stike z mediji, je odziv velik. Podrobnejših podatkov o zneskih na transakcijskem računu še nimajo, je dajal Tomažič in dodal, da je Karitas danes razposlal tudi posebne položnice namenjene za pomoč prizadetim v poplavah.

V pomoč prebivalcem najbolj prizadetih območij je priskočilo tudi Ministrstvo za notranje zadeve, ki je predlagalo oprostitev plačila upravne takse, sklep o tem pa je na današnji seji vlada tudi že sprejela. Sklep določa, da so posamezniki, ki morajo zaradi ujme zamenjati javne listine ter odjaviti vozilo iz prometa, oproščeni plačila upravne takse ter plačila upravne takse v drugih upravnih postopkih, ki bodo nastali v zvezi z odpravo posledic te naravne nesreče.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snowgal
23. 09. 2007 19.51
civitasstain to niso samo sanje, je tako ja. pa čeprav nekateri zatrjujejo, da ni. jaz pravim, da je to res.
civitasstain@gmail.com
23. 09. 2007 16.11
Mi Slovenci smo narod, ki drži skupaj, ki v tej katastrofi ne pišemo bedaste komentarje v forumu, ampak primemo za orodje in pomagamo ljudjem v sili. Ne vprašamo se, kdo je na vladi, kdo bi lahko več pomagal in kdo je celo kriv za povodnje, ampak povprašamo soseda kako mu lahko pomagamo in kaj rabi. Mi se zavedamo, da smo mali narod in se držimo tega kar naš pregovor pravi:"V slogi je moč" Je to resnica, ali sem na žalost samo sanjal..........
Uroš S.
21. 09. 2007 14.36
Spijo v zgornjem nadstropju hise, ker spodnji del je povecini umazan in vlazen.
skorpyonka@email.si
21. 09. 2007 12.43
fu**...pa kje ti ljudje zdaj sploh spijo?...
tomi.passion@gmail.com
21. 09. 2007 12.34
Lepo prosim, da se vsi tisti, ki objavljate komentarje in kritizirate prizadete, vlado in na sploh vse, kar ni povezano s Kučanom in partijo, vzdržite podlih in neokusnih komentarjev. Ljudje potrebujejo pomoč in vsakeršna kritika je v tem trenutku vsaj neprimerna. Najbolj boste pomagali, če preprosto utihnete in se zamislite. Sprašujem pa se, kje sta sedaj Kučan in Drnovšek, ki imata vedno toliko za povedati, čez vlado in čez nesrečo ljudi. Morda se pa oglašata samo v primeru ciganov in lastne koristi. Sramota.
bonsai9@email.si
21. 09. 2007 12.26
Lucky luser; lastovka3 A zdaj bosta pa v eni minuti naštela vsa dobra dela in krepostna dejanja, ki sta jih kdajkoli naredila v celotnem življenju. Farizeja !
slivov knedl
21. 09. 2007 10.40
laokoon : Denarja dovolj.Pol manj za vojsko (za obnovitev tankov 40mil.€,zdej pa na odpad z njimi),za protokol (en stol za 1500€!),za bivšega predsednika države itd. Bolnico Rolle v Železnike.
bodelicius
21. 09. 2007 10.31
Tista Kovačeva v Trenjih samo naklada. Bil sem tam in videl njen aroganten nastop do gasilcev. Namesto, da bi se lepo pogovorila kaj hoče od njih, je arogantno nastopila proti njim. Tudi gasilci so samo ljudje in se jim ne da poslušat samo pritožb. Zato pa raje pomagajo ljudem, ki so jim hvlaežni, ne pa da v zahvalo slišijo grde besede.
Lahka konjenica
21. 09. 2007 10.19
Prvo Borec in Ostali: Danes zvečer bo dobrodelna prireditev z naslovom: STOPIMO SKUPAJ! Priredile jo bodo tri medijske hiše: Televizija Slovenija, Radio Slovenije ( vsi trije programi + radio Maribor in Radio Koper ) in Radio Ognjišče. Kot je povedal Franci Trstenjak urednik Radia Ognjišče, da se je za to prireditev odzvalo toliko glasbenikov, da bi jih lahko poslušali celo noč. Prireditev pa bo trajala dve uro. Začela se bo ob 19.55 in trajala bo do 22.00 Samo tolioo, da boste vedeli, da lako udi tri medisjke hiše, čeprasv sta si samo dve soreodni in psadata po RTV Slo in ena je cerkveni radio Ognjišče stopijo skupaj za pomoč. Potem ne tukaj kvasit neumnosti, da nihče nič ne pomaga. Prvo Borec Si že vsta.l Dobro jutro. Samo toliko za enkrat iz moje strani. In danes je dan žalovanja. Tudi tipkovnice naj vejo, da je dan žalovanja.
Moy Chee
21. 09. 2007 10.11
Samo eno skromno opazko. Vsi tisti, ki govorite o tem, da denarja država nima, a za tanke ga je pa imela...včeraj je bilo objavljeno, da je država po tej katastrofi namenila 500 tisoč €, za tanke pa je naprimer dala 260 milijonov €...halo!za tanke je tud šel davkoplačevalski denar...in meni osebno je veliko bolje, da denar, ki ga jaz prispevam državi dajo ljudem, ki to res potrebujejo in ne za orožje, ki ga v končni fazi sploh ne potrebujemo...
DebeliFranc
21. 09. 2007 09.03
Ne vem, če sem napisal kaj takega, da je bilo potrebno brisati?! Imamo morda cenzuro? Uni stari babi blesavi in pa mlajši s samostojnim poduzetnikom sporočam, da jim lahko priskrbim fine lopate in kako krampico, če znajo to sploh uporabljat pa naj se raje dela primejo, ne pa da šimfajo gasilce in vse ostale prostovoljce vsepovprek.
snowgal
21. 09. 2007 08.53
ni vsem vseeno. vsak je vsaj malo egoista. nekateri so večji, drugi manjši. meni osebno je najtežje gledat človeka, ki je izgubil veliko večino premoženja, svojca in še kaj pa je tiho. besede itak ne morejo opisat tega st(r)anja. za nakazovanje denarja..... dajte raje račun od človeka, kateri potrebuje pomoč ne pa RK ipd. ne zaupam organizacijam. kapo dol dobrim ljudem, ki nudijo pomoč. če bi se meni ali mojim bližnjim zgodilo kaj podobnega, vem, da bi bila pomoč dobrodošla. pa nismo vsi zagovedeni in smo še kako pripravljeni pomagati!!! tko, da lepo prosim, ne pluvat čez narod, ker se v tem odraža kolk plitek je človek. maš buksle povsod po svetu, prav tako maš čist fajne, prijazne, dobre ljudi. v sloveniji se jih tud najde. in to kr velik jih je. sam mal je treba odpret oči in okol hodit. ne pa vse iz medijev črpat, ker mediji so ena velka neumšna, ljudje jim pa celo verjamemo (js čedalje manj). župan železnikov je pa tud ena podlasca in še nesrečo ma da je slab retorik. na včerajšnjih trenjih bi mu najraje mikrofon porinla v usta, da bi bil tiho. še dobro, da sem bila pred tv. ma sej bom tiho zdej.... srčno upam, da bi se čim prej vse uredilo. pa zarad mene tud, če kdo dobi vilo in merđota al pa še kej bol nobl. naj majo, zakaj pa ne. sej plačujemo davke. kaj nam nuca vladno letalo??? madona.......ah..... grem..... vse dobro poplavljenim.
theykilledKenny
21. 09. 2007 08.22
Ista zgodba, kot v Posočju! Spet izsiljujejo državo, naj jim brezplačno postavi nove vile! JA MEN TUD! Pa še mercedesa serije S. Zagotovo pa bomo spet prejeli plačilne naloge za prisilno plačilo prostovoljnega prispevka...
Prvo Bore
21. 09. 2007 08.11
nutrispirit ne vem zakaj si napisal RIP, ampak če misliš komentirati moj post, kjer sem dal pozitivno oceno za asterixa, ne vem. Lahko pa Ti rečem, da je bila vsaj pri dveh žrtvah(Letuš) kriva država, ki jim ni sanirala plazu. Tudi v Železnikih so se dogajale neumnosti in sedaj so se videle intudi ljudje so povedali svoje. Ali ni podjetje za hudournike SLS. 15 let NIČ niso naredili, ampak drugega ne naredijo, kot samo popravljajo škodo. Seveda bo pa denar za tožbe(Popovič in ostala kompanija)za navadne ljudi, pa ne. Za navadnega človeka sploh ni poskrbljeno v Sloveniji. pudlpudl hvala za informacije o dejanskem stanju v Železnikih, ampak moraš razumeti tudi blokovske ljudi ! Pa tista Kovačeva se ni pritoževala, kdo bo njej pomagal, ampak njenim staršem in kot sami veste, je medij tisti, na katerega se vsi lepijo. Cesta na Dovčo, ki jo je nekdo napravil, kako ni mogel predvideti močnih hodournikov, da je kar odnesel 2 km ceste. Kaj je bila cesta na horuk napravljane ? Bil sem enkrat tam in zelo lep konc naše dežele je ! Za konec, pa še to !!! Vsi so opozorjali, da so naši hodourniki nevarni, ampak nihče se pa ni brigal za njih. Najlažji je krivit ljudi, ker so se naselili v hribe. Saj smo hribovska in gorata dežela in nismo Vojvodina. Ja, pudlpudl, kje so sedaj naše mladinske organizacije in naše mladinske delovne brigade ? Kje je sploh organizacija pri takih nesrečah ??
Bajker007
21. 09. 2007 08.04
Tale škof bi lahko namesto darovanja maše raje daroval kak miljonček ali dva iz svoje (prepolne) malhe za pomoč prizadetim in tako naredil vsaj nekaj koristnega.
laokoon@volja.net
21. 09. 2007 07.40
Na živce mi gre, ko prizadeti samo negodujejo in se pritožujejo čez državo. Žal je realnost taka, da ne moremo porabiti 1 milijarde evrov za urejanje hudournikov, ker tega denarja ni.
slivov knedl
21. 09. 2007 01.24
pudlpudl :Na vsak način.Nekaj se bo že našlo.
pudl12
21. 09. 2007 01.13
Če želite pomagati:
slivov knedl
21. 09. 2007 00.58
pudlpudl:Zadeve funkcionirajo,sem si ravnokar ogledal.Živa groza.Vse pohvale za pogum in dobre živce. Sočustvujem z vsemi prizadetimi.
pudl12
21. 09. 2007 00.50
Grrrrr. A sem jaz neumen ali pa zasnova tega foruma. Zakaj reže povezave, če ni predolga? Še enkrat!