Slovenija

Obtožni predlog proti Jelinčiču

Ljubljana, 01. 12. 2006 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.M./V.L./STA
Komentarji
192

Državno tožilstvo je na okrožno sodišče v Ljubljani poslalo obtožni predlog zaradi sovražnih izjav v oddaji javne RTV.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je ukrepala
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je ukrepala FOTO: POP TV

"Danes je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložilo na Okrajno sodišče v Ljubljani obtožni predlog zoper poslanca državnega zbora Zmaga Jelinčiča zaradi kaznivega dejanja zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti, ki temelji na kršitvi načela enakosti po 1. odst. 300. člena Kazenskega zakonika," so sporočili iz urada generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

Obtožni predlog je državno tožilstvo vložilo zaradi protiromskih izjav, ki jih je prvak SNS izrekel v oddaji Piramida, ki jo pripravljajo na javni RTV Slovenija. Zdaj so na potezi preiskovalni sodniki ljubljanskega okrožnega sodišča, ki se bodo odločili, ali bodo proti Jelinčiču sprožili tudi sodno preiskavo. Prvak SNS sicer uživa poslansko imuniteto, ki pa se ji lahko odpove ali pa mu jo v skladu s predpisano proceduro odvzame državni zbor. Če bi obtožnica postala pravnomočna, bi Jelinčiča čakalo sojenje za kaznivo dejanje, za katerega je najvišja zagrožena kazen dve leti zapora.

Kot je znano, sta v zadnji oddaji Piramida nastopila Jelinčič in novomeški občinski svetnik Zoran Grm. V njej je predsednik parlamentarne stranke izrekel vrsto žaljivk na račun Romov, oddajo pa so z glasovanjem gledalcev pripeljali do konca, kljub poskusom voditeljice, ki je Jelinčiču prebirala odlomke iz slovenske ustave, v odmorih med reklamnimi bloki pa je prvaka SNS neuspešno opozarjal tudi direktor TV programov na RTVS Jože Možina.

Jelinčič je ob koncu telefonskega glasovanja postal zmagovalec oddaje, po njej pa se je v prostorih javnega zavoda zapletel v konflikt z enim od gledalcev, ki so Piramido spremljali v televizijskem studiu, zaradi česar je na kraju dogodka posredovala tudi policija.

Oglasil se je tudi vodja Gibanja za pravičnost in razvoj

Predsednik republike Janez Drnovšek: "Oddaja Piramida je najbolj sramotna oddaja v samostojni Sloveniji"
Predsednik republike Janez Drnovšek: "Oddaja Piramida je najbolj sramotna oddaja v samostojni Sloveniji" FOTO: Dare Čekeliš
Gost oddaje Piramida je bil prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je s telefonskim glasovanjem požel simpatije velike večine televizijskega občinstva.
Gost oddaje Piramida je bil prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je s telefonskim glasovanjem požel simpatije velike večine televizijskega občinstva. FOTO: Jani Dolinšek

Predsednik republike Janez Drnovšek se je na spletni strani svojega Gibanja za pravičnost in razvoj odzval na torkovo oddajo nacionalne televizije, Piramida. V svojem odzivu ostro obsoja snovalce oddaje, saj pravi, da so želeli show, v mislih so imeli le številke gledanosti in reklame. Glede na to, da so v oddajo povabili najbolj demagoškega politika, to je prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, so morali pričakovati, da se bo zgodilo to, kar se je, "zmerjanje, žalitve in poceni zasmehovanje", pravi Drnovšek. Drnovšek ocenjuje, da gre za "najbolj sramotno oddajo v samostojni Sloveniji". In marsikoga je bilo res sram, da se to dogaja v Sloveniji".

V zadnjih tednih, ko se nestrpnost še stopnjuje, se je "marsikdo dal poceni demamogiji potegniti v blato in je navdušeno potrjeval sovražnemu in primitivnemu govoru", dodaja Drnovšek. Mediji in novinarji pa med seboj tekmujejo, kdo bo dosegel višjo gledanost. "Bo še kdo presegel torkov dosežek in zlezel še naprej po sramotni piramidi uspeha za vsako ceno", se sprašuje Drnovšek.

Sicer pa pravi Drnovšek, da nestrpnost in sovraštvo nista neznanka sodobne zgodovine. Kot primer navaja naciste, ki so začeli preganjati Žide in druge manjvredne ljudi. Takrat pa so veljali za manjvredne tudi Slovenci, zato so pobijali tudi nas, se spominja Drnovšek. Danes pa imajo nekateri za manjvredne Rome, kar "nam je skušal dokazati naš politik v torkovi oddaji".

Vzbujanje nestrpnosti in sovražnih čustev, meni Drnovšek, se je sicer politikom v preteklosti večkrat obrestovalo, a le za kratek čas. Kot primer Drnovšek navaja Miloševića, ki je s sovražnim govorom spodbujal srbski nacionalizem in ga usmerjal proti drugim narodom, mediji pa so mu pri tem pomagali. A Drnovšek poudarja, da okoliščine v Sloveniji niso takšne, da bi se lahko zgodilo kaj tako strahotnega, v takih dimenzijah. Vendar je čas, "da se mediji streznijo", končuje svojo misel Drnovšek.

Jelinčičevi izpadi sprožili ogorčenje

Poslanska skupina SNS je z začudenjem sprejela obtožni predlog zoper Jelinčiča. "Ko prvak SNS uporabi besedo 'cigan', se nanj vlije val obtožb, ki so po naši oceni popolnoma neutemeljene," so zapisali v svoji izjavi. Zagotavljanje svobode izražanja misli, govora in javnega nastopanja naj bi po njihovem mnenju "postala žal le črka na papirju", kar naj bi dokazalo tožilstvo s svojim dejanjem, menijo v SNS.

V oddaji Piramida so gostje Zmago Jelinčič, romski svetnik Zoran Grm in igralka Tina Gorenjak govorili o romski problematiki. Med oddajo je Jelinčič grobo žalil Rome v Sloveniji in to kljub večkratnim opozorilom voditeljice oddaje, ki mu je med oddajo prebirala člene iz slovenske ustave o prepovedi spodbujanja in razpihovanja narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Skupina petih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pa je zahtevala sklic izredne seje programskega sveta. Novinarji in uredniki informativnega programa TV Slovenija poudarjajo, da se "ograjujejo" od torkove oddaje Piramida. Protestu Aktiva novinarjev RTVS glede oddaje Piramida se pridružuje tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije.

Zaradi ostrih odmevov v javnosti na domnevno rasistične izpade Zmaga Jelinčiča odgovorni na javnem zavodu niso dovolili objave posnetka oddaje na spletni strani RTV Slovenija. Odločili so se tudi, da v soboto ne bodo ponovili posnetka, obenem pa razmišljajo, da Jelinčiča kot zmagovalca po izboru gledalcev ne bodo povabili v naslednjo oddajo.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkoc@email.si
05. 12. 2006 10.09
aha najdu: le izklopiti je bilo treba JavaScript v browserju... Pa tud tale adserver.24ur.com mogoče ne bi bilo slabo dati med prepovedane, a ne...
mkoc@email.si
04. 12. 2006 14.55
BTW - danes, ko sem odprl tole stran, se mi je čez cel zaslon odprla nekakšna glupa reklama - čeprav imam izklopljeno možnost pop-upov. Kako lahko to preprečim oz, kaj še moram namestiti zraven firefoxa, da preprečim tole posiljevanje? Mislim, nimam nič proti bannerjem - reklame morajo bit - vendar tole pa je že pretirano in nadležno...
robinud@volja.net
04. 12. 2006 13.59
Z znak (procent) izgine iz sporocila ? ??? Se tudi pozneje nazaj pojavi ?
Alojz Ovni?
04. 12. 2006 12.40
Poglej, poglej, kdo se pritožuje nad načinom uporabe psevdonimov v klepetalnici na 24 ur. Po preverjanju najbolj zamaskirana faca. Res je predstavlajti bi se morali s polnim imenom in priimkom. Koliko manj klobasanja bi bilo na spletih. Kar pa se tiče omenjene obtožnice pa smatram, da to kar je klobasal "plemeniti" v oddaji Piramida pa presega vse meje normalnega obnašanja javne osebe. Še posebej pa, da misliti miselnost ljudi, ki norije vladnih in parlamentarnih bedakov podpirajo. Poslušajte , ali ste prepričani, da v teh organih ni norcev, očitno so. In, tem bedakom nasedamo. Da sem z javnostjo napisanega in tudi sledljivostjo resno mislil vam izdam tudi svoje ime in priimek : Sem Alojz OVNIČ, Slovenec. Pa lep pozdrav, bomo videli, če mi bo kdo sledil. tebi whereareweheadedto, mater imaš dobro ime.
whereareweheadedto
04. 12. 2006 11.55
Jaz pa mislim, da bi bilo potrebno pisanje komentarjev spremeniti in sicer tako, da bi vsak objavljal s svojim polnim imenom, v profilu uporabnika bi bil pa viden naslov. Potem bi bilo zanimivo opazovati drastične spremembe v tonu objav :) Ne morem verjeti, da se v vsem tem času obravnavanja problematike dela slovenske populacije toliko ljudem še vedno ni izoblikovalo lastno mnenje in svoja prepričanja pobirajo iz medijev. Ko sem v lokalu in beseda (obvezno) pride na problematiko dela slovenske populacije, se počutim kot pastir na planini. Veliko ovc okoli mene...
kritika@email.si
04. 12. 2006 11.21
Jelinčič je že leta in leta izurjen, da igra na najbolj nizke nagone ljudi kot so ogroženost, ljubosumje, sovraštvo itd. Njegovi simpatizerji so večinoma neuki, nerazgledani, neizobraženi in omejeni ljudje. Uporaba imena Cigan ali Rom pa je nepomembna, ker je važno s kakšnim namenom nekdo izreče določeno besedo.
albertinum@excite.com
04. 12. 2006 09.31
Zelo preprosto: Jelinčič je kriminalec in nacist. Res pa je, da si upa povedati vse, kar mu pride na pamet, pa tudi če je to protizakonito, hujskaško, žaljivo in neokusno. Res je tudi, da to neuki raji godi in mu ploska, kot je ploskala Hitlerju in Miloševiču, preden je prišla streznitev ...
APeterson
04. 12. 2006 08.19
Tožilstvo se naj res briga za piz...... ki jih počenjajo v ozadju zločinski karteli naše in bivše juge negativci nam skritim očem ne pa z nekimi besednimi zvezami... Beseda ROM pa sploh ne obstaja v SSKJ-ju. Lahko preverite. Cigan pa. In je enako kot Gorenc, Dolenc, Štajerc,... pa kaj bi ti govoril cigan je cigan.
APeterson
04. 12. 2006 08.12
A ste zmešani folk. Jelinčič je edini ki si upa v obraz povedat kar nekomu gre pa naj bo slopolitik ali pa cigan. Kar je povedal je res če pa vi humanitarci ne razumete pa zato ker še nikol v življenju niste živeli s cigani. Pravim živeli in ne bili povabljeni v goste.
janez105@gmail.com
03. 12. 2006 20.25
:))))))))))))))))
kobrowsky@revija.net
03. 12. 2006 20.22
Romska kri me vleče naprej, v zvezdah je zapisana moja usoda, romska kri, nemirna, brez mej je kruta moja večna usoda. ---- Bil sem še Vladek, ko so - kot vedno za praznik - prišli brkati Rómi v hišo igrat.
pes666@gmail.com
03. 12. 2006 19.45
Piramido sem si ogledal kasneje izključno zaradi tega, ker je bilo toliko govora o tem kako ga je Jelinčič v njej "sral". Priznati moram, da mi je bia stvar kar zabavna in tudi nastopajoči in občinstvo se je prijetno zabavalo (vključno s cigani). Saj temu je pa tudi namenjena tale razvedrilna oddaja. Zabava, pač. In kaj je tu tako spornega?? Mogoče beseda "cigan". Pa saj jo je Jelinčič lepo razložil. Državno tožilstvo pa namesto, da bi se ukvarjalo z zahtevnimi zadevami se zajebava z Jelinčičem in podobnimi in lepo pomaga Jelinčču pri nabiraju politničnih točk. Ja sej za kaj drugega pa slovensko tožilstvo itak ni sposobno...
matej333@hotmail.com
03. 12. 2006 18.15
yan333@email.si
03. 12. 2006 17.54
tudi bučar je vo odaji Omizje lepo razložil zakaj jim tudi on sam pravi cigani. je pa res da se to iz njegovih ust sliši bolj spoštljivo kot pa iz jelinčičevih:)
zverrina@hotmail.com
03. 12. 2006 17.33
se ena izmed vse DEPREVILIGIRANIH glede ciganov, poleg vsega tega d imajo 5000sit na dan bonusa kraje da se jih ne kaznuje in podobno..drzava jim subvencionira OPRAVLJANJE VOZNISKEGA DOVOLJENJA..ZALIM AMPAK CIGANOV NE MARAM, PA NE ZATO K SO CIGANI AMPAK ZATO K DELAJO TO KR DELAJO IN K SE JIM PUSTI..in pri njih so le zelo redke izjeme k niso barabe..od malga jih ze učijo ,,sj skoda besed tle okol 5 vasi ..jst jih brez problema prpelem tistim k se jim smiljo za vzorc
mperko1@siol.net
03. 12. 2006 17.11
secerko;o kakšnih žaljivkah pa govoriš???.če je zate žaljivka CIGAN pol tud s tabo ni nekej u redu!!!Jelinčič je govoril le resnico in to pristaše CIGANOV boli!!!!!!!
OldSkul
03. 12. 2006 16.50
robinud, povej kateri celi svet uporablja besedo romi. Recimo v ZDA je beseda Gypsy, kar pomeni cigan. Tole Rom, so si zmislili sami cigani oz. ima nek pomen v njihovem jeziku. Zakaj bi jih pa nekdo klical v njihovem jeziku. So cigani in pika. Če pa je to za koga žaljivo, pa se naj pritoži tistim, ki so delali SSKJ pa še kam!
mkoc@email.si
03. 12. 2006 16.23
Tudi to nakladanje o terminologiji je še eno brezvezno prepucavanje s teorijo, medtem, ko kriminalci še vedno ustrahujejo nedolžno prebivalstvo z blagoslovom policije in države ter zaščitne zakonodaje. Cigan ali rom - kakšne veze ima, saj gre za sinonim - in ne vidim, zakaj bi "cigan" bilo žaljivo - saj vsi vemo, o kateri etnični skupini se pogovarjamo in to je pomembno. falcon007 - bravo, odlično si povedal! Bistvo težave ni v imenu etnoskupine - naj se CIGANI raje jeziijo na tiste med seboj, ki s svojim obnašanjem in neprilagojenostjo to ime blatijo. aja - hitro vsi začet zbirat podpise za referendum o ukinitvi 65. člena - saj druge legalne rešitve NI! Pa kaj se še čaka, ne štekam folka - a je lažje čepeti vso noč ob cestni zapori in se nastavljat pred policijske palice in vozila ? Nej eden že uradno začne s postopkom za referendum, saj smo imeli drage referendume za bedarije - za prvega koristnega, ki bi omogočil, da si enkrat za vselej skinemo ciganske parazite z vratu in jih civiliziramo, pa se nobenem ne da nič narediti? Ali res nismo nič boljši od nakladača Zmagota, ki si, tako kot ostali politiki, koristi tole situacijo v svoj namen - namesto da bi sam začel z zbiranjem podpisov in podprl referendum? Komentarji na spletni strani 24ur.com so namenjeni komentiranju vsebine člankov, ne pa medsebojnemu komuniciranju tistih, ki pišejo komentarje. Vse komentarje, ki se ne nanašajo na vsebino članka, bomo prisiljeni brisati. Uredništvo 24ur.com
robinud@volja.net
03. 12. 2006 15.42
"zakaj tak pomp? ker je spet nekdo povedal nekaj kar je res glede strojanovih," Niti slučajno ni res. Si sploh gledal oddajo ? Potem bi vedel, da gospod J. Strojanovih ni preveč omenjal. Govoril je skoz o "ciganih". In to žaljivo. Pa demokracija niti slučajno ne pomeni "lahko govorim kar hočem". Se noben ne spomni onega (čistokrvnega) slovenca, ki je šel v zapor zaradi enega stavka, ki ga je napisal v pijanosti ? Samo "mnenje" je izražal. To je tak, kot če bi rekel, "samo svobodno sem zaril nož v njegovo srce. Saj smo v svobodni državi, zakaj ne bi snel tega narediti ???" Če ste še otrok, vprašajte starša glede pojmov, kot so "razžalitev", "blatenje" in podobno... Ja, tudi v tujini to poznajo. Reče se temu "demokracija". Hecno, na večino mojih vprašanj in pripomb ni odgovora. Najbrž ker pišem bolečo resnico ;-) Ah in še eno dejstvo (torej bolestni rasisti, čistunci itd. ne berite). Za omenjeno skupino ljudi celi svet uporablja ime "Romi". Zdaj če ti nisi vedel, da je Zemlja okrogla, je to tvoj osebni problem. Zemlja pa bo še kar okrogla. Pa tudi če se dereš.
falcon007@email.si
03. 12. 2006 13.46
Lepo pozdravljeni vsi skupaj. Ravnokar sem se vrnil iz gostilne, kjer sem ob poslušanju Haydnovega Romskega Rondoja in Romskih kraljev užival v prekrasnem Romskem golažu. Žal zdajle ne smem uporabiti originalnih imen iz Slovarja Slovenskega Knjižnega Jezika, ker me bo potem zaradi rasizma tožila še vsa vesoljna slovenska javnost. Ve se katerih 15 prebivalstva je to. Vem pa tudi, da bodo imeli skrbniki slovenskega jezika še ogromno dela, ker bodo morali v kratkem vse te rasistične besede v SSKJ prevesti v besedo Rom. Ker pa bo tudi beseda Rom prišla na slab glas, bodo morali celoten postopek preimenovanj teh rasističnih besed na vsakih nekaj let ponavljati. Pa lepo nedeljsko popoldne.