Slovenija

Obtožbe na račun državne sekretarke

Ljubljana, 10. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Janežič
Komentarji
0

Na državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Andrijano Starina Kosem se je že nekaj dni po imenovanju usul plaz obtožb.

Razlog naj bi bile nepravilnosti v njenih preteklih službah. Andrijana Starina Kosem pa vpletenost v kakršnekoli afere zanika.

Andrijana Starina Kosem
Andrijana Starina Kosem FOTO: POP TV

Kosmova naj bi v času, ko je bila stečajna upraviteljica v ljubljanskem ROG-u mestni občini prodala zemljišče in stavbe v centru mesta, a se je izkazalo, da kriminalisti posla ne preiskujejo zaradi nje, ampak zaradi njenega naslednika. Kot je povedala Kosmova, je za kriminalistično preiskavo izvedela iz medijev. "Sedaj sem izvedela iz medijev, da se odvija kriminalistična preiskava na Mestni občini Ljubljana in mislim, da je ta kar upravičena, glede na vsa dejstva, ki so meni poznana," pravi Kosmova.

Tožilo naj bi jo tudi podjetje Tuš zaradi zlorabe položaja. Kot je pojasnila, ima tožba osebno ozadje. "Jaz imam tožbo Mirka Tuša osebno, ki izhaja iz najinega osebnega spora. Zadeva je na sodišču. Obravnave so javne, odprte za vse," pravi Kosmova.

Okrožno sodišče v Ljubljani
Okrožno sodišče v Ljubljani FOTO: POP TV

Na sodišču nam tega, ali Kosmovo dejansko toži Tuš ali lastnik Mirko Tuš osebno, kot pravi sama, niso ne potrdili ne zanikali, zapisali pa so "obtožbo zastopa državno tožilstvo in ne zasebni tožilec. Obtožba je bila vložena januarja 2003 od takrat je bilo izvedenih 6 obravnav naslednja bo 13. januarja ob 9. uri v sobi 28."

Sporno pa naj bi bilo tudi njeno delovanje v Bosni in Hercegovini. Podjetje Eurobike je namreč kupilo 90 odstotkov podjetja Unis Last, direktorica pa je postala Kosmova. Ker naj novi lastniki ne bi izpolnili obljub, ki so jih dali pred prevzemom, naj bi si nakopali tožbo. Kot je dejala Kosmova ima Unis Last, kar precej takšnih tožb iz poslovnih razmerij. "Vse se nanašajo na obdobje pred privatizacijo," pravi Kosmova.

Nenavadno pa je tudi, da je agencija za privatizacijo v Sarajevu v svojem poročilu zapisala, "da je Unis Last ne le izpolnil obveznosti, pač pa celo zaposlili nove delavcev, izpolnil pa tudi dogovor glede vlaganj v prevzeto podjetje, v katerem pa je Kosmova še zaposlena kot direktorica." Povedala pa je tudi, da na ministrstvu zaenkrat dela prostovoljno, saj jo bodo zaposlili šele, ko jo bodo v Sarajevu razrešili, tako da plače še ne prejema.