Slovenija

Obtožba je neutemeljena

Ljubljana, 13. 08. 2007 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je spet zavrnilo tožbo Vzajemne zoper Triglava kot neutemeljeno. Slednji je Vzajemna očitala nelojalno konkurenco.

Vzajemna je prepričana, da je Triglav deloval v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji.
Vzajemna je prepričana, da je Triglav deloval v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji. FOTO: POP TV

Koprsko okrožno sodišče je tudi v ponovnem odločanju kot neutemeljeno zavrnilo tožbo Vzajemne zdravstvene zavarovalnice zoper Triglav zdravstveno zavarovalnico. Slednji je Vzajemna očitala, da je leta 2005, ob spremembi zakonodaje, izvajala nelojalno konkurenco in delovala v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji. Na Vzajemni z odločitvijo sodišča še niso seznanjeni in je zato ne morejo komentirati. Dodajajo pa, da je takšno odločitev okrožnega sodišča višje sodišče že dvakrat zavrnilo.

Triglav izvajal nelojalno konkurenco?

Po prepričanju Vzajemne je Triglav nelojalno konkurenco izvajal s tem, ko je zavarovancem Vzajemne ob spremembi zdravstvene zakonodaje jeseni 2005 skupaj s pristopnico za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pošiljala tudi vnaprej forumlirano odstopno izjavo.

Tožba enkrat že zavrnjena

Vzajemna je tožbo na koprskem okrožnem sodišču vložila oktobra 2005, hkrati s predlogom za izdajo začasne odredbe, s katero je želela zaustaviti tržne akcije Triglava. Koprsko okrožno sodišče je zavrnilo Vzajemnin predlog za začasno odredbo in nato še tožbo zaradi nelojalne konkurence in delovanja v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji. Vendar je koprsko višje sodišče v obeh primerih razveljavilo sklep okrožnega sodišča in mu naložilo ponovno odločanje.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Tudi ob ponovnem razsojanju je okrožno sodišče Vzajemnin tožbeni zahtevek zavrnilo kot neutemeljen. Presodilo je, da Triglav ni deloval v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji in da je njeno delovanje možno presojati le v luči aktivnega delovanja na trgu, so navedbe sodišča povzeli na Triglav zdravstveni zavarovalnici.

Kot so še navedli, so bili sporni obrazci po oceni sodišča namenjeni informiranju zavarovancev o spremembi zdravstvene zakonodaje in njihovi pomoči pri določanju za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Obenem so preprečevali možnost nastanka dvojnih zavarovanj. "Vsaka drugačna razlaga ravnanja Triglav zdravstvene zavarovalnice bi bila po besedah sodišča v nasprotju z ustavnim načelom svobodne gospodarske ponudbe," so še sporočili s Triglav zdravstvene zavarovalnice.

Višje sodišče je takšno odločitev okrožnega sodišča doslej že dvakrat zavrnilo, poudarjajo na Vzajemni in dodajajo, da višje sodišče opozarja, da se sodišče na prvi stopnji ni opredelilo do vseh argumentov Vzajemne.

"Po mnenju višjega sodišča ravnanje Triglav zdravstvene zavarovalnice predstavlja zavestno kršitev zakonodaje z namenom pridobivanja boljšega položaja na trgu in s tem kršitev dobrih poslovnih običajev. Višje sodišče je sicer že v svoji prvi odločitvi, ko je prvič razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, obrazložilo, da je Vzajemni z ravnanji Triglava zdravstvene zavarovalnice nastala težko nadomestljiva škoda,"
so v današnjem sporočilu zapisali na Vzajemni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.