Slovenija

'Obstoječi sistem ni pošten'

Ljubljana, 21. 10. 2009 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novi davek na nepremičnine naj bi pokrpal proračunsko luknjo. Ali je res tako ali pa gre za vzpostavitev pravičnega sistema, v katerem bodo vsi lastniki nepremičnin enakopravno obravnavani?

Se še spomnite popisa nepremičnin?
Se še spomnite popisa nepremičnin? FOTO: Mateja Klavs
Po podatkih geodetske uprave ima le 1,2 milijona lastnikov in solastnikov v lasti kar 6,5 milijona nepremičnin.

Predlog zakona novega davka na nepremičnine je še v pripravi, javnost pa je že na nogah. Kako bodo zakon izvajali, ni jasno. Omenjeni davek naj bi nadomestil trenutno plačevanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Po še neuradnih podatkih naj bi vlada želela obdavčiti tista stanovanja, v katerih lastnik ne živi, jih pa oddaja v najem oziroma mu služi kot finančna naložba. Minister za razvoj Mitja Gaspari je že dejal, da zakon pred letom 2011 ne bo zaživel, saj za to ni tehničnih možnosti. Finančno ministrstvo pa je pojasnilo, da se bo to zgodilo šele takrat, jer naj bi bilo obveščanje lastnikov in dokončna uskladitev pripisanih vrednosti, za katero bo skupno potrebnih 2,5 milijona evrov, končano sredi leta 2010.

Debato o višini novega davka pa bodo lahko začeli na podlagi ocen vrednosti nepremičnin, prav tako tudi o primernosti posameznih oprostitev, nadaljuje ministrstvo. Predlog zakona za širšo razpravo pa bi lahko oblikovali do začetka leta 2010.

Se še spomnite popisa nepremičnin?

Do popisa nepremičnin je sicer že prišlo, izdelali pa so tudi evidenco nepremičnin. Zamisel o novem davku torej ni nekaj novega, saj ga je želela uvesti že prejšnja vlada.

Z ministrstva za finance so nam sporočili, da "je najprej treba jasno določiti in identificirati predmete obdavčitve, kar je mogoče narediti šele na podlagi registra nepremičnin, ki je bil na Geodetski upravi RS vzpostavljen na podlagi popisa sredi letošnjega leta". "Nato je potrebno na podlagi prvih ocen tržnih vrednosti nepremičnin, ki jih Geodetska uprava RS ocenjuje na podlagi registra nepremičnin in bodo vsem nepremičninam poskusno določene do konca letošnjega leta, oceniti primerne davčne stopnje. Pri tem se bo upoštevalo sedanjo raven obdavčitve in glavne vrste morebitnih oprostitev. Izhodišče je namreč, da se z novim davkom občinam zagotovi najmanj enak, če ne izdatnejši davčni vir iz tega naslova, ter obenem ne spremeni bistveno ravni obdavčitve glede na sedanje zneske nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč in davka od premoženja, ki se plačujeta na posamezno nepremičnino," so dodali.

'Imam pripombo'

Osnovna želja je bila z novim zakonom urediti enoten, sodoben sistem obdavčitve nepremičnin, pravijo na finančnem ministrstvu.
Osnovna želja je bila z novim zakonom urediti enoten, sodoben sistem obdavčitve nepremičnin, pravijo na finančnem ministrstvu. FOTO: Reuters
Naša naloga je, da čim bolj strokovno ocenimo vrednost nepremičnine. Dušan Mitrović, GURS

Obvestila o tem, koliko so naše nepremičnine vredne, nam mora geodetska uprava poslati do konca februarja. Na ocenjeno vrednost se bomo lahko pritožili. Dušan Mitrović z geodetskega urada pa je za 24ur.com povedal, da naprošajo vse lastnike, ki bodo prejeli obvestilo o oceni vrednosti njihove lastnine, naj pripombe pošljejo po elektronski poti. "Na obvestilu bo tudi PIN koda, s katero bo lastnik šel v aplikacijo in pogledal podatke o svoji nepremičnini. Če nekdo ne želi urediti zadev preko spleta ali pa nima te možnosti, bo seveda še vedno lahko stopil do geodetskih izpostav in upravnih enot, kjer bodo centri pomoči,“ je dejal in dodal, da gre za enak sistem, saj bodo lastniki morali s seboj prinesti PIN kodo, nato pa bodo ustno podali pripombe na obvestilo, ki so ga prejeli. Mitrović pravi, da je lahko pričakovati veliko gneče, tako da poziva lastnike na uporabo spleta. Analogno poslovanje je dolgotrajno in drago, poudarja Mitrović.

Spletna aplikacija bo imela različne sklope vprašanj, nam je razložil Mitrović. Začelo se bo pri lastništvu: ali ste lastnik ali ne, kaj storiti, če niste lastnik ipd. Nadaljevalo se bo s podatki o nepremičnini. Pri teh podatkih bo aplikacija dovoljevala spremembo le tistih podatkov, ki niso katastrsko evidentirani. Tretja vrsta pripomb pa so pripombe na ocenjeno vrednost.

Zakaj novi davek?

Šele na podlagi vseh ocen bo mogoče začeti argumentirano razpravo o primerni višini novega davka, o primernosti posameznih oprostitev in tudi oceniti posledice na ravni posameznih zavezancev, kar so bistveni elementi za oblikovanje kakovostnega predloga zakona. Upoštevaje prej opisane aktivnosti bi se predlog zakona za širšo razpravo lahko oblikoval do začetka leta 2010. Ministrstvo za finance

"Osnovna želja je bila z novim zakonom urediti enoten, sodoben sistem obdavčitve nepremičnin, ki bi nadomestil davek od (nepremičnega) premoženja, ki se danes odmerja od stanovanjskih in poslovnih nepremičnin v lasti fizičnih oseb na podlagi Zakona o davkih občanov, ter nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, ki se odmerja od stavb in nezazidanih stavbnih zemljišč v uporabi fizičnih in pravnih oseb na podlagi predpisov o graditvi objektov (Zakon o stavbnih zemljiščih, Zakon o graditvi objektov). Danes se torej od posedovanja nepremičnin plačujeta dve dajatvi, ki imata naravo davka na nepremičnine. Nov davek pa bo dajatvi združil v poenoteno in posodobljeno davčno obliko, kot jo pozna večina držav. Praviloma predstavlja davek na nepremičnine prihodek lokalnih skupnosti (občin). Tako je tudi v Sloveniji, kjer predstavljata ti dve dajatvi nekaj več kot 10 odstotkov vseh davčnih prihodkov občin, ki so v letu 2007 znašali 145,6 milijona evrov,“ so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za finance.

'Obstoječi sistem ni pošten'

Mitrović je za 24ur.com poudaril, da obstoječi sistem ni pošten do vseh. Že leta 1994 je OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) opozoril, da pri nas vlada kaos. Problem obstoječega plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je ta, da so plačevali le tisti lastniki, ki so v občinskih evidencah, poudarja Mitrović in dodaja, da nekatere občine sploh nimajo evidenc. Stvari se morajo razčistiti, meni. Prebivalci v različnih občinah niso enako obravnavani, sistem je popolnoma heterogen, je še dodal.

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

testosteron
26. 10. 2009 15.56
...naj obdavčijo tiste , ki oddajajo razna stanovanja , imajo ogromne vile z ogromno preveč kvadrature,.....nas , ki smo si pa samo reševali stanovanjski problem in pa naj pustijo pri miru !!!!! ...in strinjam se s soonmanom - spet hočejo denar tržiti od tistih , ki tako že nič nimajo - me zanima kakšen davek bodo plačevali razni Bavčarji , Jankoviči , .......
Ivc Janko
26. 10. 2009 15.47
Takole bom reku. Ko sem kupil parcelo sem plačal davek, količenje-davek, vsak zidak-davek, beton-davek, bolje da ne naštevam več, ker mi začne iti na bruhanje. Slovenci kdaj se bomo zoperstavili zapravljivi državi ???? DELAJTE ČIM VEČ NA ČRNO PA BOMO VIDELI KAJ BODO LAHKO ZAPRAVLJALI VRLI POSLANCI !!!
Samo.Jst
26. 10. 2009 08.06
@hakihak: na nivoju, ko 3/4 ljudi zna kaj 'pršparat' edino tako da vzame kredit in da ga potem banka terja vsak mesec posebej, se mi ne zdi nič čudnega oz. nepoštenega... no, zdej se boš vpičil, da itak nepremičnino brez kredita ni mogoče kupit, samo s takšnim odnosom do denarja večina niti pologa ni sposobna spravit skupi.
vincester
22. 10. 2009 15.06
Ali se spominjate obdobja pred 2 leti za čas Janševe vlade-desne,ko so popisovali nepremičnine.Vlada in ostali so zatrjevali,da tu ne gre za namen obdavčitve nepremičnin,temveč ,da gre za popis-evidentiranje in ugotovitev dejanskega stanja .Janševa vlada je lagala in nategovala prebivalstvo,ker so imeli tudi oni namen obdavčiti nepremičnine .To politiko seveda nadaljuje sedanja vlada. Tu gre za dokaz kako vladajoče strukture nategujejo,lažejo in se norčujejo z državljani.
hakihak
22. 10. 2009 13.28
nepremičnin je 6,8 milj, lastnikov pa 1,3 milj. a to je pa pošteno?
Tonček Balonček
22. 10. 2009 07.16
Pa saj ni noben problem kar prijaviti neke stanujoče, spet bodo malverzacije in akrobacije, s epač razseliš, spomnim se tistih oprostitev carin za invalide, ki so jih omogočali v Jugoslaviji, naenkrat so vse babice in dedki imeli ferrarije in MMW-je, ko je bil v veljavi depozit, smo kar naenkrat intenzivno kulturno sodelovali z Italijo un Avstrijo, ko smo imeli sode in lihe, smo si pa pač kupili še par avtomobilov in hodili enkrat na teden tankat v Trbiž in Gorico ali Trst.
NeverJemi
21. 10. 2009 23.13
paničarji...počakajte kaj se bo sploh iscimilo iz tega....morda bo kdo manj plačeval kot sedaj...nekdo pa več, ker sedaj premalo
mjolnir
21. 10. 2009 22.51
Naj še dodam, da malokdo ima deset stanovanj v lasti in je tolk reven da bo mu se bolj splačalo oddajati po nižjih najemninah ali prodati za polovično ceno!! Spet, tajkunom bo prizaneseno!!!
mjolnir
21. 10. 2009 22.50
Jaz živim v stanovanju mojih pokojnih starih staršev ki so zanj trdno garali in nobena vlada, ne komunajzarji ne nobeni od teh parazitov niso nič dali! Pa bom zdaj plačeval davek?? Vsak kvadratni meter je zgrajen na hektolitrih potu, medtem ko tile kriminalci še zdaj živijo od tsitega kar so začeli grabiti ko so še pridno pozdravljali Titove slike.... pejte se solit!
mjolnir
21. 10. 2009 22.47
mineka Sorry, ampak to ne drži!! V zahodnih državah, ki so nam baje vzor kaj takega ne poznakjo!!! Nobenega ekstra davka ne plačajo starejši ko ovdovijo ali se froci odselijo!! PAa ne mi govorit da je drgač ker imam sorodnike v Nemčiji in znance v Angliji ter na Švedskem! En model ki ga poznam , tukaj živi v Prekmurju ima kar dva stanovanja pa en vikend ki ga bo predelal v penzion..nič podbnega temu predlogu ne obstaja tam in čist dobro shajajo! Kriza je itak povsod, lopovi pa ostanejo lopovi naj so pahorovci ali janževci!!!
siFBI
21. 10. 2009 20.27
Tud jaz imam hišo kot marsikateri Slovenec. Hišo sem naredil z lastnimi rokami in pufi, katere sem pridno vračal in preplačal. Potem se pa najde Janša in sedaj še grdi samovšečni Pahor, ki mi bo davek nabil za stvar za katero sem si moral denar od ust utrgat. Seveda marsikaterega politika ne bodo obdavčili, ker stanuje v državnem stanovanju. In zopet bo država sama sebi plačevala davek za te voluharje, ki že tako nič ne delajo ampak se samo pasejo na naših žulih. Skrajni cajt je da se izvede revolucija in pospravmo te voluharje. Čez leto bodo pogruntal, da še to ni dovolj in nam bodo obdavčili še zrak, ki ga vdihavamo.
periot
21. 10. 2009 20.08
Obdavčijo naj luxus to so pa vikendi plovila drage avtomobile itd...
Tonček Balonček
21. 10. 2009 19.20
bostjan_safaric, seveda imaš popolnoma prav, Bajubil car in je nižal davke na dobičke, zdaj imamo pa na oblasti levake (bedake) in so si zaželeli denarja od pridnih in poštenih, kar je seveda čisto normalna poteza levice! Mi se seveda ne damo, glede na to, da nas je lastnikov zelo veliko, bomo pač zahtevali referendum! Naj vse premečnne zaradi previsokih davkov dam v najem tistim, ki niso storili ničesar, da bi jih imeli? Obdavčimo dohodke, ki jih ljudje nočejo vlagati v nepremičnine, ampak čakajo na neko revolucijo, nacionalizacijo mehkega tipa, neka obdavčenja! Tega se ne gremo! Gremo pač v gostilne, davek na vino je 10 odstotkov, dokončen, žganjekuhe pa neobdavčene! Tisti Haložan (Marinič ali kako se že piše) še položnic ne plačluje in je car, jaz naj pa plačujem neke davke, da bi pocenil najemnine tistim, ki so denar vlagali drugam ali ga sploh nimajo? Pa kakšen komunizem spet? Naj enostavno nacionalizirajo naše premoženje, ne pa da se gredo fine ljudi z davki!! A bo Cerkev tudi plačevala? Gotovo obstaja kak člen v sporazumu z Vatikanom, da to sploh ni možno!
bostjan_safaric
21. 10. 2009 18.35
Razumem. Sem videl, da sem že pri bruto plači kiksnil. Hvala Sloveniji za junake, ki bodo tako raformo sprovedli!
gnu
21. 10. 2009 18.16
Da pojasnim s prispodobo: ti si vodovodar, tvoj sosed pa zidar. Če sta pametna, lahko na črno naredita menjavo: on tebi stene, ti njemu vodo. Če pa gresta z računom, je pa takole: Ti njemu vodo računaš 1000€. Iz 800€, kolikor ostane po DDV,plačaš še dohodnino in prospevke, ostane 400€. Dodaš še 600€ in mu vrneš 1000€ . On dobi ven 400€, vendar tudi on da državi 600€. Torej: ti imaš zid, sosed vodo, država pa 1200€ !
gnu
21. 10. 2009 18.06
bostjan_safaric: Popravek. Državi daš vsaj 60%. Kako? Takole: od 1000€ bruto plače daš cca 50% državi. Iz preostalih 500€ pa kupiš material, kjer zopet plačaš 20% davka, od 1000€ si torej vložil v hišo slabih 400€. Da ne štejem gradbenega dovoljenja itd. Še dobro, da ne obdavčijo dela, ki ga opraviš sam, čeprav v mnogih državah iščejo poti tudi za to.
bostjan_safaric
21. 10. 2009 17.41
Najprej delaš kot bedak, da si sezidaš hišo. Ob vsakem nakupu državi plačaš davek, pa izvajalci plačajo davek, itd, itd. Ko je hiša narejena, si 20% vrednosti hiše že dal državi. Potem moraš odplačevati še kredit (ker ponavadi ne moreš hiše brez kredita postavljati), ko končaš, pa boš od tega plačeval davek. Kaj sploh je davek? Kaj sem državi še dolžan, da sem si postavil hišo? Evo ti Borut še nekaj predlogov, kaj bi lahko obdavčil: - zrak (zakaj bi dihal državni zrak zastonj) - zdravje (zakaj bi bil zastonj zdrav) - bolezen (čei bi se hoteli izogniti davku na zdravje) - sončno svetlobo (čemu bi bilo zastonj svetlo) - sončno toploto (čemu zastonj toplo) - demokracijo (ta pač ni poceni) - davke (ti so neupravičeno neobdavčeni) - smrt (davek na smrt bi pobiral do smrti) - znanje (kaj pa si se učil) - neumnost (kaj pa se nisi učil) - nevoščljivost (tu bi država ogromno zaslužila) Jaz take države ne potrebujem. In bom v prihodnje naredil vse, kar je v moji moči, da bom postal njen parazit, ne ona moj.
dejkometod
21. 10. 2009 17.34
Najbolj bodo "udarjeni" tisti ki so si težko kupili stanovanje/hišo. Najem kredita, zavarovanja, .... šoloobvezni otroci predvsem v predelih Slovenije kjer so stanovanja izredno draga.Tistim , ki imajo pod palcem ni mar ker so kupili nepremičnine po ugodni tržni ceni. Taki vedno profitirajo. So se verjetno pozanimali kje je kaj poceni . Mi smo že itak draga država in bomo še dražji , pa tudi naše plače niso primerljive z drugimi . Počakati moramo kaj bo "spackalla" geodetska uprava in kako bo ocenila tisto vrednost ki jo posedujemo. Upamo da korektno in POŠTENO. To je veliko dela in odgovornosti. Vse dobro!
caspera1
21. 10. 2009 17.17
Mineka - lepo razmišljaš. Ampak ravno tvoj zaključek me je pa hudo razkuril. Previsok davek bo prislili v resnici revne ljudi, da prodajo svojo nepremičnino, ker si taki kot si ti, drznejo odločat, da je samo tvoja in od nikogar drugega lastnina zate preveč. Popravi me, če sem narobe razumela. Nisem imela nikoli kreditov, ki so se vsak mesec za malo zmanjšali. Imamo hišo in manjši vikend. Plačujem za oba stavbno zemljišče in za vikend še davek na premoženje plus letni pavšal turistične takse. Država naj pobere svoje davke, zakaj pa ne, samo nima pa pravice biti lakomna in nihče nima pravice reči, da je nekaj, kar si sam ustvarili pač prevelik zalogaj zate. Poiščejo naj vse tiste, ki jih sploh nimajo v evidenci in ne plačujejo nobenega davka za vikende ali druge nepremičnine, ki jih imajo v lasti že po 40 let in več.
Trausti
21. 10. 2009 17.16
Sta dve osebi: oseba A, ki ves svoj zaslužek zapravi za potovanja, žur, izobraževanje, skratka, da se se ima 'lepo'... potem je oseba B, ki enak zaslužek vloži v 'cegel', skratka trpi in se odpoveduje... potem pride davek na nepremečnino in osebo B še dodatno 'udari' ...oseba A pa se smeji in kaže korenček... Zadeva v bistvu ni izmišljena, saj se je podobno zgodilo z Jazbinškovim zakonom... pridni so gradili, 'manj pridni' pa so živeli v družbenih stanovanjih in se imeli 'lepo'... na koncu pa so bli nagrajeni s skorajda podarjenimi stanovanji...