Slovenija

Obrtniki se ne dajo

Ljubljana, 23. 08. 2006 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Samozaposleni nasprotujejo predlogu, da bi se zdravstveni prispevki odmerjali glede na višino prometa.

Minister Bručan je povedal, da ima slovensko zdravstvo dokaj solidna sredstva v zdravstveni blagajni, saj letos razpolaga s 530 milijardami obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Minister Bručan je povedal, da ima slovensko zdravstvo dokaj solidna sredstva v zdravstveni blagajni, saj letos razpolaga s 530 milijardami obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. FOTO: POP TV
Vse zlonamerne trditve, da se kar koli pripravlja za zaprtimi vrati, na ministrstvu za zdravje odločno zavračajo in poudarjajo usklajenost predloga z delodajalci.

Ministrstvo za zdravje se je o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s predstavniki obrtnikov, samostojnih podjetnikov in samozaposlenih uskladilo v vseh točkah, razen v višini letnega prometa kot meje za plačevanje zdravstvenih prispevkov. "Prepričani smo, da bomo kompromisno rešitev našli na ekonomsko socialnem svetu, kjer se bodo pogajanja nadaljevala," je poudaril minister za zdravje Andrej Bručan. Višina letnega prometa kot meje za plačevanja zdravstvenih prispevkov je tako edina odprta točka predloga novele zakona.

"Na ministrstvu za zdravje si prizadevamo predvsem za takšno razvojno naravnano ureditev, ki bo zagotavljala vsem zavarovancem čim bolj dostopno zdravstveno varstvo, kar pa zahteva tudi na solidarnostnem načelu temelječe izpolnjevanje predpisanih obveznosti vseh aktivnih za delo in ustvarjanje sposobnih državljanov. Takšno zdravstveno varstvo si državljani po raziskavah javnega mnenja tudi najbolj želijo," so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Po novem sta za obrtnike, samostojne podjetnike in samozaposlene določeni dve osnovi za plačevanje zdravstvenega prispevka (900 evrov in 500 evrov). Ministrstvo za zdravje za mejo med plačevanjem prispevkov od omenjenih osnov predlaga 35.000 evrov prihodkov na letni ravni, medtem ko predstavniki obrtnikov vztrajajo pri prihodkih za to mejo v višini 46.000 evrov.

Kot poudarja Bručan, je pomembno, da se prispevki plačujejo v najbolj možni pravilni obliki. "Predlagan sistem je bistveno pravičnejši od sedanjega," je zatrdil.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.