Slovenija

Obratovalni čas trgovin

Ljubljana, 26. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Odbor za gospodarstvo je z osmimi glasovi za in dvema proti podprl predlog poziva Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, naj ustrezno dopolni vsebino zahteve za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o trgovini.

Člani odbora so sprejeli tudi dopolnilo, v katerem sindikatu nalagajo, naj vloženo zahtevo dodatno obrazloži v osmih dneh. O predlogu, ki ga je DZ potem, ko je ustavno sodišče zavrglo pobudo parlamenta za oceno ustavnosti referendumskega vprašanja o obratovalnem času prodajaln poslal njegov predsednik Borut Pahor, bodo poslanci na plenarni seji DZ razpravljali popoldne.

Sejo odbora sta sicer še pred glasovanjem zapustila Janez Drobnič (NSi) in Jožef Jerovšek (SDS), ki sta poudarila, da ne želita sodelovati pri nadaljnjem zavlačevanju določitve roka za začetek zbiranja potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Stanislav Brenčič (SLS) je sicer želel predlog predsednika DZ dopolniti s pozivom sindikatu, naj ponovno preuči vsebino referendumskega vprašanja glede na omejitve dela ob nedeljah. Po njegovem mnenju bi bilo bolj smiselno v referendumsko vprašanje namesto nedelj zapisati "ob dela prostih dnevih", prav tako pa bi bilo potrebno zmanjšati omejitev dela ob prostih dnevih za turistične kraje. Sekretar Združenja za trgovino pri GZS Jože Kovač je ob tem opozoril, da v Sloveniji nimamo jasno določeno, za katere kraje velja oznaka turistični kraj. Brenčič je nato svoj predlog dopolnila umaknil, saj bi, kot je dejal, zaradi časovne stiske težko natančno določil, kateri kraji so turistični.