Slovenija

Oblikovan seznam prič za primer Petek

Ljubljana, 09. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalna komisija, ki raziskuje ozadje napada na Večerovega novinarja Mira Petka, je za zaprtimi vrati sestavila seznam prič, ki jih namerava zaslišati. Ali kdo od zaslišanih lahko postane tudi preiskovanec, za zdaj še ni jasno.

"Preiskovalna komisija je med drugim zaslišala mene, predstavnike policije in tožilstva ter s tem dosegla, da se je v javnosti končno izkazala za laž informacija, da so me povabili na testiranje s poligrafom, kar je ugotovila preiskovalna komisija. Če te ne bi bilo, potem bi ta laž postala resnica," je o delu preiskovalne komisije povedal Petek.

Petek je prepričan, da je po zaslugi komisije v zadnjem letu končno videti premike naprej, saj je v ponedeljek prišlo do prvih zamenjav v vrhu slovenjegraške policije.

Znana imena prič

Na seznamu prič sta tudi vodja urada za preprečevanje pranja denarja Klavdijo Stroligo in Barbara Brezigar, nekdanja vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve.

Komisija je za zaprtimi vrati oblikovala in sprejela dokazni sklep. V njem je oblikovala seznam oseb, ki jih bodo v začetni fazi povabili pred preiskovalno komisijo kot pričo. Po napovedih predsednika komisije Mirka Zamernika (SDS) bo komisija že prihodnji torek, 16. aprila, opravila prvo zaslišanje ene izmed prič.

Kot priča bo pred člani komisije nastopil koroški podjetnik, direktor podjetja Eurocity, Janko Zakeršnik, o katerem je sicer še pred brutalnim napadom nanj 28. februarja lani pisal Večerov novinar Miro Petek. Povabili bodo tudi vodjo urada za preprečevanje pranja denarja Klaudija Stroliga. Na uradu naj bi namreč po trditvah Zamernika vedeli za zadevo, povezano z neodobritvijo in kasneje odobritvijo posojila samostojnemu podjetniku Dušanu Kudernovskemu, ki ga bo komisija prav tako povabila kot pričo. Kot priča bo pred preiskovalci nastopila tudi Barbara Brezigar, nekdanja vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve, ki se je takrat ukvarjala s primerom nekaterih dejanj "pranja denarja", ki bi bili lahko povezani tudi s predmetom parlamentarne preiskave. Kot priče bodo vabljeni tudi nekateri predstavniki Nove kreditne banke Maribor (NKBM).

Vabila preiskovalne komisije bodo tako romala na naslove predsednika uprave NKBM Jožeta Glogovška, člana uprave NKBM Matjaža Kovačiča, nekdanjega vodje koroške podružnice NKBM v Dravogradu Andreja Skutnika in nekdanjega uslužbenca NKBM Bogdana Ribiča. Pred komisijo bodo v prihodnje kot priči zaslišali tudi samostojnega podjetnika, direktorja podjetja Komunikacijske skupine SPEM s sedežem v Mariboru Božidarja Novaka. Pred preiskovalci pa naj bi v bližnji prihodnosti po napovedih Zamernika pričali tudi nekateri novinarji, ki jih toži koroški podjetnik Zakeršnik, in sicer Bojan Budja, Silvester Šurla in Rok Praprotnik.

Priče so se vabilu preiskovalne komisije dolžni odzvati. Na zahtevo preiskovalne komisije odredi pristojno sodišče privedbo preiskovanca, priče ali izvedenca.

Po besedah predsednika komisije Zamernika bo komisija tudi v prihodnje spremljala delo policije, zato tudi ni izključeno, da bodo v okviru nadzora opravili tudi kakšen nenapovedan obisk policije.

Člani preiskovalne komisije za ugotovitev ozadja in vzrokov napada na novinarja Mira Petka
Člani preiskovalne komisije za ugotovitev ozadja in vzrokov napada na novinarja Mira Petka FOTO: 24ur.com