Slovenija

Obletnica koroškega plebiscita

Celovec, 10. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Avstriji poteka uradna slovesnost ob 82. obletnici koroškega plebiscita, na katerem se je skoraj 60 odstotkov upravičencev v coni A odločilo za vključitev južne Koroške v republiko Avstrijo.

Skoraj 40 odstotkov upravičencev je glasovalo za priključitev k državi SHS. Uradni slovesnosti sta potekali na celovškem mestnem pokopališču v Trnji vasi in pred deželnim dvorcem. Velikih sprevodov in manifestacij, ki so sicer običajni ob okroglih obletnicah plebiscita, letos ni, v številnih občinah pa potekajo krajevne prireditve.

Praznovanja ob 10. oktobru so sicer vseskozi veljala za manifestacijo nemštva na avstrijskem Koroškem ter za "potrditev zmage nad slovenstvom". Leta 1995 je Valentin Inzko kot prvi predstavnik koroških Slovencev spregovoril na slavnostni seji koroškega deželnega zbora, ob 80-letnici plebiscita pa je bil slavnostni govornik koroških Slovencev predsednik NSKS Bernard Sadovnik.

Sadovnik se je ob 10. oktobru v izjavi za javnost "ob spoštovanju sklepa koroškega deželnega zbora 28. septembra 1920 in demokratične pravice do samoodločbe 10. oktobra 1920" izrekel za zaščito prispevka obeh narodnih skupnosti "k skupni kulturni dediščini Koroške in Avstrije". Obenem je izrazil obžalovanje na krivicami, ki so se zgodile pripadnikom obeh narodov v preteklosti.