Slovenija

FOTO: 'To je bilo nujno potrebno že 20 let nazaj'

Ljubljana, 12. 08. 2010 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
255

Predsednik državnega zbora Gantar je vesel novega stadiona v Stožicah, župan Janković pa je z obema objektoma prezadovoljen. Tudi Udovič, Bukovčeva in Vasle so stadiona in dvorane zelo veseli.

Zoran Janković in Jaka Laković ob odprtju dvorane
Zoran Janković in Jaka Laković ob odprtju dvorane FOTO: Damjan Žibert

Leta 2006 je med predvolilno kampanjo Zoran Janković napovedal, da bo Ljubljana, če bo izvoljen, dobila nov stadion in športno dvorano. Tik pred iztekom njegovega mandata se je to tudi uresničilo. Ljubljana ima dvorano, ki sprejme 12.000 gledalcev, in stadion s 16.000 sedeži. Pri uresničevanju projekta je Mestna občina Ljubljana (MOL) naletela na številne težave, ki pa so jih nekako prebrodili, vseh pa še ne.

Izvajalca del je MOL izbral v začetku leta 2008, gradnja pa se je začela leto pozneje. Po prvih napovedih bi moral biti športni objekt v Stožicah končan konec preteklega leta, a so se zaradi finančne krize, zaradi katere je projekt zapustila srbska Delta, dela zavlekla. Gradnja pravzaprav še ni končana, saj bo v bližini obeh športnih objektov zgrajen tudi trgovski center (predvidoma prihodnje leto), hkrati pa morajo zgraditi še pomožno nogometno igrišče in tudi ogrevalno dvorano.

Nogometni stadion je svoj krst prestal en dan za dvorano.
Nogometni stadion je svoj krst prestal en dan za dvorano. FOTO: Aljoša Kravanja

Da je bila pot do odprtja težka, potrjuje tudi dejstvo, da je podjetje Grep, ki je bedelo nad gradnjo, uporabno dovoljenje dobilo šele v torek, torej na dan, ko je bila napovedana prva tekma v dvorani. Dodatno se je zapletlo zaradi dolga podjetju Leka transport, ki je bil eden izmed podizvajalcev. Podjetje je pred dvorano na dan prve tekme pripeljalo svoje tovornjake in zahtevalo poplačilo. Po več urah pregovarjanj so se vendarle dogovorili, tovornjake pa so umaknili.

Župan prezadovoljen z obema objektoma

Župan Janković je za 24ur.com dejal, da je s krstom obeh objektov izjemno zadovoljen. "Rekel bi prezadovoljen, in sicer z vrhunskimi igrami, tako naših košarkarjev proti svetovnim prvakom, čeprav smo izgubili, tu sem bil malo žalosten, kot tudi naših nogometašev proti Avstraliji. Sem prezadovoljen in ponosen, da sta bila oba objekta polna na prijateljskih tekmah – 13.000 in pa 16.000 gledalcev, kar se v naši zgodovini še ni zgodilo," je dejal ljubljanski župan.

Ponosen je tudi na vse izvajalce, ki so "naredili prelepa objekta". Zasluge gredo po njegovih besedah vsem, izpostavil pa je oba direktorja Grepa Uroša Ogrina in Zlatko Srako ter tudi projektanta Jurija Sadarja in Boštjana Vugo. Povedal je še, da je danes govoril s predstavniki Zavoda Tivoli, ki so poskrbeli za organizacijo obeh prireditev. Na vprašanje, kateri objekt se jim je zdel lepši, so mu tisti, ki so delali na prireditvi v dvorani, posebno hvalili dvorano, tisti, ki pa so poskrbeli za nogometno tekmo, pa so se postavili na stran stadiona.

Poraz v dvorani in zmaga na stadionu

Slovenski košarkarji so debi v dvorani začeli s porazom proti španski reprezentanci, ki je aktualni svetovni in evropski prvak, zato bi bila zmaga slovenske izbrane vrste presenečenje na svetovni ravni. A ta ni bila daleč, saj so Španci zmagali šele po podaljšku. Dan pozneje pa so slovenski nogometaši v Stožicah nadvladali Avstralce.

Matjaž Kek je s stadionom zadovoljen.
Matjaž Kek je s stadionom zadovoljen. FOTO: Damjan Žibert

Selektor nogometne reprezentance Matjaž Kek je še pred tekmo stadion opisal z besedami: "Na ta stadion smo čakali dolgo let. Ponosni smo lahko, da smo dobili objekt, ki ga lahko opisujemo s presežki." Selektor košarkarjev Memi Bečirovič pa je dejal: "Vsi smo lahko ponosni, da smo dobili to dvorano. Zdaj lahko tudi v tujini z dvignjeno glavo povemo, da imamo dvorano, ki zadostuje vsem standardom sodobnega športa, hkrati pa je zelo prijetna za igranje košarke. Ima dobro akustiko, je zelo velika in v vseh pogledih odlična."

Gantar vesel novega stadiona

Včerajšnjo nogometno tekmo si je med drugim ogledal tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Za 24ur.com je povedal, da je bila včerajšnja tekma zanimiva. Prijetno so ga presenetile menjave v drugem polčasu, zaradi česar je bila tudi igra boljša. Vzdušje na stadionu je bilo krasno, za kar se je treba zahvaliti tudi večjemu številu gledalcev. "Stadion pa mislim, da je zelo dober. Arhitekturno mi je zelo všeč, je objekt, ki je dokaj nevsiljivo umeščen v prostor na obrobju Ljubljane. Je moderen in moram reči, da glede na to, da sem v Sloveniji videl veliko tekem, sem se kar moral navaditi, da končno sedim na zelo urejenem stadionu z dobrimi sedeži. Mislim, da je objekt izvrsten, da bo prizorišče še mnogih zanimivih tekem, in sem vesel, da ga imamo, ne samo Ljubljančani, ampak vsi v Sloveniji," je še povedal Gantar.

Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja pa so sporočili, da premierja veseli pridobitev novih športnih objektov.

Udovič: Fantastičen in prekrasen

Sašo Udovič
Sašo Udovič FOTO: M. F.

Nekdanji član nogometne reprezentance Sašo Udovič je povedal, da je stadion "fantastičen in prekrasen". Menil je, da je bil včeraj poseben dan, ko smo dobili tisto, kar je že več generacij pričakovalo. "Vsi smo lahko zadovoljni in veseli, kajti stadion in dvorana sta prekrasna, kar pa je najbolj pomembno, sta naša," je v pohvalnem tonu povedal nekdanji profesionalni nogometaš. Na vprašanje, ali mu je kaj žal, da tega objekta ni bilo, ko je tudi sam aktivno igral nogomet, pa je odgovoril, da mu je žal. Spomnil se je takratnih obljub, da stadion bo, hkrati pa dodaja, da nikoli ni prepozno. "Enostavno tudi Bežigrad je imel svoj čar oziroma svoj duh. Ta stadion in dvorana pa sta tisto, kar nas izenačuje s sodobnimi objekti v Evropi," pojasnjuje Udovič.

Vasle navdušen nad hitrim prihodom in odhodom

Operni pevec in športni novinar Juan Vasle je dejal, da sta mu tako stadion kot dvorana zelo všeč. "Mislim, da sta to objekta, ki jih je Ljubljana potrebovala. Presenečen sem bil tudi, kako hitro smo prišli do svojih mest in kako hitro smo tudi odšli s stadiona. Zdi se mi, da je to ena velika pridobitev. Ljudje so odhajali mirno in tudi odhajali zelo mirno. Vzdušje je bilo enkratno, povrhu pa je zmagala Slovenija. Tako lahko rečem, da je bila noč "okrogla". Vsa glavna mesta imajo takšne stadione in Ljubljana po mojem mnenju ni smela izostati," meni Vasle. Dodal je še, da je imel bežigrajski stadion sicer dobro energijo, ampak je bil po njegovem mnenju že dotrajan.

Bukovčeva ne razume kritikov projekta

Brigita Bukovec
Brigita Bukovec FOTO: Reuters

Nekdanja atletinja Brigita Bukovec si pa tekem v novih športnih objektih ni ogledala, je pa vseeno pokomentirala dejstvo, da je Ljubljana bogatejša za objekta. "Zadnji čas je, da se je to naredilo. Če mene vprašate, je bilo to nujno potrebno že 20 let nazaj. V vseh najmanjših mestecih po svetu, kjer sem bila, imajo športne terene urejene, zraven pa živijo v kolibah. Sploh ne vem, kdo se lahko pritožuje nad tako stvarjo. Sama sem bila tako živčna, ker smo o tem toliko poslušali zadnje čase. Ne razumem ljudi. Ali mislijo, da bodo ta denar dobili nakazan na dom oziroma zakaj se ne bi smelo tega narediti? To je bilo nujno potrebno, tako za naše otroke kot tudi za vse nas. Šport je ena taka stvar, ki je še edina kolikor toliko zdrava v teh časih," je bila odločna Bukovčeva.

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maček2
13. 08. 2010 13.26
1mulc1-ja ti kar imej rožnata očala na seb.
Maček2
13. 08. 2010 13.22
dajte denar,dajte delavcem plače,dajte bit pošteni brez goljufij in poskrbite,da ne bodo samo vaše riti polne .
healer
13. 08. 2010 13.19
ksnu sranje pa je zdej ?? ne zastopem stadion je koncerti bodo zavec bo tekme bodo zdej ostalu je pa odvisnu od ljudi ce bodo kupil vstopnice od kluba olimpija kaj bodo pokazal obcinstvu jst mislem da jankovic na te stvari nemore uplivat dost je naredu dal je nek nou zagon k upam da ga bodo ljudje znal izkoristet.
ochi
13. 08. 2010 09.54
kruha in iger a? al pa samo iger sej vseen
Maček2
13. 08. 2010 09.47
MOSAD
13. 08. 2010 09.33
Lahko bi vsaj na odtvoritvi teniske obu!! Ne pa cipele od LJUTE ZMIJE!!
M-teorija
13. 08. 2010 09.09
Še dobro da na obeh objektih prevladuje zelena, ki pomirja oči in strasti.
jurgelj
13. 08. 2010 08.40
ma v kratkem bo država dobla od rusov tist klirinški dolg pa se lahk smejejo...so si že razdelil in napolnil račune v Bernu...siromački...
MOSAD
13. 08. 2010 08.32
Najvecji minus je ustvaru!!
CtrlDelete
13. 08. 2010 08.23
Jankovič je naredil več kot vsi opozicijski bleferji! A ni tako mogoče? Jankoviča za predsednika vlade!
feliks-07
13. 08. 2010 08.22
Antikapitalista13.08.2010, 00:11 V Sloveniji od leta 91 denar iz najetih mednarodnih posjil v večini primerov investiramo v nikomur potrebne objekte.Stožice niso edini tak primer v Sloveniji.S čim bomo pa posojila vračali.In kaj bomo jedli čez kako leto ko bo slovenija bankrotirala.Kolikor jaz vem beton ni užiten .
CtrlDelete
13. 08. 2010 08.09
...bravo.......pameten človek je tale "superstrela". Le tako naprej!
gripson
13. 08. 2010 08.02
res_je : Pozabil si povedati da je to piramidni sistem in da na koncu dobijo samo prvi oz. tisti pri vrhu. Ostali pa pač delajo in upajo na plačilo. Primer: Za 3,2 M€ se greš tožit, 415,00 € pa lahko kar pozabiš....
MOSAD
13. 08. 2010 08.00
Ni mu dal ker je vedu da bo sranje,tako kakor je zdej!!
29350
13. 08. 2010 06.29
@res_je Vse kar si napisal drzi, na zalost pa je pri nas taka korupcija predvsem v drzavnem aparatu, da se vecina denarja takoj ko ga dobi izvajalec razgubi po tujih racuni in v zepih. Izvajalec ne dobi posla brezplacno. To veva jaz in ti.
healer
13. 08. 2010 00.18
MOSAD a zatu k JJ ni hotu stadiona al kaj ??
healer
13. 08. 2010 00.17
Janez a za stadion je bil pa dober al kaj ?
res_je
12. 08. 2010 23.58
Ker nekaterim ni vse jasno evo razlaga kako se vodijo posli: 1. investitor podpiše pogodbo z izvajalcem 2. izvajalec ima pogodbo z podizvajalci (ena ali pet ali sto firm) 3. podizvajalci imajo pogodbo s podpodizvajalci (ena ali pet ali sto firm) 4. in tako naprej a. investitor plača izvajalcu vsa pogodbena dela b. izvajalec bi moral plačati vsa opravljena dela podizvajalcu c. podizvajalec bi moral plačati vsa opravljena dela podpodizvajalcu d. in tako naprej Povzetek: Investitor je plačala izvajalcu vse pogodbene obveznosti. - ali je izvajalec plačal podizvajalcem? - ali so podizvajalci plačali podpodizvajalcem? - in tako naprej Kdo je tukaj ta grd - investitor, ki je plačal vse pogodbeno delo ali izvajalec, ki mogoče ni plačal naprej?
iliški
12. 08. 2010 23.25
Jankovič,naj pošteno pove nategno sem vso slovenijo!
RagingPixel
12. 08. 2010 23.25
24ur, če lahko, ker ogromno ljudi hoče to vedeti, napišete koliko je zdaj MOL v pufu, pa pri kateri banki, oz. pri komu, in za koliko časa