Slovenija

Odhodke znižali za 35 milijonov evrov

Ljubljana, 23. 11. 2009 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada bi kljub težkim časom dodatno investirala predvsem v železniško infrastrukturo, pravi finančni minister Križanič. Opozicija pa je do proračuna za prihodnje leto zelo kritična.

Franc Križanič.
Franc Križanič. FOTO: Dare Čekeliš

Z nastopom finančnega ministra Franca Križaniča je DZ začel obravnavo dopolnjenega predloga državnega proračuna za prihodnji dve leti. Vsi vladni proračunski uporabniki so še enkrat preverili načrtovane odhodke ter z dodatnim varčevanjem in zamikom nekaterih projektov znižali odhodke za 35 milijonov evrov, je dejal Križanič.

DZ bo na seji obravnaval predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti ter ostalih proračunskih dokumentov. K tem je vlada tokrat priložila še predlog zakona o interventnih ukrepih v času gospodarske krize. Ta predvideva, da se bodo pokojnine, plače javnih uslužbencev in socialni transferji prihodnje leto povečevali za polovico zakonsko določene rasti. Poleg tega je predviden zamik uveljavitve sofinanciranja plačil staršev za varstvo otrok v vrtcih za leto dni, na začetek leta 2011.

Vlada namerava tudi v letu 2010 voditi aktivno fiskalno politiko ter z državnim dolgom spodbujati gospodarsko rast. "Ko bo očitno, da bodo zasebne investicije začele zopet poganjati povpraševanje, bomo začeli z intenzivnimi izhodnimi strategijami," je napovedal finančni minister.

Križanič je spomnil na dogovor s sindikati glede plač v javnem sektorju, zaradi katerega je bilo treba v proračunu za prihodnje leto najti dodatna sredstva. Za plače je bilo treba zagotoviti dodatnih 15 milijonov evrov, ker se bodo tudi socialni transferji usklajevali s polovico predvidene uskladitve, pa še dodatnih 8,9 milijona evrov.

Vladi tako ni bilo treba posegati v že pridobljene pravice posameznikov, temveč se je omejila zgolj na valorizacijo. V letu 2010 se bodo tako plače, pokojnine in ostale pomoči posameznikom valorizirale po polovičnih stopnjah, je povedal.

Primanjkljaj v okviru predvidenega

Ker se je vlada odločila, da ne bo zviševala proračunskega primanjkljaja, je določene odhodke v dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2010 znižala. Proračunski primanjkljaj s tem ostaja v že prej načrtovani višini pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), je dejal Križanič. Ta naj bi znašal 1,8 milijarde evrov. Najbolj so se znižali odhodki za blago in storitve, in sicer kar za 19,3 milijona evrov.

Zniževanje odhodkov se odraža tudi pri skoraj vseh pomembnih politikah. Ob tem je Križanič izpostavil štiri, ki se mu zdijo za razvoj še posebej pomembne: spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti, kjer bo prihodnje leto na voljo 38,2 odstotka več denarja kot lani, visoko šolstvo, znanost, tehnologija in informacijska družba (+ skoraj 50 odstotkov), trg dela (+ 184 odstotkov) ter promet in prometna infrastruktura. "Vlada se je kljub težkim časom odločila, da je potrebno dodatno investirati predvsem v železniško infrastrukturo," je dejal.

Opozicija: Še naprej bomo imeli primanjkljaj

V poslanskih skupinah opozicije bi medtem primanjkljaj znižali z dopolnilom, s katerim bi pri vrsti proračunskih uporabnikov zmanjšali odhodke za skupaj 800 milijonov evrov. "Jemali smo na tekočih odhodkih in neproduktivnih investicijah, torej tistih, ki ničesar ne doprinesejo h gospodarski rasti," je predlog predstavil Andrej Vizjak (SDS).

Opozicija opozarja, da bo proračunski primanjkljaj se bo ponovil tudi v letu 2010, pri čemer ni opaziti ukrepov, ki bi omogočili pospešitev gospodarske rasti. Na to je opozoril Zvonko Černač (SDS), ki dodaja, da bo Slovenija kršila pravilo o vsaj tri odstotne točke hitrejši gospodarski rasti od povprečja v EU, ki si ga je sama postavila.

Franc Pukšič (SLS) je povedal, da s takšnim proračunom drvimo v stečaj. Srečujejo se s problemom, da odhodki rastejo preko vseh meja, pa je dodal Jože Tanko (SDS). Če bi se morebiti zadolževali za nove investicije, nove programe ali odpiranje novih delovnih mest, potem bi Tanko to še razumel, vendar se odhodkovna stran uporablja za mnoge druge stvari, ki s tem nimajo nobene povezave, je ugotovil.

Ni mogoče hkrati nižati davčnih stopenj in pričakovati, da bomo imeli nižji primanjkljaj, pa je menil Luka Juri (SD). Pravljica o tem, da se ob zmanjšanju davkov davčni prihodki povečajo, se namreč le redko uresniči, je dodal.

Povečanje sredstev za plače ob zmanjšanju sredstev za delovno uspešnost se zdi Silvenu Majheniču (SNS) skregano z logiko. Po njegovem bodo tako stimulirani lenuhi, hkrati pa je prepričan, da bo še več revežev med upokojenci.

Primanjkljaj bo visok tudi po krizi

Vlada je po oceni poslancev opozicije pripravila preveč potraten proračun s pretirano povečanim primanjkljajem. Po drugi strani v poslanskih skupinah koalicije ugotavljajo, da je dopolnjeni predlog proračuna za prihodnji dve leti, katerega obravnavo je danes začel DZ, usmerjen v razvoj, varčevanje ter socialno varnost.

V dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2011 ostaja proračunski primanjkljaj prav tako v prej načrtovani višini 4,1 odstotka BDP. A zaradi negotovih razmer je to leto še razmeroma daleč in minister pričakuje, da se bodo gospodarske napovedi še spremenile. "Upamo seveda, da na bolje," je dejal. Za prihodnjo jesen je že napovedal pripravo sprememb proračuna za leto 2011, ki bodo vključevale predvidene strukturne reforme.

Križanič je opozoril, da bo proračunski primanjkljaj tudi po koncu krize ostal še vedno visok, in sicer zaradi pretiranega znižanja davčnih stopenj v letu 2006. Takrat bo potreben dodaten fiskalni napor, da se primanjkljaji zmanjšajo, tako z uvedbo nekaterih novih davkov in še zlasti z omejitvijo trošenja, je dejal.

DZ bo obravnavo proračunskih dokumentov, h katerim je vlada tokrat priložila še predlog zakona o interventnih ukrepih v času gospodarske krize, nadaljeval še v torek in sredo, ko naj bi jih tudi sprejel.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
23. 11. 2009 19.52
kot kaže ne vedo več preko koga bi proračunski denar pokradli, SŽ bodo torej po novem pralnica denarja!
Milan Koleznik
23. 11. 2009 17.50
odhodke ste znižali na raćun upokojencev,samo to,500 evrov pokojnine na leto upokojenec dobi 30 evrov manj in v petih letih 150 evrov manj,kaj rečete koliko je za upokojenca z 500 evri 30 evrov,ne veste,ker imate vsega preveč,nekoč se vam bo vrnilo ,ne morete tako delati z ljudmi,lastni denar ki so si ga prgarali jim kradete da imajo bogataši dovolj,da ima država dovolj,ni besed,človeka z srcem bi bilo sram..
ivo55
23. 11. 2009 13.19
Vse to transferiranje javnega denarja smrdi do nebes. Vendar ta kloaka po svoji izvirni vsebini neskončno podražuje DELO, obenem pa to pomeni da zaposleni plačujemo PREVISOKE dajatve zaradi NANADZORA porabe davkoplačevalskega denarja. Vse to pa izraža protiustavno delovanje poklicanih - ni tako samo na cesti -naj se še tu vključi g. Matoz. Bojim pa se, da poklicani bolj slabo razumejo zadeve, ki se ne vklapljajo preveč v njihov žep.
Michonz
23. 11. 2009 12.34
Kaj ste hoteli povedat s tem naslovom? Da bo sedaj primankljaj 35 milijonov manj kot skoraj 2 milijardi? Bravo vlada ki se res ne ukvarja z malenkostmi ampak z res pomembnimi stvarmi. A so vsaj kopačke res dovolj čiste za v JA?
Tonček Balonček
23. 11. 2009 12.19
Eni lokomotivi se bodo odpovedali, odlična poteza! Za ta ukrep so s eodločili na podlagi svetovalnih pogodb ekspertov, ki so za ta predlog zaračunali ene 100.000 EIR?
remember
23. 11. 2009 10.11
Vsaka nedeljo dam 2 evra za izkoriščevalsko RKC. Rdeča cerkev Pahorjevega trojčka pa od mene poleg 55% davka na plače, 20% DDV, stavbnega zemljišča, 100% trošarine na bencin, RTV prispevka.... zahteva še za porabo 1800 milijonov evrov od 2 milijona prebivalcev, kar znese 900 evrov na leto oziroma dobrih 17 evrov na teden kar pomeni, da poleg 5 kratnega tlačanskega davka bo zapravi rdeča duhovščina zapravila še za vsaj (x toliko na mesec kot črna.
Marija Demec
23. 11. 2009 10.10
DZ vesele božične in novoletne praznike ,si ustvarte, RAJA pa kakor kol BO ŽE ....(....)
Bartolomeus
23. 11. 2009 09.59
Zelo smo presenečini!
jezek_tuca_tuca
23. 11. 2009 09.17
treba je hranit tajkune, niso oni tako poceni
aetherix@email.si
23. 11. 2009 09.16
Denar gre bankam, da sanirajo tajkunske kredite - kaj ste pa mislili..., da tajkuni ne bodo izstavili računov...
HellWolf
23. 11. 2009 09.06
Ja kuk? Kam zaboga gre ves denar ki ga poberejo? Sej smo ja najbolj obdavčena država... Z davki nas bombardirajo kamorkol greš od trošarin do DDV in podobno dnarja pa nikdar ni. Kao... Al ga nočejo dat al pa sploh ne znajo ravnat že s tko al pa tko bogo blagajno. Nej se špilajo, ko bo enkrat imeu narod dost klobasanja jih ne bo več rešla nobena zveza al pa polni kufri dnarja.
SheppardJohn
23. 11. 2009 08.54
sj majo dnar sam dat ga necejo
roker2008
23. 11. 2009 08.41
Bravo! Super je tole. Jst pa čist podpuiram to vlado. Upam, da bo čim prej pahnila slovenski folk v prepad, da se bodo ljudje enkrat zdramili! K bi bili še bolj uspešni na v svoji poti.