Slovenija

Občina: Kriva je inšpekcija

Ljubljana, 29. 12. 2005 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
I.K./S.V./STA
Komentarji
0

Mnogi krivdo za tragično smrt treh najstnic pred klubom Lipa pripisujejo občini Medvode, ki pa obtožbe zanika.

Zavašnik ostaja v priporu

Robert Tomaž Zavašnik, ki vodi zabavišče, se danes še ne bo znašel na svobodi
Robert Tomaž Zavašnik, ki vodi zabavišče, se danes še ne bo znašel na svobodi FOTO: E plus

Senat okrožnega sodišča v Ljubljani je na današnjem zasedanju sprejel odločitev glede pripora Roberta Tomaža Zavašnika, lastnika diskoteke Lipa. Svojo odločitev bo senat sporočil po vročitvi svojega sklepa Zavašnikovemu pravnemu zastopniku, po neuradnih podatkih pa so sodniki sklenili podaljšati pripor.

Glavna razloga za podaljšanje pripora naj bi bila ponovitvena nevarnost, saj je Zavašnik v preteklosti množično kršil predpise in odločbe upravnih organov, drugi priporni razlog pa je možnost, da bo priprti vplival na priče.

Kriminalisti so Zavašniku odvzeli prostost v soboto popoldne, preiskovalni sodnik Franc Hribar pa je v ponedeljek pozno popoldne zoper njega odredil pripor. Zoper sklep o priporu se je pritožil Zavašnikov odvetnik Milan Vajda, sodni senat je pritožbo prejel v torek dopoldne, tako da je moral do danes dopoldne sprejeti odločitev v zvezi s pritožbo.

Kdo bo moral prevzeti odgovornost?

Tragedija je zahtevala tri mlada življenja
Tragedija je zahtevala tri mlada življenja FOTO: POP TV

Inšpektorat za notranje zadeve je v sredo kaznoval varnostno službo, Enigma Bagarič, ki je v petek varovala klub Lipa v Spodnjih Pirničah, saj ta ni imela dovoljenja za varovanje ljudi. Solastnica Lipe Milena Zavašnik pa je izjavila, da se ne počuti krivo za smrt 17-letne Anje Mršič, 15-letne Katarine Jeras in 17-letne Natalije Bencan, ki jih je množica poteptala do smrti. Kot pravi Zavašnikova, je za nesrečo kriva mladina.

Občina je naredila popolnoma vse. Zavašnik bo moral pojasniti, zakaj Lipe ni zaprl, zakaj je gradbeno-urbanistična inšpekcija ugotovila, da lokal nima gradbenega dovoljenja, da je zgrajen nelegalno, se pravi, da formalno ne obstaja in bi ga bilo potrebno celo zrušiti. V takšnem objektu se ne sme opravljati dejavnost, ne pa da mi ugotavljamo, da se dejavnost opravlja preko dovoljenega časa. To je osnoven greh. Župan občine Medvode Stanislav Žagar

Mnogi pa obtožujejo občino Medvode, saj ta tržnemu inšpektoratu ni nikoli uradno predlagala zaprtja sporne diskoteke. To čudi tudi številne prebivalce Spodnjih Pirnič, ki so zaradi razgrajanja, vlomov, onesnaževanja, kraje in preprodaje drog večkrat obvestili policijo. O dogajanju v in okoli kluba so opozarjali tudi inšpekcijo, ki pa brez pisnega predloga in pravnomočne odločbe o prekršku ne more ukrepati.

Žagar: Občina ni kriva

Medvoški župan Stanislav Žagar
Medvoški župan Stanislav Žagar FOTO: POP TV

Medvoški župan Stanislav Žagar obtožbe zavrača. Zatrdil je, da ni on tisti, ki bi lahko zaprl sporno diskoteko, pač pa je to izključno v rokah tržne inšpekcije. "Glavni tržni inšpektor Kladošek lahko tu naklada še bolj, ne more pa mu uspeti. Če ne, pa je v tej državi nevarno živeti," dodaja Žagar.

SLS za večjo varnost mladih

Janez Čadež in Josip Bajc
Janez Čadež in Josip Bajc FOTO: Dare Čekeliš

V Slovenski ljudski stranki so prepričani, da je treba sprejeti resne ukrepe, ki bodo omogočili večjo varnost mladih. Treba bi bilo odpraviti pomanjkljivosti zakonodaje in zagotoviti bolj učinkovit nadzor na njenim izvajanjem, je poudaril poslanec Josip Bajc na današnji novinarski konferenci v luči nedavne tragedije pred diskoteko Lipa v Pirničah. Po njegovih besedah bi bilo smiselno mlajšim od 18. let prepovedati vstop po 22. uri v lokale in na prireditve, kjer točijo alkoholne pijače.

Nadzor bi bilo treba zagotoviti predvsem nad delom gostinskih lokalov in nad prirejanjem množičnih zabav, kjer se točijo alkoholne pijače. Primer zakona o omejevanju alkohola je pokazal, da je očitno najbolj učinkovita restriktivna politika, je ocenil Bajc.

Je klub za vedno zaprl svoja vrata?
Je klub za vedno zaprl svoja vrata? FOTO: POP TV

V SLS bodo zato po napovedih poslanca predlagali, da zakon o varstvu javnega reda in miru, ki ga je vlada že predložila v Državni zbor, jasno opredeli, v katerih primerih je dovoljen vstop mladoletnim osebam na prireditve, ki za mladino niso primerne. Po Bajčevih besedah je treba jasno in nedvoumno zapisati določila pristojnih služb ter določiti kratek rok za odpravo kakršnikoli nepravilnosti.Predlagali bodo tudi, da se poenostavi možnost takojšnje prepovedi opravljanja določene dejavnosti v primerih, ko se določene kršitve zakonodaje ponavljajo.

Uredništvo 24ur prosi očividce in priče, ki so bile minuli petek v času tragedije v ali pred lokalom Lipa, naj svoja opažanja sporočijo na telefon uredništva 01 58 93 439 ali po elektronski pošti na: 24ur.com@pop-tv.si.

V stranki še želijo, da se več pozornosti nameni spodbujanju dejavnosti, ki omogočajo aktivno preživljanje prostega časa mladih. Naloga lokalnih skupnosti in države pa je tudi, da za prireditve ob praznikih, denimo božiču in novem letu, zagotovijo določena sredstva, ki omogočijo mladim vstop brez vstopnine. Tako se primeri, kot se je zgodil v Pirničah, ne bi ponavljali, je prepričan poslanec.

Predsednik Krajevne skupnosti Pirniče Janez Čadež je v imenu "ogorčenih krajanov" poudaril, da so velikokrat opozarjali na nemogoče stvari, ki so se dogajale v okolici diskoteke. Po njegovem mnenju lokal, kot je Lipa, ne sodi v spalno naselje, kakršne so Pirniče. Vendar pa krajevna skupnosti nima praktično nobenih pristojnosti. Kot je pristavil Bajc, bi morale ukrepati inšpekcijske službe - zdravstveni ali tržni inšpektorat oziroma policija.

SORODNI ČLANKI