Slovenija

Ob visokih temperaturah ne pozabite na živali

Ljubljana, 11. 07. 2024 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vročinski val ne popušča in kot se moramo pred učinki vročine zavarovati sami, ob tem ne smemo pozabiti na živali. Zato je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zbrala nekaj koristnih nasvetov, kako lahko tudi živalim olajšamo vroče dni.

Kot so zapisali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin želijo ponovno opozoriti, da je v obdobju visokih temperatur pomembno poskrbeti tudi za živali. "Med ključnimi ukrepi za zaščito živali pred vročino so zadostna količina vode, zadrževanje v senci ter omejitev sprehodov na jutranje in večerne ure ter prevoza na nočni čas," so zapisali na vladni spletni strani.

Poudarili so, da sta skrb za zdravje in dobro počutje živali še posebej pomembna. Vsaka živalska vrsta je namreč razvila svoj način prilagoditve visokim temperaturam, nekatere od njih uspešnejše, druge manj. Zato je naloga skrbnikov živali, da jim zagotovi pogoje, v katerih bodo visoke temperature lažje prenašali.

V vročih dneh ne pozabite na živali.
V vročih dneh ne pozabite na živali. FOTO: Shutterstock

Za zaščito rejnih živali, v dneh, ko temperature presegajo 30 stopinj Celzija, morajo skrbniki poskrbeti za zadostno količino vode, kar je po navadi več kot običajno. Dobra hidracija je nujna za ohlajanje, sploh, če gre za vrste živali, ki se ohlajajo s potenjem ali dihanjem (konji, govedo in prašiči). Tudi neposredno izpostavljanje soncu lahko pomeni veliko tveganje za vročinski udar, zato je nujno, da imajo živali, ki so ves čas na prostem, možnost tudi umika v naravno ali umetno senco. Nujno pa senco potrebujejo tudi živali, ki so privezane. Objekti, v katerih stalno bivajo rejne živali, morajo biti pri visokih temperaturah ustrezno zračeni, saj se s tem preprečuje preveliko povišanje temperature v prostoru in poskrbi za boljšo kakovost zraka. Če je le mogoče se izogibajte prevozu živali, medtem ko so temperature višje od 30 stopinj Celzija. V prevoznem sredstvu, kjer prevažamo živali, namreč ne sme preseči temperature 35 stopinj Celzija. Če je le mogoče načrtujte odhod v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči.
Visoke temperature pa ne ogrožajo le zunaj rejnih živali, ampak tudi hišne ljubljenčke. Lastniki morajo zato poskrbeti, da imajo na voljo svežo vodo, senco ali dobro prezračen in hladen prostor. Najbolj primeren čas za sprehode pa je zgodaj zjutraj in zvečer. Pomembno je tudi, da živali ne puščamo v parkiranih vozilih, saj so neprezračeni prostori zanje lahko smrtno nevarni.

V primeru vročinskega udara, ki ga lahko povzroči visoka temperatura in je večkrat za živali tudi usodno, moramo prizadeto žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z mlačno vodo, glavo naj ima dvignjeno. Nujno pa je tudi takoj poiskati veterinarsko pomoč.

Organizatorjem poletnih prireditev z živalmi pa na upravi priporočajo, da prireditve prilagodijo tako, da se živali čim manj ali sploh ne izpostavljajo visokim temperaturam, neposrednemu soncu in fizičnim obremenitvam. Poskrbeti je treba, da imajo živali na prireditvi na voljo senco in dovolj čiste vode. 

Živali je namreč  z Zakonom o zaščiti živali dovoljeno uporabljati na javnem zbiranju ali snemanju le, če jim je prihranjeno nepotrebno trpljenje in ne gre za zakonsko prepovedana ravnanja ter jim je zagotovljena oskrba v skladu z etološkimi potrebami glede na vrsto živali. "Če je pričakovati, da bo zaradi dejavnosti ogrožena dobrobit živali (na primer napor, dolgotrajnost, izčrpanost) mora organizator zagotoviti prisotnost veterinarja in upoštevati njegova strokovna navodila," so še zapisali.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
11. 07. 2024 20.27
+2
Popoldne sem šel z doma in sem pustil klimoprižgano. Doma je ostal muc, ki je član družine in niti slučajno mu n eprivoščim, da se muči v vročini.
Delavec_Slo
11. 07. 2024 19.52
+1
In pol gredo ljubitelji malih živali po pločniku ali po mivki na plaži- to pa je skrb za štirinožne prijatelje!
mmickica
11. 07. 2024 19.26
+4
Tako je. Nastavite posodice z vodo na dvoriscu, ne le za vasega psa ali macka, tudi za druge, pa za jezke, ki zejni hodijo naokrog. V naselju ni ribnikov, mlak in podobno. Jaz to vsak dan naredim.