Slovenija

Poklukar ljudi poziva k previdnosti: Prijavite vsako sumljivo dogajanje

Luče/Ljubno ob Savinji/Mozirje, 12. 08. 2023 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Zgornji Savinjski dolini imajo precej težav z odvozom velike količine odpadkov, v Lučah dodatne težave povzroča okvara na vodovodu, zaradi katere so gospodinjstva zdaj brez pitne vode. Koroško sta obiskala notranji minister Poklukar in v. d. generalnega direktorja policije Jušić. Preverila sta stanje varnosti na terenu in prostovoljce, ki odhajajo na pomoč, pozvala, naj se na prizadeta območja odpravijo organizirano in najavljeno. V Rušah pa so odprli saniran most čez Lobnico, ki je bil od leta 2012 zaradi dotrajanosti zaprt za promet.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić sta danes obiskala občine Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem, kjer od danes velja posebna odredba civilne zaščite, ki uvaja poseben režim za dostop prostovoljcev. 

V pogovorih z župani, predstavniki civilne zaščite, policije, Slovenske vojske, domačini in prostovoljci sta se seznanila z razmerami na terenu. Čeprav so posledice poplav katastrofalne, pa upanje vplivajo solidarnost, požrtvovalnost in srčnost vseh, ki sodelujejo pri sanaciji.

Policija je na teren že pred dnevi napotila večje število policistov, kriminalistov in pomožnih policistov, ki zagotavljajo varnost na prizadetih območjih. Pomembno je, da so ljudje pozorni na morebitne goljufe in sumljive osebe, ki bi v teh razmerah izkoristile stisko ljudi. Minister je pozval k previdnosti, vsako sumljivo dogajanje pa je treba nemudoma prijaviti policiji na 113.

Prav tako je pomembno, da so vsi, ki sodelujejo pri sanaciji poplavljenih območij, previdni in ravnajo samozaščitno, da ne bi prihajalo do poškodb ali drugih nesreč. Pri tem je bistvenega pomena tudi, da se vsi prostovoljci, ki odhajajo pomagat, na prizadeta območja odpravijo organizirano in najavljeno.

Minister je v pogovorih z župani prenesel tudi informacijo o zamenjavi poškodovanih, uničenih ali izgubljenih potnih listinah, osebnih izkaznic, vozniških in prometnih dovoljenj ter drugih identifikacijskih dokumentov. Vloge za nove dokumente se lahko vložijo pri kateri koli upravni enoti, pri tem pa ne bo treba plačati upravne takse. Postopek zamenjave poškodovanega ali uničenega dokumenta je enak kot za pridobitev novega dokumenta. Ob tem je minister tudi poudaril, da se najdenih dokumentov ne objavlja na družbenih omrežjih, saj bi se s tem izpostavljali osebni podatki ljudi, so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Poklukar in Jušić sta danes obiskala Koroško.
Poklukar in Jušić sta danes obiskala Koroško. FOTO: Facebook

Na Koroškem sortiranje odpadkov in pregledovanje plazov

Na Koroškem sicer danes sortirajo odpadke, ki so se nabrali po zadnji vodni ujmi, lotili so se tudi pregledovanja plazov. Kot je povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, je ta občina zdaj prometno dostopna, vendar z nekaj omejitvami. Ocenila je tudi, da se zadeve po ujmi počasi umirjajo. 

V Dravogradu po besedah župana Antona Preksavca sortirajo nakopičene odpadke in odpravljajo posledice. Kot je dejal, imajo za zdaj izjemno veliko število prostovoljcev, tako da jih več ne potrebujejo. Dodal je še, da so v petek odprli cesto Dravograd-Ravne na Koroškem, kjer bo na kritičnih območjih promet potekal izmenično enosmerno.

Na območju Raven na Koroškem preverjajo 50 sproženih plazov, statiko poškodovanih objektov, ki jih ogrožajo plazovi. Kot je ocenil župan Tomaž Rožen, imajo v ravenski občini sedem večjih plazov, ki so nevarni za infrastrukturo in stanovanjske objekte. Na Ravnah nadaljujejo tudi s čiščenjem rečnih strug, prostovoljci pa s čiščenjem javnih površin mesta in sortiranjem odpadkov. Oskrba z elektriko je nemotena, nimajo pa vodooskrbe, težave so tudi s kanalizacijo, ki jo je uničila ujma, čistilna naprava pa ne deluje.

Ob ponedeljkovem dnevu solidarnosti bodo za otroke staršev, ki aktivno sodelujejo pri odpravi posledic poplav, nujno varstvo organizirali med 8. in 14. uro, so sporočili z občine Mežica.

V Mežici se stanje počasi stabilizira. Vzpostavili so vojaško bolnišnico, ki je v prvi vrsti namenjena morebitnim ponesrečencem v reševalnih akcijah, v nujnih, življenjsko ogrožajočih primerih pa tudi občanom. Na celotnem območju občine še vedno potekajo pregledi infrastrukture. Na delu so geomehaniki, ki ocenjujejo stanje na terenu, zato se aktualni podatki ves čas spreminjajo. Še vedno so motene komunikacijske linije, oskrba s plinsko in električno energijo.

Voda ni pitna. Občina čaka na rezultate vzorčenja in svetuje prekuhavanje, vojska pa pitno vodo toči pri nekdanjem hotelu. Zaradi preprečevanja širjenja bolezni bodo postopoma pričeli z razkuževanjem poplavljenih objektov. 

Kupi smeti v Dravogradu.
Kupi smeti v Dravogradu. FOTO: Jana Ujčič

V Zgornji Savinjski dolini težave z velikimi kupi odpadkov in vodovodom

Tudi v Zgornji Savinjski dolini imajo precej težav z odvozom velike količine odpadkov. Danes tako zgornjesavinjski župani pričakujejo, da bodo precej tega odpadnega materiala odpeljali na odlagališče celjskega podjetja Simbio. 

V Lučah pa dodatne težave povzroča okvara na vodovodu, ki jo bodo skušali čez dan odpraviti. Kot je povedal župan Luč Klavdij Strmčnik, se je napaka zgodila na glavnem vodovodu, tako da so gospodinjstva zdaj brez vode za pitje in higienske potrebe. Dejal je, da so v petek vzpostavili prometno povezavo od Ljubnega ob Savinji do Konjskega vrha, vendar morajo urediti še 3,5 kilometra ceste do Luč. To bo po njegovih besedah zelo težko, saj se je na tem območju sprožil tudi zemeljski plaz. Tri kmetije pa so še vedno odrezane od sveta.

Po besedah Strmčnika je za promet odprta cesta proti Podvolovljeku, vendar samo za osebne avtomobile in kombije, in služi za oskrbo z živilskimi izdelki. Hiše, ki so še nedostopne po cestnih povezavah, pa oskrbujejo s helikopterji.

Večina gospodinjstev v Lučah se že oskrbuje z električno energijo, manjši del pa tudi preko agregatov.

Štab Civilne zaščite Luče je občane obvestil, da so s strani Rdečega križa Slovenije, različnih organizacij ter posameznikov prejeli hrano, pijačo, oblačila, plenice, odeje in druge dobrine. Na voljo je tudi nekaj lopat, metel in gumijastih škornjev.

V zaselku Struge v občini Luče so bili ljudje povsem odrezani od sveta.
V zaselku Struge v občini Luče so bili ljudje povsem odrezani od sveta. FOTO: Bralka Beatrika

Na pomoč na Ljubno prispela ukrajinska ekipa

V Občino Ljubno ob Savinji je danes prišlo večje število prostovoljcev, ki so jih občinski koordinatorji razporedili na določene lokacije. Že v petek pa je na Ljubno prispela tehnična ekipa iz Ukrajine z bagri, ki je začela z urejanjem tamkajšnjih vodotokov, je povedal ljubenski župan Franjo Naraločnik. Dejal je tudi, da imajo vzpostavljene poljske kuhinje, danes pričakujejo tudi geološko ekipo, ki bo pregledala območja, na katerih so se sprožili plazovi.

Tudi v mozirsko občino so prišli prostovoljci iz celotne Slovenije. Kot je povedal mozirski župan Ivan Suhoveršnik, so sami domačini že veliko postorili, za odvoz odpadkov v Celje pa bo poskrbelo podjetje Marki. Še vedno se jim ni uspelo prebiti do 44 kmetij, v zaselku Lepa njiva pa bodo danes postavili zasilno brv.

Do preklica bodo delili tople obroke v Športni dvorani Mozirje. 

Vsem občanom v Zgornji Savinjski dolini, ki jih je prizadela vodna ujma, je na voljo psihološka pomoč v svetovalnici v Mozirju.

Občani vseh občin imajo sicer precej težav z odvozom velike količine odpadkov. Župani pričakujejo, da bodo precej tega odpadnega materiala odpeljali na odlagališče celjskega podjetja Simbio.

Gasilci ob porečju Savinje zaznali onesnaženost z nevarnimi snovmi

Poklicni gasilci Celje so sporočili, da so ob porečju reke Savinje zaznali povečano onesnaženost območja z nevarnimi snovmi, kot so izlivi naftnih derivatov, olj, barv, lepil, baterij, našli so tudi nekaj plinskih jeklenk. V zadnjih sedmih dneh so tako morali posredovati več kot 100-krat, je povedal Boris Žnidarko, vodja Poklicne gasilske enote (PGE) Celje. Največ onesnaženosti je bilo na območju Občin Braslovče, Polzela in Zgornje Savinjske doline. 

Zaradi povečanega števila dogodkov je PGE Celje na ogroženem območju deloval z dvema samostojnima oddelkoma v sodelovanju z nazarskimi prostovoljnimi gasilci. Ob vsaki prijavi izlitja nevarnih snovi je bil izveden triažni ogled, s katerim so določili vrsto snovi in prioriteto posredovanja, saj so lahko le tako ugotovili, kaj je bilo zares nujno sanirati, je pojasnil Žnidarko.

"Gasilci smo v tem času odstranili preko 50.000 litrov raznih nevarnih snovi, pretežno naftnih derivatov. Za končni odvoz nevarnih snovi je bil s strani Uprave RS za zaščito in reševanje določen zunanji pogodbenik, podjetje Saubermacher."

Prav tako so gasilci delovali na ogroženem območju pri opravljanju zahtevnejših nalog, kot sta pregled in odstranitev nevarnosti v Kampu Menina ter dezinfekcija območja kadavrov v Občini Luče. V teh dneh jim je na pomoč priskočil mešan oddelek poklicnih gasilcev iz sosednjih poklicnih gasilskih enot iz območij, ki niso bila prizadeta ob poplavah. S to pomočjo so lahko deloma razbremenili povečano pripravljenost v PGE Celje in okrepili medsebojno sodelovanje, je še dejal Žnidarko.

V Rušah odprli saniran most čez Lobnico

V Rušah so odprli saniran most čez Lobnico, ki je bil od leta 2012 zaradi dotrajanosti zaprt za promet. Občina je k sanaciji mostu, katerega obnova je stala 113.000 evrov, resno pristopila v zadnjih letih, so sporočili z Občine Ruše.

V času zaprtja mostu za promet je občini pomagalo ministrstvo za obrambo, ki je za eno leto posodilo pontonski most.

V začetku tega tedna je bil opravljen komisijski pregled in prevzem prenovljenega mostu, ministrstvu pa so sporočili, da potrebe po pontonskem mostu ni več.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Svetec 2021
12. 08. 2023 21.59
+2
Kje ima Generalni zaščitni jopič ????? Vsem policajem govori v kako nevarni državi delajo da morajo vedno imeti jopič gor a on ga ne nosi 🤔
2fast4
12. 08. 2023 20.59
+6
Pisarnarja Jusić in Poklukar sta po zalitju fikusa odšla na teren. Vmes sta ugotovila, da sta zelo obremenjena in čakata kaj bodo policisti na terenu naredili in jima poročali....
Uporabnik1550915
12. 08. 2023 20.15
-4
Pojavila sta se Pahor in Janša, imejte ju na očeh sta že veliko pospravila lp
Jimi1
12. 08. 2023 19.42
+7
Glede na naslov lahko rečem le da si sistem boji da bi se žrtve organizirale in organizirano uzgale po plenilcih iz dolenjske. To se se vedno lahko zgodi kot repriza Dečje vasi... Po tem bo vroče to vedo njihovi zaščitniki...
osiveli_ritmični_gimnastik
12. 08. 2023 19.35
+7
Škilavi poklukar vas ma na okah. All seeing eye.
Janko Ig
12. 08. 2023 19.02
+4
A so predvsem iz dalenjske in belokranjske regije...tam so znani po pomoči pri odvozu...
Jožajoža
12. 08. 2023 19.30
+9
ArkaMast
12. 08. 2023 18.45
+10
Take nepridiprave sistem moti. Radi bi kaos. Da bi vsak brskal kjer mu paše in najdeno nosil v svoj kombi.
Sailer2
12. 08. 2023 18.21
-2
lej taki kot ste na tisti sliki s Poklukarjem ne vem kaj si sploh mislite, ker niste videli lopate in to od daleč, da vas jaz dobim take v roke popadate v 6 urah po tleh od zmatranosti in to naj bi bila še policija?? dej, dej PROSIM!
Darko32
12. 08. 2023 18.09
+2
Pa dajmo že enkrat nehati z tem. Namreč vsak je lahko sumljiv, kateri pride pomagat, če nekdo hoče nagajati. Zato pravim, da je potrebno v vsaki prizadeti kraj dati POLICAJA za 24 urno dežurstvo in ga povezati z radijskimi zvezami z centralami. Ne pa sedaj delati spor med narodom z temi oslarijami. Iz krajev, kjer je višek POLIACJEV se organizira premestitev v vsaki kraj, kateri je priazdet in uvesti 24 urno dežurstvo. Potem ap ustanoviti kot pomoč POLICAJEM t.i. Vaške straže sestavljene iz domačinov in gasilecev, ter civilne zaščite. Ko bodo to naredili se naj javijo.
Jožajoža
12. 08. 2023 19.32
-1
Sil Ka 1
12. 08. 2023 17.44
+11
moje ni prav posebaj težko ugotoviti, kdo pride "pomagat" s svojimi motivi. Baker in ostale kovine, pa tudi kaj posebaj vrednega jim je privlačno.
XVXC
12. 08. 2023 16.35
+7
Če si pošten, težko razumeš ali pa sploh ne, da nekateri stisko ljudi izkoriščajo za slabe stvari. To je meni nedoumljivo. Po katastrofalnem potresu u Skopju so vsakega, ki je kradel na mestu pospravl in ga vpisal pod žrtev potresa. Problem rešen. Bil je pravi korak ob takem trenutku, z najmanj stroški in 100% učinkom.
jodr
12. 08. 2023 16.30
+4
A se je Poklukar zbudil iz zimskega spanja?
periot22
12. 08. 2023 15.26
-2
Zavrnjena pomoč Avstrije in Rusije sram vas naj bo vlada vsaka pomoč se sprejme za ljudi ki potrebujejo pomoč!
Malek
12. 08. 2023 18.36
+3
Se laz, Avstrijci pomagajo od prvega dne s helikopterji, Rusi pomoci niso ponudili, ti pa beri Sneguljcico in sedem palckov, to je za tebe.
Ici
12. 08. 2023 11.56
-17
Zabrneli so Ukrajinski stroji? Človek se vpraša, kako smo Slovenci skozi zgodovino sploh živeli brez te brezmejne slovanske ljubezni?
lakala28
12. 08. 2023 12.10
+8
Brez ruske z lahkoto, ostali pa so bili bolj ali manj dobrodošli. Še sreča, da smo imeli maršala Tita enkrat na oblasti, sicer bi še vedno dirkali le z orbanom.
Bolfenk2
12. 08. 2023 11.39
+8
Prenehajte propagirati to ukrainsko pomoč, ki je izključno v propagandne namene. Nekajkrat večjo škodo imamo zaradi njihove vojne kot od vseh poplav skupaj.
Rudar
12. 08. 2023 17.08
+3
Res je. In škodo je oivzročila invazija na Ukrajino.
medusa
12. 08. 2023 11.01
+1
Slava Ukrajini in slava Sloveniji ! V slogi je moc!!! HVALA !!!
abmam
12. 08. 2023 11.08
+8
Slava Sloveniji! S prvim delom stavka se pa ne strinjam!
KRAMPAJ
12. 08. 2023 10.58
+3
Kako nizko smo padli,izolirani od celega sveta smo ostali,evo nam sankcije
Betuul
12. 08. 2023 11.04
-6
Zdaj nam je narava pokazala da smo odrezan del afrike !
Betuul
12. 08. 2023 10.40
-11
Ukrajinci so nekaj posebnega!Hvaležni smo 🙏🏻Bog varuj jih !
abmam
12. 08. 2023 10.49
-4
Da, posebnega, radi se tetovirajo z n......... o......
jodr
12. 08. 2023 10.38
+9
Zakaj je Golob zavrnil pomoč koroških gasilcev in dveh helikopterjev???
abmam
12. 08. 2023 10.45
+7
jodr
12. 08. 2023 10.48
-10
Betuul
12. 08. 2023 10.49
-5
Zaradi tega ; ker bomo 14.8. To delal s pomočjo; dela prost dan; To bo kot en tak stroj !
abmam
12. 08. 2023 11.09
-3
Jodr, a znaš brati? Napisal sem v Bruslju.
92ddt 1
12. 08. 2023 11.13
-10
Težko bo doreči tej zgodbi zaključek. Zgodba je res malo čudna in ne ravno verjetna.Pod župan ti bo kar ponudil dva helikopterja z vitlom.Razen če je to neka firma in je poleg pomoči poslal še zasoljen predračun stroškov se zdi zgodba neresnična. Druga zadeva je mogoče tudi ta, da se ta oseba po vsej verjetnosti ne razume z županjo Črne na koroškem.Oba koristita za slike isti server. On v tipično koroški nemški avstrijski obleki. Ona pa paradira s 70 let starimi simboli.
Malek
12. 08. 2023 18.42
+1
Lažeš, prva sta na pomoc prisla Avstrijska helikopterja, gasilcev imamo pa se svojih prevec, pac laznivi SDS ovca, Avstrijcem smo se zaenkrat zahvalili za gasilsko pomoc, Pliberski zupan pa laze, ti pa res vse verjames, ka pisejo po Lažnivembooku, kjer so samo strokovnjaki za vse. Dajmo ukinit fakultete, saj imate Facebook.
nick73
12. 08. 2023 10.37
+2
Lepo, da so tudi iz Ukrajine prišli pomagat. Malce so pokvarili vtis z lepo poslikanim tovornjakom z dvignjenimi kolesi na priklopniku (torej praznim). Človek takoj pomisli, da so se prišli slikat.