Slovenija

Hitro cesto bodo zapirali vsaj do konca leta

Ljubljana, 15. 06. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
16

Po odprtju avtoceste Pluska–Hrastje bodo zapirali hitro cesto. Najprej zaradi dokončanja priključkov Trebnje zahod in Mirna Peč, nato pa bo zaradi dviga krožišča na priključku Trebnje vzhod hitra cesta med Trebnjim in Poljanami zaprta vsaj do konca leta.

Promet bo po manjkajočem odseku dolenjske avtoceste Pluska–Hrastje prvič stekel najpozneje do 30. junija. Dela po zagotovilih Družbe za avtoceste (Dars) pospešeno potekajo na celotni trasi, pri čemer polagajo zadnje asfaltne plasti ter postavljajo varovalne, protihrupne in zaščitne ograje in prometno signalizacijo.

Novozgrajena avtocestna priključka Trebnje vzhod in Trebnje zahod se bosta priključila neposredno na obstoječo hitro cesto. Na novo pa bosta zgrajeni dve cestni povezavi, in sicer navezava hitre ceste na Mirnsko dolino in mirnopeška navezava v sklopu priključka Mirna Peč.

Novozgrajena avtocesta v skupni dolžini 14,8 kilometra bo po zdajšnjih podatkih zadnji junijski dan predana prometu v obeh smereh, torej tako smerno vozišče proti Ljubljani kakor tudi polovica avtoceste proti Novemu mestu. Avtocesta bo štiripasovna z odstavnima pasovoma, brez cestninske postaje.

Sprva bo odprt le en od treh priključkov

Ob odprtju novega odseka bosta uvoz in izvoz z nove avtoceste mogoča le na priključku Trebnje vzhod, ki je drugi v smeri Novega mesta in nekako na sredini celotnega manjkajočega odseka med Plusko in Hrastjem. Po prvem priključku v isti smeri, Trebnje zahod, na začetku odseka Pluska–Ponikve, bo promet stekel predvidoma do konca septembra letos, skupaj s priključkom Mirna Peč in mirnopeško navezavo proti koncu novega odseka.

Na novem odseku ne bo cestninske postaje. Nevinjetna vozila bodo za novozgrajene kilometre dolenjske avtoceste cestninjena na že obstoječi cestninski postaji Dob.
Na novem odseku ne bo cestninske postaje. Nevinjetna vozila bodo za novozgrajene kilometre dolenjske avtoceste cestninjena na že obstoječi cestninski postaji Dob. FOTO: Špela Zupan

Po trditvah Darsa je poznejša dograditev in predaja prometu dveh od treh priključkov predvsem posledica njunih lokacij. "Priključek Trebnje zahod povozi obstoječo hitro cesto, kjer je potrebno še nadgraditi nasip, zgraditi krožišče in priključek na regionalno cesto. Podobno je na zadnjem delu manjkajočega dela trase dolenjske avtoceste, od priključka Mirna Peč proti Hrastju, treba porušiti še dva nadvoza nad obstoječo hitro cesto in urediti tri nivojska križanja. V gradnji pa je še nova cestna navezava Mirne Peči na avtocesto."

Kdaj in kje bo zaprta hitra cesta?

Del ne morejo izvajati ob za promet odprti hitri cesti, zato jih bodo opravili po odprtju novozgrajene avtoceste. ''Da bi bil promet čim manj oviran na vzporednih državnih cestah, bodo izvedena na obstoječi hitri cesti v več fazah. Posamezni deli ceste bodo med izvedbo del zaprti za promet, obvoz pa bo urejen preko regionalnih cest, novozgrajene avtoceste in avtocestnih priključkov," so pojasnili na Darsu.

S predajo prometu bo v celoti dokončan približno 105 kilometrov dolg dolenjski avtocestni krak med Ljubljano in Obrežjem na meji s Hrvaško.
S predajo prometu bo v celoti dokončan približno 105 kilometrov dolg dolenjski avtocestni krak med Ljubljano in Obrežjem na meji s Hrvaško. FOTO: DARS
Novo avtocesto delno financira tudi Evropska unija. Za odsek Ponikve–Hrastje je predvidenih približno 34, za odsek Pluska–Ponikve pa približno 53 milijonov evropskih evrov. Vlogi za pridobitev nepovratnih sredstev za zgraditev dolenjskih avtocest še potrjujejo.

Od odprtja novozgrajene avtoceste in predvidoma do konca septembra 2010 bosta zaprta odseka hitre ceste med Plusko in obstoječim priključkom Trebnje ter hitre ceste med krožiščem na hitri cesti in Hrastjem. Promet z avtoceste bo potekal preko priključka Trebnje vzhod in začasnega krožišča na hitri cesti v Ponikvah. Medtem bodo dogradili priključka Trebnje zahod in Mirna Peč.

Zatem bo med predvidoma koncem septembra in koncem leta 2010 zaprt odsek hitre ceste med priključkom Trebnje na obstoječi hitri cesti in počivališčem Poljane, ko bodo dvignili krožišče na priključku Trebnje vzhod, zgradili priključek na obstoječo hitro cesto v Ponikvah in dokončali krožišče na hitri cesti za mirnsko navezavo. Za promet pa bosta takrat že odprta priključka Trebnje zahod in Mirna Peč.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic pa pred odprtjem avtocestnega odseka opozarja na številne pomanjkljivosti.

Trasa novega kraka

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
16. 06. 2010 09.56
hej če se dobro spomnim so staro cesto od jesenic do otočca zgradili v osmih mesecih ampakBREZ STROJEV AMPAK SAMO Z LOPATAMI KRAMPI IN LESENIMI SAMOKOLNICAMI tako da mi ni jasno kaj delajo tile že toliko let za teh par kilometrov z vsemi temi silnimi stroji
gasperxp
16. 06. 2010 08.47
"hitra cesta med Trebnjim in Poljanami " lahko bi se že navadili, da se napiše .... TrebnjEm.... MVJ
Principat
15. 06. 2010 22.44
v nemčiji je zelo moderno po dopustih , ČE LAHKO SE POHVALI PO VRNITVI , da se je vozil po NAJDRAŽJI AVTOCESTI V EVROPI , sedaj nekateri že le zaradi tega prestiža skočjo za tri dni na jadran , GLAVNO , DA SE JE PELJAL PO SLOVENSKI AVTOCESTI
djsaund
15. 06. 2010 20.30
mislim da se naj novomeški župan MUHIČ briga za sebe pa za svojo občino, ne pa trebanjce učit da naj pustijo vse tako kot je saj je itak dobro. Sam dobro je za njih, za nas pa žal ne. Pa najprej naj pred svojim pragom smeti pomete, pol pa če bo uspel jih naj pa še drugje, če mu ne bo prej mandat poteku
b77
15. 06. 2010 16.18
najbolje da zaprete meje, da se ljudje ne bodo vozili skozi neokrnjeno naravo evrop-džunglo.
jez_jezen
15. 06. 2010 11.17
V starih dobrih časih je prevladovala zdrava pamet in slabi gradbeni stroji pa se še vedno dalo kaj hitreje naredit kot danes. Danes je pa ravno obratno. Slaba pamet in moderni stroji.
dondino
15. 06. 2010 10.56
Važno je da mi preplačamo 3 krat te avtoceste delajo jih 3 krat bl počas kokr drugje po svetu takrat k je najbolj gužva na cesti dajejo oni zapore in čakaš da prideš čez teh 30 km po 2 ure !!!
Zupkle
15. 06. 2010 10.09
ok letos itak grem z letalom na morje
leonkaj222
15. 06. 2010 10.01
pri nas je minister prometa obljubil dokončanje autoceste do konca leta 2008 sicer peš pojde po celi dolžini-82km on to moral jet peš, cesta še danes ni gotova in je najdražja v EU-ministr je član KDU
rokin
15. 06. 2010 09.18
pa vi ste carji, jst sm v tem obdobju ko so oni to gradil že naredu osnovno šolo, sredno šolo a oni ene avtoceste niso bli sposobni v tem cajtu nrdit!!!
pijanec22
15. 06. 2010 09.16
Omelo1, drugje avtoceste gradijo še počasneje kot pri nas. Mogoče bi bilo dobro se kam zapeljat. Po kilometrih avtoceste na prebivalca smo 2. v EU.
kamenje33@gmail.com
15. 06. 2010 09.11
"1. kako lahko POSPEŠENO delajo, če to cesto delajo že 10 let? " Kje pa si to prebral. Kot vem so se dela na tem odseku ac začela v letu 2008. "2. kako bo lahko proti Novem mestu odprt samo en pas? To zame ni ravno dokončana avtocesta do konca junija??" Kje to piše?
trapo
15. 06. 2010 08.27
Tko kot SCT bi še jaz upal biti gradbenik pa nimam veze s tem poklicom. Zraven bi pa postal še uspešen bankir.
xes
15. 06. 2010 07.36
Omelo1: 1. kot zmeraj.... 10 let cuzajo proracun, nato pa na koncu nekaj na hitro skup spacajo, da je treba cez kaksno leto ze popravljat... 2. po standardih sct je to koncana avtocesta, za drugi del polovice vozisca je treba extra placat.... aneks na aneks na aneks na aneks... nihce na svetu ne gradi avtocest tako pocasi, tako drago in tako slabo kot mi, to ze vrabci na novi zelandiji civkajo...
Omelo1
15. 06. 2010 07.11
Meni pa nista jasni dve stvari: 1. kako lahko POSPEŠENO delajo, če to cesto delajo že 10 let? 2. kako bo lahko proti Novem mestu odprt samo en pas? To zame ni ravno dokončana avtocesta do konca junija?? Ej če bi drugje po svetu tako gradili avtoceste, kot to počnejo pri nas, bi se večinoma še po makedamih vozil. Obup.
sicko21
15. 06. 2010 07.05
obvoz po avtocesti in na obeh straneh 24/7 dezurstvo darsovih policajev za vinjete. bravo.