Slovenija

Brecelj pozdravlja nov zakon: 'Fascinantno, kaj so pripravili'

Ljubljana , 19. 09. 2024 16.56 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
363

Na seji strateškega sveta za zdravstvo so člani obravnavali predlog Zakona o zdravstveni dejavnosti in razpravljali o predlogih za spremembe upravljanja javnih zdravstvenih zavodov, ki močno odmevajo. O sklepih je spregovoril dr. Erik Brecelj, ki je izrazil zadovoljstvo s predlogom zakona, prijetno presenečen je bil nad tem, da so pri predlogu upoštevali veliko predlogov sveta. "Verjetno bo vmes nekaj glavobolov, ampak tako ne gre več," je ocenil. Uspešnost zakona bo odvisna od učinkovitosti nagrajevanja, je prepričan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novela o zdravstveni dejavnosti
    06:54
    Iz 24UR: Novela o zdravstveni dejavnosti
  • Iz 24UR: Novela o zdravstveni dejavnosti
    03:01
    Iz 24UR: Novela o zdravstveni dejavnosti
  • Erik Brecelj o predlogu zakona
    09:10
    Erik Brecelj o predlogu zakona

"Dokončnih sklepov še nismo sprejeli, trudimo  pa se dajati pozitivne predloge na zakon, pri tem pa poskušamo opozarjati tudi na morebitne pasti v zakonu. A vsi se strinjamo, da so spremembe potrebne in da tako več ne gre. Fascinantno je, kaj so na ministrstvu pripravili v tako kratkem času," je ocenil Erik Brecelj

Erik Brecelj
Erik Brecelj FOTO: 24ur.com

Veseli ga, da je v zakonu opredeljeno nagrajevanje zaposlenih v zdravstvenem sistemu, je izpostavil. Zakon definira tudi pogoje za podelitev koncesij, ki jih, kot pravi, v strateškem svetu podpirajo, a treba je postaviti pravila igre, poudarja. "Zavedamo pa se, da je treba biti oprezen, skrbi nas, kako bo potekal ta prehod, ampak enkrat je treba začeti," je dejal. Svet sicer ne podpira denimo ukinitve zdravstvenega doma za študente, je izpostavil. 

'Pomembno bo dobro nagrajevanje'

"Razumljivo je, da je veliko pripomb zasebnih zdravstvenih delavcev, a mene ne skrbijo pripombe takšnih zdravnikov. Pred očmi imam 10.000 in več javnih zdravstvenih delavcev, ki si zaslužijo, da če delajo več, so za to tudi več plačani."  Kot je poudaril, bo ta zakon uspel, če bodo zaposleni dobro nagrajeni, je opozoril.

O kritikah predloga, da naj bi številni odšli iz zdravstva, pa je dejal, da je to možno, ampak da na to opozarjajo "tisti, ki so svoje firme prodali na primer tujim skladom, tisti, ki načrtujejo prodati, tisti, ki delajo v podjetjih, kjer je večina prihodkov samoplačniških. To je razumljivo, pač to je biznis," meni.

"Mene ne skrbi tistih 100 zdravnikov, ki tako razmišlja, ampak pred očmi vidim tistih 10.000 in več javnih zdravstvenih delavcev, ki si zaslužijo, da če delajo več, da so za to nagrajeni," je ponazoril. Dodal je, da se ne sme zgoditi kakor v zobozdravstvu, ko imajo zobozdravniki največji interes delati samoplačniško, ljudje pa so se navadili plačevati.

Strinja se tudi z delom po podjemnih pogodbah za vse zaposlene, ker je treba opraviti "v javnih zdravstvenih zavodih več dela in ne moremo zahtevati od zaposlenih, da to delajo za nadure". Ob tem upa, da bodo na podlagi podjemnih pogodb zaposleni "z nekoliko večjim veseljem opravljali delo v javnih zdravstvenih zavodih popoldne".

Številne pripombe bo po njegovih besedah sprožila določba iz predloga, ki zapoveduje, da morajo dežurno službo opravljati vsi zaposleni v javnem zdravstvenem sistemu, tudi koncesionarji. "Tako bi razbremenili tiste, ki zdaj delajo ogromno, ki dobesedno umirajo po urgencah," je prepričan.

"Skrbi nas, kako bo potekal prehod, ampak enkrat je treba začeti," pa je odvrnil na vprašanje, kaj ga v zvezi s predlogom skrbi. Za primer je navedel področje radiologije, kjer je po njegovih besedah veliko samostojnih podjetnikov, ki ne dežurajo. Dodal je, da bodo morali začeti ocenjevati precenjenost oziroma podcenjenost posameznih storitev.

Na ministrstvu za zdravje so ob pripravi predloga po Brecljevih besedah upoštevali številne predloge strateškega sveta, zaradi česar je prijetno presenečen. Predlog novele je od ponedeljka v javni razpravi, ki bo trajala do 16. oktobra.

Napovedal je, da bo strateški svet pripravil nekaj predlogov za oblikovanje novega zakona o javnih zdravstvenih zavodih.

Številni pomisleki 

Medtem ko koalicijski partnerji podpirajo predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, številni izražajo pomisleke nad spremembami. Tako ima številne pomisleke opozicija, v strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov pa so zgroženi nad predlogom novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je v javni razpravi. Menijo, da javne zdravstvene delavce postavlja v položaj tretjerazrednih državljanov, saj jim med drugim predpisuje prisilno delo v javnih zavodih izven rednega delovnega časa pod pogoji države.

Zdravniški pregled
Zdravniški pregled FOTO: Shutterstock

Kaj prinaša novi zakon? 

Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, katere cilj je regulacija javne in zasebne zdravstvene mreže. Predlog med drugim omejuje delo pri zasebnih izvajalcih in vzpodbuja dodatno delo v zdravstvenem zavodu, kjer je zdravstveni delavec zaposlen. Predlog bo v javni razpravi do 16. oktobra.

Glavna vsebina predloga novele je ureditev razmerij med izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki delujejo v javni mreži, in tistimi, ki delujejo izven nje, so zapisali v predlogu. Zasebni izvajalci zdravstvene dejavnosti s koncesijo so del javne mreže in opravljajo javno zdravstveno službo, zato se za njih na področju financiranja in zaposlovanja uporabljajo enaka pravila opravljanja zdravstvene dejavnosti kot za javne zdravstvene zavode.

Javni zdravstveni zavodi morajo pri razmejevanju javne službe in tržne dejavnosti upoštevati, da tržna dejavnost zgolj dopolnjuje javno zdravstveno službo. Javni zavod bo lahko storitve iz tržne dejavnosti opravljal le izven ordinacijskega časa.

Vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti bodo po predlogu morali pred registracijo pri Ajpesu pridobiti dovoljenje ministrstva za zdravje za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Dovoljenje bodo izdali le vlagateljem, ki izpolnjujejo vse potrebne pogoje za opravljanje zdravstvene dejavnosti in ki jo bodo opravljali v svojem imenu in za svoj račun.

Z namenom omejevanja t. i. popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih in razmejitve javnega ter zasebnega zdravstva ponovno uvajajo tudi konkurenčno prepoved dela.

Delo pri drugem izvajalcu ostaja omogočeno, in sicer zaposleni v javnem zdravstvenem zavodu lahko opravlja zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti v javni mreži. Mora pa pridobiti soglasje za opravljanje dela pri drugem delodajalcu, ki ga izda direktor javnega zavoda za največ šest mesecev.

Pogoji za pridobitev soglasja za opravljanje dela pri drugem delodajalcu v javni zdravstveni mreži, kot jih določa predlog, so, da pri matičnem izvajalcu niso presežene najdaljše dopustne čakalne dobe in je realiziran program Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za vrste zdravstvenih storitev, ki jih zdravstveni delavec opravlja. Delavec ob tem ne sme odklanjati dodatnega dela v lastnem zavodu.

Direktor zavoda lahko izda soglasje za delo pri drugem izvajalcu tudi brez izpolnjevanja naštetih pogojev, v kolikor gre za dela in naloge v splošno korist, kot so neprekinjeno zdravstveno varstvo v drugem javnem zdravstvenem zavodu, paliativna oskrba in delo v gorski reševalni službi, pri Rdečem križu ter Slovenija-transplant.

Novost v mreži javne zdravstvene službe je določitev zdravstvenih regij. S predlogom širijo tudi možnost izvajanja specialistične bolnišnične dejavnosti na vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, torej na katerokoli pravno ali fizično osebo, ki je pridobila ustrezno dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti, kar pomeni, da ni več omejitve na izvajalca v statusni obliki "bolnišnica", "zdravilišče" ali "zasebni zdravnik specialist". S predlogom zakona uvajajo dnevne bolnišnice, ki obravnavo zaključijo v 12 urah. Novost pa je tudi zahteva, da se na spletni strani ministrstva objavi nabor vseh bolnišnic v Sloveniji.

Med ključnimi rešitvami izpostavljajo tudi možnost vlade, da lahko v okviru zasebne zdravstvene dejavnosti določi najvišje dovoljene cene zdravstvenih storitev, ki so nujne za zadovoljevanje potreb ljudi.

KOMENTARJI (363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
19. 09. 2024 21.59
+1
Golob je dejansko omogočil v 30 dneh do specialista z napotnico "zelo hitro". Prej je bilo 14 dni. Pa namesto prostovoljnega je sedaj obvezno dopolnilno zavarovanje, ki je zmanjšalo neto plače.
proofreader
19. 09. 2024 21.59
Dvoživk ne bo več, ker bodo vsi raje 100% privat. Golob pa po vseh neizpolnjenih obljubah itak ne bo nikoli več premier.
SREBRNIBREG.
19. 09. 2024 21.59
+1
Spet žebelj v sds sekto.
btbslo
19. 09. 2024 21.58
+0
Bomo videli, je rekel slep.....in slisali, je rekel gluh. Pac upamo na najboljse 😊
Dark Knight
19. 09. 2024 21.57
-3
Ali levi komentatorji tekmujejo v neumnosti?
simc167
19. 09. 2024 21.54
+4
Dark Knight
19. 09. 2024 21.56
-3
Chaparral
19. 09. 2024 21.53
+5
BRAVO Dr. BRECELJ!!!
old skul
19. 09. 2024 21.52
-3
Čet eno leto ko boste na ukicah umirali bo tudi fascinantno. Fascinantno je predvsem kaj vse mediji sprovedejo in kaj ovce pojedo. Nor, zivim me s totalnimi butalci.
Verus
19. 09. 2024 21.52
+2
Sva z ženo gledala grozljicko, pa je rekla, da ne bi pred spanjem gledala grozljivke. Sva gledala tarčo in je rekla "veš kaj, daj ti grozljivko nazaj".
jank
19. 09. 2024 21.52
+3
Zdravniški lobiji in z njimi povezana desničarski politiki bodo začeli z močnim napadom in strašenjem, češ da bodo zdravniki na veliko zapuščali javne zdravstvene zavode in da bo javno zdravstvo razpadlo in podobno. Nebene bojazni ni, da bi zdravniki masovno odšli k privatnikom, ker teh ni tako veliko. Ta zakon bo celo povzročil, da se bodo številne privatne ambulantne zaprle, ker več ne bodo mogle imeti dvoživk in ti zdravniki bodo pohlevno prišli nazaj. In če bo uvedeno merjenje zdravnikovega dela in na osnovi tega bodo številni morali začeti delati in se ne bodo mogli več šlepati na račun izjemno vestnih in požrtvovalnih.
čriček
19. 09. 2024 21.55
+1
To bo največji dosežek Slovenije od njene samostojnosti.
čriček
19. 09. 2024 21.52
+7
Kaj tej vladi uspeva! Res ne vem, zakaj ima tako nizko podporo. Verjetno ljudje slišijo le napihnjene laži opozicije.
SREBRNIBREG.
19. 09. 2024 21.55
+4
Nizka podpora je zato, ker kličejo na stacionarne telefone tam so pa doma le kakšni penzionisti kateri so v večini za sds sekto čeprav jim je ta vzela četrtino pokojnin.
frenk707
19. 09. 2024 21.43
+4
Največji delež korupcije in kriminala v Sloveniji, gospodarskega in političnega prispeva sds sekta in janšizem na splošno,..... to se dnevno potrjuje.
old skul
19. 09. 2024 21.51
-4
Ti pa si povedal največji neumnost danes tu gor. Čestitke.
poper00
19. 09. 2024 21.56
+1
old skul zakaj bi naj bila resnica neumnost?Mogoče za SDS pobarvane komuniste.
frenk707
19. 09. 2024 21.43
+1
Če bi se slovenska družba in politika pravočasno osamosvojila od osamosvojiteljev, bi lahko hitreje napredovala in danes se ne bi ukvarjali z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma.
grumf
19. 09. 2024 21.43
+7
Hehe, zanimiv.. noben se ob Breclja ne obregne.. Očitno ga vsi spoštujemomin resno jemljemo. Zanimiv bo odziv fidesa heheh
frenk707
19. 09. 2024 21.42
+3
janševci ne morejo verjeti, da se bo sesul njihov največji bankomat,.... zdravstvo.
SREBRNIBREG.
19. 09. 2024 21.43
+5
Sedaj pa še vsem FIDESDSS- cem gvinte vrezati.
Dark Knight
19. 09. 2024 21.57
-2
čriček
19. 09. 2024 21.39
+1
Če Brecelj reče fascinantno, potem smo na odlični poti
bohinj je zakon
19. 09. 2024 21.36
+2
Če je Brecelj za.......potem bo.
NobenVečNePleše
19. 09. 2024 21.36
-2
Pod levimi je zdravstvo v takem razcvetu, da vsi dobesedno BEŽIJO in protestirajo. Tok super je to. Posebno iz takim klobasačem ničvrednim kot je lažnjiva perjata nakaza.
Prijazna
19. 09. 2024 21.36
-5
Hvala Robiju in Tini.
jank
19. 09. 2024 21.53
+1
SREBRNIBREG.
19. 09. 2024 21.58
Prijazna
19. 09. 2024 21.36
-3
Ta vlada je pravi balzam.