Slovenija

O Vzajemni spet v ponedeljek

Ljubljana, 20. 01. 2006 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SNS mora preoblikovati referendumsko vprašanje in v ponedeljek do 12. ure predložiti 1000 podpisov.

Bi vlada t.i. zavarovalniški zakon lahko pripravila že prej?
Bi vlada t.i. zavarovalniški zakon lahko pripravila že prej? FOTO: POP TV
V SDS bodo naredili vse, da bi vladna novela zakona dobila večinsko podporo. Spoštovati pa nameravajo tudi referendumska pravila, je poudaril poslanec omenjene stranke Franc Jazbec. Vzajemna je bila ustanovljena pod posebnimi pogoji, s sredstvi, kadri, opremo in zavarovanci ZZZS, zato se ne more tako nekontrolirano privatizirati, dodaja Jazbec.

Državni zbor je zaključil drugo obravnavo vladne novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, katere namen je preprečiti že začete postopke Vzajemne zdravstvene zavarovalnice za preoblikovanje v delniško družbo. Sejo bo nadaljeval v ponedeljek popoldne, vendar je tretja obravnava in končno odločanje o noveli zakona odvisna od tega, ali bo SNS pravočasno vložila novo referendumsko pobudo.

Predsednik parlamenta France Cukjati
Predsednik parlamenta France Cukjati FOTO: POP TV

Predsednik DZ France Cukjati je predsednika SNS in vodjo poslanske skupine Zmaga Jelinčiča ter podpredsednika SNS in poslanca Saša Pečeta namreč z dopisom obvestil, da mora SNS zaradi sprememb določb novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ustrezno preoblikovati referendumsko vprašanje ter ga v okviru nove pobude s podporo podpisov najmanj 1000 volivcev vložiti v DZ do ponedeljka do 12. ure.

Vladno novelo podprla večina poslancev

Vladno novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju so sicer podprli v vseh poslanskih skupinah z izjemo SNS. Strinjajo se z argumenti vlade, ki kot cilj zakona navaja zaščito zavarovancev, čeprav je bilo slišati tudi očitek, da bi vlada zakon lahko pripravila prej.

Po mnenju poslanskega kluba LDS vlada zamuja, saj je bistveno prepozno pripravila predlog zakonskih rešitev glede Vzajemne.

Kot je v predstavitvi predlagane novele dejal minister za zdravje Andrej Bručan, želi vlada preprečiti preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo na način, kot je predviden s strani Vzajemne in ki bi pomenil oškodovanje več kot 20 odstotkov vseh zavarovancev te zavarovalnice. Vlada je zato predvidela poseben zakon, po katerem bi se lahko Vzajemna v prihodnje preoblikovala v delniško družbo. Vendar pa, kot je poudaril Bručan, le s privolitvijo njenih zavarovancev.

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna podpira kakršnekoli rešitve, ki bodo v najkrajšem času omogočile preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo. In sicer na tak način, da bodo vsi njeni člani in lastniki dobili delnice po enakem ključu, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič. Vzajemna bo po njegovih besedah lahko še naprej uspešno konkurirala dvema delniškima družbama, če bo prišlo do preoblikovanja.

Do zakona je bil kritičen Sašo Peče, ki je opozoril, da so v Sloveniji tri zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja, pri čemer sta dve lahko delniški družbi in se kot taki prilagajata razmeram na trgu, tretji, Vzajemni, pa se tega ne dovoli.

Bo ustavni zakon pokopal upe SNS?

Branko Grims
(SDS) je predlagal, da je ob tako visoki stopnji podpore vsebino zakona mogoče preliti v obliko ustavnega zakona, ki bi bil lahko sprejet do konca prihodnjega tedna. Za sprejetje ustavnega zakona mora namreč glasovati najmanj dve tretjini vseh poslancev.

Na ta način bi po Grimsovih besedah postali brezpredmetni vsi pomisleki; referendumska pobuda in celo napovedani sklic seje skupščine Vzajemne. Gre za pravno pot, ki jo je DZ že uporabil, je dejal Grims in pri tem spomnil na zgodbo o NLB. Kot je poudaril, so tudi takrat "branili javni interes".

Vlada s predlagano novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju želi preprečiti že začete postopke Vzajemne zdravstvene zavarovalnice za preoblikovanje v delniško družbo, saj vlada ocenjuje, da bi lahko na ta način prišlo do oškodovanja zavarovancev.

Rop: Ustavni zakon ni najbolj primeren

Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop meni, da ustavni zakon za razrešitev problema Vzajemne kot inštrument za dosego tega cilja pravno ni sprejemljiv. Pomenil bi presedan tudi na vseh drugih področjih in ne bi nikamor pripeljal to pravno državo, zato ustavni zakon ni najbolj primeren. Kot je pojasnil, obstajajo še nekatere druge pravne rešitve, o katerih je bilo danes tudi govora, v zvezi z uveljavljanjem zakona o referendumu.

Zavarovalnica Vzajemna
Zavarovalnica Vzajemna FOTO: POP TV

Vendar bodo o tem še razpravljali, če bodo vse ostale možnosti izčrpane, je dodal Rop. Politični interes nas vseh je, da storimo vse, kar je možno, vendar po normalnih pravnih poteh.

Zavrnili predlog LDS

Pred sklenitvijo današnjega dela zasedanja so poslanke in poslanci odločali še o dopolnilu poslanskega kluba LDS. Slednji je predlagal, da bi v zakon izrecno zapisali, da se do uveljavitve posebnega zakona glede preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo morebitni začeti postopki za njeno preoblikovanje ustavijo. Vendar pa ob glasovanju LDS predlog ni dobil zadostne podpore.

Vsebini predlaganega dopolnila poslanci v razpravi sicer izrecno niso nasprotovali, poleg opozicijskih SD in LDS pa so mu podporo napovedali tudi v koalicijski DeSUS. Poslanec SDS Branko Grims je dejal, da osebno nima pomisleka proti sprejetju takšne rešitve, vendar le, če dobi zagotovilo, da je taka vsebina popolnoma v skladu z veljavnim ustavnim redom.

Bo ustavni zakon pokopal upe SNS?
Bo ustavni zakon pokopal upe SNS? FOTO: Dare Čekeliš

Tudi minister za zdravje Andrej Bručan je dejal, da bi rad podprl vsak amandma, ki bo preprečil divje lastninjene katere koli ustanove, in amandma LDS bi po njegovem lahko pripeljal do dodatnih možnosti za preprečitev take spremembe v delniško družbo Vzajemne. Vendar lahko to preprečimo že s samim sprejetjem zakonskih rešitev, je dejal. Poudaril pa je, da je tak predlog v fazi priprave novele že bil, vendar je bil na pobudo nekaterih pravnikov umaknjen.

Tretja obravnava bo morala počakati

Zaradi ustrezno vložene referendumske pobude s strani Slovenske nacionalne stranke poslanke in poslanci danes niso mogli preiti na tretjo parlamentarno obravnavo in odločanje o zakonu. V skladu z zakonom DZ namreč ne more začeti s tretjo obravnavo, je pojasnil predsednik DZ, potem ko so poslanci SNS vložili pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o noveli, podprto s 3417 podpisi.

SORODNI ČLANKI