Slovenija

O Šuštarju v ponedeljek

Ljubljana, 14. 07. 2007 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav se je v petek opolnoči iztekel rok za sprostitev Šuštarjevih računov, bo sodba znana šele v ponedeljek.

Boris Šuštar se je zatekel v Kanado
Boris Šuštar se je zatekel v Kanado FOTO: Policija

Maratonsko sojenje nekdanjemu državnemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju, ki naj bi se okoriščal s proračunskim denarjem, in sedmim soobtoženim je s številnimi prekinitvami trajalo do nekaj minut čez polnoči. Takrat je sodišče odločilo, da sodbo razglasi v ponedeljek. Tožilstvo je takoj po polnoči sodišču tudi predlagalo, naj odredi novo blokado obdolženčevih bančnih računov doma in v tujini, na katerih naj bi imel Šuštar pol milijona evrov.

Vprašanje, kaj se bo zgodilo z bančnimi računi, tako ostaja odprto. Veljalo je namreč, da se bo njihova blokada opolnoči iztekla, če sodišče ne bo izreklo sodbe. Po poročanju Dela sicer tožilstvo v Švici denarja ne bo sprostilo, dokler od slovenskega sodišča ne bo dobilo dovoljenja za to. Blokada je začela veljati pred tremi leti, ko je bil nekdanji državni sekretar obsojen prvič.

Okoriščanje s proračunskim denarjem

Tožilka je za Šuštarja predlagala šest let zapora, odvzem protipravno pridobljene koristi, prepoved opravljanja poklica in podaljšanje blokade bančnih računov do pravnomočnosti sodbe. Za Droljca je predlagala dve leti zapora, za takratne direktorje podjetij Jožeta Praznika, Aleksandra Hatlaka, Iztoka Vaukana, Roberta Černeta, Milana Roškariča in Boštjana Plaznika, ki naj bi pristali na nezakoniti dogovor, pa pet let pogojno.

Šuštarju, ki mu sodijo v odsotnosti, tožilstvo očita, da je kot državni sekretar zlorabil uradni položaj ter izbranim podjetjem na, ki so se prijavila na razpise gospodarskega ministrstva, omogočil pridobitev nepovratnih sredstev. S fiktivnimi računi naj bi se nato del denarja prelil drugam, del pa naj bi šel v Šuštarjev žep. Pri izbiri podjetij naj bi mu pomagala Boštjan Šoba, ki se, tako kot Šuštar, skriva v Kanadi, in Stanislav Droljc.

Šuštar v Kanadi

Sodbo Borisu Šuštarju bodo izrekli v ponedeljek
Sodbo Borisu Šuštarju bodo izrekli v ponedeljek FOTO: POP TV

45-letni nekdanji sekretar, za katerim sta razpisana mednarodna tiralica in evropski priporni nalog, se skriva v Kanadi, je Sloveniji sporočil Interpol. V kanadski provinci Ontario naj bi celo zaprosil za politični azil.

Interpol je slovensko policijo v petek obvestil, da se je Boris Šuštar prijavil za bivanje v kraju Markham v kanadskem Ontariu, kar pa ne pomeni, da na tem naslovu tudi biva.

Čeprav so ga izsledili, je Šuštar še vedno na svobodi, saj med Kanado in Slovenijo ni sporazumov o izročanju. Vendar pa ne glede na to obstaja možnost za izročitev, so povedali na ministrstvu za pravosodje.

Tako naj bi slovenske oblasti že preklicale potni list Boštjanu Šobi, kmalu pa naj bi se isto zgodilo tudi z Borisom Šušzatarjem. To pomeni, da ju oblasti v Kanadi, takoj ko ju izsledijo, izženejo, lahko tudi v Slovenijo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
16. 07. 2007 14.55
Zdajle, ob 15h bo menda razglasitev sodbe.
zurbrigen
16. 07. 2007 14.54
A so kej povedal ker Ponedeljek bo sodba ?? :P Ker ura je par minut do treh in mislm da bi sodba že mogla bit izrečena, vkolikor seveda gre za današnji ponedeljek :)))
DarthRevan
16. 07. 2007 11.30
Prvoborec, še vedno Šturm ne more vplivati na izrek sodbe. Na potek sojenja seveda lahko, ampak če katerakoli izmed strani, pa naj bo to tožilstvo ali obramba, pripravita dovolj dobro strategijo, potem v bistvu tudi minister nima kaj preveč praskat...ke rne more veliko spremenit. Pravosodni sistem v Sloveniji, pa saj vemo kje je. Bi bil čas da se ga začne popravljat. Samo notarske tarife ne bodo uredile zadev.
Prvo Bore
16. 07. 2007 11.19
Ministrstvo za pravosodje vleče vse niti, ampak ne okoli obsodbe, mogoče kdaj ? Ampak lahko pa vpiliva na potek sojenja !!!! Šturmu se gre samo zaradi tega, da RKC preko svojih podjetij dobi denar od dolgov dolžnikov, ki jih je Krekova banka kupila od upnikov po smešno nizkih cenah. Ampak upravno sodišče je razveljavilo vse sodbe, ker ni pravno vse pravilno. Zato so nasičena sodišča. Kaj pa Železnik ? Ali je bil obsojen ? Kaj pa privatizacija BTC-ja Ali je bil kdo obsojen ?
DarthRevan
16. 07. 2007 11.14
Vsaka vlada ima svoje Šuštarje, in ko rečem "vsaka" vlada s tem ne mislim samo na Janševo in Ropovo, ampak tudi na Blairovo in Abejevo. In če sodnemu sistemu uspe zašiti te Šuštarje, toliko bolje, ampak nekako se mi zdi da je vse skupaj le vrh ledene gore in da je v Sloveniji praksa da se vse preganja za nazaj, na koncu pa itak vse zastara, ker nikomur ni v interesu, da pride do sodbe... Šturm res ne more vplivati na to ali bo sodba obsodilna ali oprostilna, tu ima exim prav. Še vedno me pa zanima, kako je možno, da s Kanado nimamo sporazuma o izročanju - če ga z ZDA imamo, potem bi ga logično, lahko tudi s Kanado imeli, že zato ker marsikateri iz ZDA beži natanko v Kanado :)
exim@t-2.net
16. 07. 2007 11.04
PrvoBorec: ponovno: in kaj ima dr. Šturm pri vsem tem? A ti misli, da kot minister sme vplivati na izide izrečenih sodb? Tebi pa dejansko ni pomoči!!!!! Zakaj niso obsodili Laha ali Kosmove ne vem, vem samo to, da je prav, da obsodijo ROPovskega Šuštarja, če mu bo krivda dokazana. Proti vsakomur, ki je v postopku na sodišču, se mora vršiti sojenje, on če je dokazano, da je kriv, potem je obsojen! In prav je tako! Upam, da bosta Lah in Kosmova-predvsem ona-še prišla na vrsto.
Prvo Bore
16. 07. 2007 10.44
dr. Šturm je minister za pravosodje EXIM, če še ne veš !! Tata mata !! Zakaj pa niso obsodili Laha ? Pa ni bil iz LDS ? Zakaj niso obsodili Kosmove ? Pa ni iz LDS !
exim@t-2.net
16. 07. 2007 08.58
in kaj ima dr. Šturm pri vsem tem? Kako značilno je oglašanje peščice nestrpnežev, kjer najtežje prenašam njihovo posmehovanje. Zakja pa ne greste za Šuštarjem v Kanado? Boste pili kavo z njim, saj ste enaki tiči , zagovorniki ROPove in njegove roparske vlade.
Maja Majdi? 1
15. 07. 2007 06.29
Esfflight kaj sanjaš, lepo te prosim, čeprav je dr. Šuštar na begu, je vseeno človek in s tako sodrgo ne bi pil kavo kot si ti, ki se izdaja za pilota, čeprav čistiš delavnice nekje v L.A. in se občasno predtavljaš za dr. čeprav imaš komaj srednjo šolo. Daj pomisli malo na svojih pet otrok, ki si jih pustil v Slo, pa ne piši in se ne hvali več s tem kar imaš in kdo si, ker si revček tam v Ameriki.
minnaema@yahoo.com
15. 07. 2007 00.24
Hei Ustava RS citira, da smo pred zakonom vsi državljani RS enaki-je pa res tako, da "ko se denar smeji-se pravica joka"- ali bolj esplicitirano; "da denar nima ušes, pa dobro čuje, nima nog pa hitro teče", pa se pojdimo pravno državo RS, ko so kurji tatovi po zaporih.....tajkuni /govorim v množini/ pa sam Bog ali Vrag ve kje se nahajajo ali ............?!
dubwise@email.si
14. 07. 2007 23.15
to je pa naša sodnija,sram nas je lahko,da smo v evropi z takšnim sodnim sistemom.Sem kr živčen...morem kr na pir it.
mjereb2@guest.arnes.si
14. 07. 2007 22.21
Kaj so delal 6 let, in kaj so naredili v zadnjem tednu ali dveh? Taka sodba ne more biti verodostojna. Ponoči še nihče ni razsodno odločal. Pa ne se zajebavat no. Če ga je sodstvo usralo, naj se prizna napaka, saj ni prvič! Ker je pa v igri denar bodo pa le naredili vse, da človeka okradejo. Fovšija, samo da ne bi prišel do denarja. Čestitke Šuštarju, upam da se mu bo lepo godilo in da bo prišel do denarja. V posmeh zajebantom slovenskega sodstva.
kriss714@amis.net
14. 07. 2007 17.34
Ah, saj sem vedel. Zmenjeno. Zato so pa čakali z obravnavo do zadnjega dne, pa se jajcali do polnoči. Sodstvo pa itak preganja samo male ribe, sodbe so pa večkrat take, da se vprašaš, če mogoče kdo nima pospravljene podsrehe. In taki se igrajo z usodami ljudi. Bedno.
esfflight
14. 07. 2007 16.36
Lepo pozdravljeni, pijeva kavo z Dr Sustarjem in se smejiva neumnostim, ki jih pocnete. Ste se kaj naucili iz tega ali ste kot tisti cigan, ki bi se se kar ucil. By by, ne pridem vec nazaj.....
Tonček Balonček
14. 07. 2007 14.26
Zelo smešno in tragikomično za to naše sodstvo je, da senat razpravlja popoldne in ponoči, kot da bi šlo za izredno stanje. Kaj so delali prej, da zdaj zganjajo tak cirkus, še bolj smešno je, da je zta človek v Kanadi, tu pa predelujeo neka letališča za Šengen in urejajo računalniški sistem ter se urijo proti teroristom pri tem jim pa vsak "znanstvenik" lahko uide kamor hoče in se jim smeje v brk. Šuštar se je zašil, ker proti koncu ni podkupil pravih, ostalim ni trenba bežati, so še kar tu in nas skubijo naprej! Kdor sid ela ilizije in sanjari, da je zdaj kak red, je bedast ali pa ima slepo pego! Škoda se mi zdi Sadarja, pa tako malo je manjkalo!
pikam_dopust@yahoo.com
14. 07. 2007 12.14
Bravo g. Šuštar - ti čestitam in nazdravljam! Pa srečno v življenju!
asparagus@mail386.com
14. 07. 2007 11.11
Jaz sem prepričan, da je g. Šuštar 30 sek po polnoči že opravil vse potrebne transakcije in je sedaj bogatejši za 0,5 Mio EUR. Sposoben mož, ni kaj reči le, da je na napačni strani. Prepričan sem, da so mu sedaj jasnejše tudi nekatere stvari iz preteklosti in tudi ve komu bi in je bilo potrebno spustiti nekaj cvenka, da bi imel mir. Bil je pač malo neroden. Kar se pa tiče našega sodstva z Šturmom na čelu-;))))) So morda do konca pripeljali kakšen odmevnejši primer? Ja krivičen sem. So, ampak jim je po tem Drnovšek krivca osvobodil ( Kovačič itd ). Vidite kakšno povezavo? Morda. Drugače je pa važno, da ujamejo in pravnomočno obsodijo kakšnega klošarja, ki prosjači, ali pa reveža, ki je bil lačen in je ukradel žemljo. Če ujamejo 100 takih, en Šuštar jim pa uide. Statistično je to odličen rezultat. Ah! Pojdite raje ven na sonce in se vsaj čez vikend ne ukvarjajte z takimi stvarmi, ki se bodo vedno iztekle tako kot je prav in zmenjeno. l.p.
Prvo Bore
14. 07. 2007 10.47
hahaha, to je pa slovensko mafijsko sodstvo, fuj..... Isto mislim. Zanjo nas samoobtožetazi, glede prometnih prekrškov, vse ostalo, pa je prodano.
Rijad Proši?
14. 07. 2007 10.19
hahaha, to je pa slovensko mafijsko sodstvo, fuj.....
zurbrigen
14. 07. 2007 09.54
Čakte mal, po vsej evforiji zaradi izteka roka, ko se bo 13.7.2007 ob 24.00 če ne bo obsodilne sodbe, blokada sprostila, sedaj Delo in vsi ostali navajajo, da naj bi kao se ne sprostila ker naj bi Švicarska banka čakala na befel velesposobnih SLO sodnikov ???? Bla Bla Bla, šuštar že ima denar in slovensko sodišče oz. tožilstvo mu tega ne more preprečiti. Kotalenje buč, kot da naj bi se sredstva še lako zadržala na računu, so samo zavajanje javnosti !! Če je za nekaj določen rok in pogoji, ne moreš ko pride dan D. kr rečt (čeprav zgleda bi naši Šturmovci to radi na vsak način naredili) jebiga zdej smo se premislili naj bo še kako leto ali dve, ali pač po potrebi do nadalnjega. Me zanima kako se bodo zdej ven vadili vsi krivci za tako stanje, verjetno niti sodba ne bo obsodilna, če bi bila bi to z veseljem razbobnavali, sodni valpeti in ostali vladni ritopiki. :D