Slovenija

'Spremembe in nadgradnje zakonov so bile v pripravi že pred nedavnimi dogodki'

Ljubljana, 29. 08. 2024 10.50 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že več tednov se stroka, politika, pa tudi laična javnost ukvarjajo z romsko tematiko. Danes je med notranjim in pravosodnim ministrstvom potekal neformalni brifing, ministrica Andreja Katič pa je po njem predstavila glavne točke sestanka. Udeležencem so predstavili tudi aktivnosti pravosodnega resorja. "Načrtujemo prenovo kazenske zakonodaje, nadaljujemo s pripravo zakona, ki bo obravnaval mladoletne storilce kaznivih dejanj. Ob tem pa pripravljamo tudi celovitejšo novelo Zakona o prekrških, Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora itd.," je naštela Katičeva ter poudarjala, da je bilo vse to v pripravi že pred nedavnimi dogodki, ki so ujeli pozornost javnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostreni varnostni ukrepi na šoli
    04:24
    Iz 24UR: Zaostreni varnostni ukrepi na šoli
  • Iz 24UR: Po sestanku glede romske problematike
    02:55
    Iz 24UR: Po sestanku glede romske problematike
  • Iz SVETA: Katič in Poklukar glede Romov
    03:22
    Iz SVETA: Katič in Poklukar glede Romov
  • Iz SVETA: Se bo nasilni učenec vrnil v šolo?
    03:01
    Iz SVETA: Se bo nasilni učenec vrnil v šolo?

 

Med pravosodnim ministrstvom in ministrstvom za notranje zadeve je potekal neformalni brifing glede aktualnih vprašanj, vezanih na romsko tematiko. Na brifingu so med drugim sodelovali pravosodna ministrica Andreja Katič, državna sekretarka Andreja Kokalj in državni sekretar Milan Brglez.

Kakšni so zaključki sestanka? "Vrtec, šola, sociala, preventivno delovanje vseh organov na lokalni in državni ravni, aktivnost družbe kot celote, socializacija, na koncu pa je tu tudi pravosodje," je jasna pravosodna ministrica.

Pojasnila je, da je pod pravosodje zajeto delovanje Policije pri odkrivanju in podaji ovadb, tožilstva kot organa pregona in tudi sodstva, ki na koncu odloči. "Vsa zakonodaja velja in mora veljati za vse enako; tudi kazenska zakonodaja," je bila ob tem jasna.

Prejeli so tudi vrsto pobud s strani notranjega ministrstva za spremembo zakonodaje, a po besedah ministrice nobena med njimi ni bila nova. "V delovni skupini, v kateri sodelujejo tudi predstavniki notranjega resorja, se bodo te pobude obravnavale in pripravila se bo ustrezna zakonodaja."

Spremembe zakonov?

Ob tem pa so na sestanku predstavili tudi aktivnosti, ki jih pripravlja ministrstvo za pravosodje. "V jesenskem obdobju načrtujemo prenovo kazenske zakonodaje (kazenskega zakonika in Zakona o kazenskem postopku). Nadaljujemo tudi s pripravo zakona, ki bo obravnaval mladoletne storilce kaznivih dejanj. Imamo pa tudi druge zakone, celovitejšo novelo Zakona o prekrških, Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora itd.," je naštela Katičeva.

Življenje v romskem naselju
Življenje v romskem naselju FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem je poudarila, da so bili vsi ti zakoni v pripravi že pred dogodki, "ki v zadnjem času prejemajo največ pozornosti javnosti".

Na sestanku so še ocenili, da je vsako srečanje med posameznimi organi na tem področju dobrodošlo ter da lahko na ta način še dodatno nadgradijo že sicer dobro sodelovanje. Pozvala pa je tudi, da naj vse svoje aktivnosti tudi drugi akterji javnosti predstavljajo čim pogosteje, da bo javnost z njimi seznanjena.

Sestanka so se poleg predstavnikov ministrstva za pravosodje in notranjega ministra Boštjana Poklukarja z njegovo ekipo udeležili še predstavniki Policije ter generalna tožilka.