Slovenija

O primeru Petek na mednarodni ravni

Ljubljana, 03. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Društvo novinarjev Slovenije želi prek mednarodnih organizacij domače pristojne organe spodbuditi k čimprejšnjem odkritju storilcev napada na novinarja Večera Mira Petka.

Kot je znano, se je napad na 41-letnega novinarja zgodil 28. februarja pred njegovim domom v Mežici. V napadu je dobil več zlomov, izgubil je sposobnost voha, poslabšal se mu je vid. Na delo se je vrnil poleti po petih mesecih zdravljenja. Večerov novinar je v tednih pred napadom precej pisal o domnevnih nepravilnostih in nezakonitostih pri poslovanju nekaterih koroških podjetij in spornih ravnanjih njihovih vodilnih. Za svoje delo na področju raziskovalnega novinarstva ga je za izjemne dosežke v minulem letu nagradilo tudi DNS.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je predstavilo pisma, v katerih dve mednarodni novinarski organizaciji najvišje slovenske državnike in predstavnike organov, ki so kakorkoli povezani s primerom napada na novinarja Večera Mira Petka, pozivata, naj naredijo vse, da bodo napadalci na Petka najdeni, v prihodnje pa naj se slovenskim novinarjem omogoči večja varnost. Državno tožilstvo bi se moralo postopka lotiti drugače, saj bi primer morala prevzeti tudi posebna tožilska skupina, da bi se dogodek obravnaval zunaj lokalnih okvirov, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik DNS Grega Repovž.

Repovž pričakuje, da bodo omenjena pisma reševanje primera pospešila, če pa v naslednjih dveh mesecih ne bo premika, razmišljajo o tožbi zoper državo, IFJ pa bo sprožil neodvisno preiskavo. DNS skuša z intenzivno akcijo spodbuditi pristojne organe k hitrejši preiskavi. Po Repovževih besedah organi pregona v sedmih mesecih od dogodka niso napredovali, čeprav so se pohvalili, da storilcem dihajo za ovratnik. Kasneje, ko so predstavniki teh organov pričeli obtoževati novinarje, da s svojim obveščanjem ovirajo preiskavo, so se pri DNS odločili, da z zadevo seznanijo mednarodne novinarske organizacije, kot sta Novinarska mreža za Jugovzhodno Evropo (SEEMO) in Mednarodna novinarska zveza (IFJ). Omenjeni organizaciji sta v pismih oblast tudi pozvali, da naj preneha z zastraševanjem slovenskih novinarjev in opozorili, da novinarji igrajo bistveno vlogo v vsaki demokratični družbi

Na novinarski konferenci sta bila prisotna tudi Miro Petek in varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki je menil, da uspešna preiskava pomeni manjšo možnost ponovitve, saj se lahko napadi kadarkoli ponovijo, če se krivcev ne najde. V kratkem bo tudi ponovno zahteval poročilo od organov pregona, poziva pa jih k resnemu delu. Petek je izrazil zadovoljstvo, da je DNS preseglo "prag anemičnosti" in se zadeve lotilo bolj ostro.

Petek je svojo hišo zavaroval z alarmnimi napravami in kamerami, drugače pa nima posebnega varovanja s strani policije in tudi groženj ne prejema.

Generalni direktor policije Marko Pogorevc obljublja rezultate in poziva k sodelovanju
Generalni direktor policije Marko Pogorevc obljublja rezultate in poziva k sodelovanju FOTO: 24ur.com

Generalni direktor policije Marko Pogorevc v odgovoru na včerajšnje pismo Mednarodne novinarske zveze (International Federation of Journalists), v katerem zveza izraža zaskrbljenost, ker policija še ni prijela napadalcev na novinarja Večera Mira Petka, poudarja, da z razumevanjem in spoštovanjem sprejema izraženo skrb mednarodne zveze novinarjev, ob tem pa zagotavlja, da policija izvaja vse aktivnosti, potrebne za odkrivanje storilcev tega kaznivega dejanja. " Glede na namigovanja, da so v korupcijska dogajanja o katerih je pisal novinar Petek vpleteni tudi policisti, naprošam in pozivam vse, ki imajo informacije o tem primeru, da jih posredujejo policiji ali Okrožnemu državnem tožilstvu v Slovenj Gradcu, s katerimi bi razčistili te očitke. Slovenski javnosti ponovno zagotavljam, da bo policija storila vse, da bo osumljence pripeljala pred roko pravice," je za 24ur dejal direktor slovenske policije Marko Pogorevc.