Slovenija

'O pogodbi naj se več razpravlja'

Ljubljana, 28. 01. 2008 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada nasprotuje referendumu o Lizbonski pogodbi. Enakega mnenja je tudi odbor DZ za zunanjo politiko.

Premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel sta novo evropsko pogodbo slovesno podpisala v Lizboni 13. decembra lani.
Premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel sta novo evropsko pogodbo slovesno podpisala v Lizboni 13. decembra lani. FOTO: Reuters

Slovenska nacionalna stranka (SNS) je v parlamentarno proceduro vložila pobudo za sklic referenduma o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki spreminja pogodbo o Evropski uniji in pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti. Predsednik državnega zbora France Cukjati je predlog poslal v obravnavo na jutrišnjo sejo državnega zbora.

Slovenska vlada si prizadeva, da bi do ratifikacije prišlo čimprej, da bi Slovenija kot predsedujoča Svetu EU s svojim zgledom dala pozitiven signal nadaljnji ratifikaciji pogodbe v preostalih članicah Unije. Še pred ratifikacijo pa naj bi državni zbor odločil tudi o predlogu SNS za razpis referenduma. Referendum najverjetneje ne bo razpisan, saj v ostalih poslanskih skupinah takšnega predloga ne podpirajo. To je danes potrdil tudi odbor DZ za zunanjo politiko, ki je predlog zavrnil.

Slovenska vlada bi rada z ratifikacijo Lizbonske pogodbe dala pozitiven signal pri nadaljnji ratifikaciji pogodbe v drugih članicah EU.
Slovenska vlada bi rada z ratifikacijo Lizbonske pogodbe dala pozitiven signal pri nadaljnji ratifikaciji pogodbe v drugih članicah EU. FOTO: Reuters

Razvlečeno referendumsko vprašanje

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu SNS glasilo: "Ali ste za to, da se v Lizbonski pogodbi, ki spreminja pogodbo o Evropski uniji in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, razveljavi Protokol o širitvi Evropske unije, ki je Priloga k Pogodbi o Evropski uniji in Pogodbam o ustanovitvi Evropskih skupnosti, s čimer bo na institucionalni ravni omogočeno, da se Evropska unija širi z novimi državami članicami in bo posledično z relativnim zmanjšanjem glasovalne pravice Republike Slovenije v Svetu Evropske unije in relativnim zmanjšanjem deleža poslancev iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu, prišlo do dodatnega prenosa izvrševanja dela suverenih pravic na mednarodno organizacijo, ki se ureja z mednarodno pogodbo?"

Vlada: Ne prenašamo nobene nove suverene pravice

Do predloga SNS se je danes opredelila tudi Vlada Republike Slovenije, ki ocenjuje, da referendum o Lizbonski pogodbi v Sloveniji ni potreben. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, razprava o reformi EU poteka že več let in zajema velik del slovenske javnosti. Vse bistvene novosti, ki so vključene v Lizbonsko pogodbo, so bile znane že, ko smo državljani Slovenije na referendumu leta 2003 prepričljivo glasovali za vstop v EU.

Z Lizbonsko pogodbo se uvajajo spremembe v strukturi institucij in njihovem delovanju, povečuje se vloga Evropskega parlamenta in nacionalnih parlamentov ter krepi učinkovitost in demokratičnost delovanja EU.
Z Lizbonsko pogodbo se uvajajo spremembe v strukturi institucij in njihovem delovanju, povečuje se vloga Evropskega parlamenta in nacionalnih parlamentov ter krepi učinkovitost in demokratičnost delovanja EU. FOTO: POP TV

Pogodba ohranja vse bistvene vsebine iz Pogodbe o ustavi za Evropo, ki jo je Državni zbor RS z več kot dvetretjinsko večino vseh poslancev ratificiral 1. februarja 2005. Z Lizbonsko pogodbo se na Unijo tudi ne prenašajo nobene nove suverene pristojnosti držav članic. Del suverenih pravic smo na EU prenesli z včlanitvijo v Evropsko unijo, te pravice pa nova pogodba le spreminja in dopolnjuje. V tem je tudi razlika z ustavno pogodbo. Slednja bi razveljavila vse obstoječe pogodbe, kar pomeni, da bi z njo na novo prenesli na EU del svojih suverenih pravic, pojasnjujejo v uradu za komuniciranje.

Odbor DZ za zunanjo politiko: Predlog SNS uperjen proti Hrvaški

Proti razpisu referenduma, ki ga je predlagala stranka SNS, so se opredelili tudi člani odbora DZ za zunanjo politiko, ki so se z izjemo poslancev SNS strinjali, da potrebe po razpisu referenduma ni in da ga njihove stranke ne bodo podprle, nekateri od njih pa so tudi opozorili, da pri pozivu za referendum ne gre toliko za skepticizem do EU oziroma Lizbonske pogodbe, ampak bolj za nasprotovanje nadaljnjim širitvam Unije, še posebej na Hrvaško.

Vsi so se tudi strinjali, da razprava o pogodbi ni bila zadostna. Državni sekretar z zunanjega ministrstva Matjaž Šinkovec je zato napovedal, da bo vlada v prihodnjih dneh predstavila krajšo informacijsko brošuro, s katero bo državljane seznanila s pogodbo.

Na tej točki bi pričakovali, da bi vlade, tudi slovenska, vendarle naredile več za to, da bi obveščala javnost o tem, kaj pravzaprav ta pogodba pomeni. Zlatko Šabič, predsednik odbora za zunanjo politiko pri Zares

Da se o Lizbonski pogodbi premalo razpravlja, so prepričani tudi v stranki Zares. Slovenija bi namesto tega, da drvi z ratifikacijo Lizbonske pogodbe, naredila bistveno več, če bi dala več možnosti razpravi in obveščanju ter z ratifikacijo morda počakala toliko časa, da se opravi vsaj neka razprava na to temo, je na novinarski konferenci povedal predsednik odbora za zunanjo politiko pri Zares Zlatko Šabič.

"Ne moremo se strinjati z mnenjem, da je Lizbonska pogodba nekaj, kar že itak vemo, kaj je. To je za nas, ko bo ratificirano - kot je načrtovano - leta 2009, v bistvu neke vrste lizbonopis, ki ga bo treba poznati," je dejal Šabič. V Lizbonski pogodbi so po njegovih besedah stvari, ki so nove in jih je treba poznati. "To so stvari, o katerih imajo državljanke in državljani Slovenije pravico kaj zvedeti."

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Legist
04. 02. 2008 22.22
A bi mi lahko kdo razlozil o čem je sploh Lizbonska pogodba in zakaj se mediji izogibaji konkretnih opisov? Samo omenjajo neke pritožbe, mnenja da to pač ni dobro, a kje so pomembni razlogi, ki bi jih državljani MORALI vedeti, če gre za tako pogodbo, ki na 300straneh prinaša spremembe. lp
politik70
29. 01. 2008 10.35
DarthRevan Ti si jo prebral! Sam se tudi trudim narediti vsaj minimalen povzetek(pogodba je res obširna)! Kako bojo pa navadni smrtniki prišli do nje? Koga imamo za to da jim razloži oziroma prevede v Slovenščino in jo vsaj v Uradnem listu objavi? Tal pogodba ni sprememba nekega podzakonskega akta ...
politik70
29. 01. 2008 10.30
tomi.passion Ne bom pametoval s tabo! Ne bom ti razlagal o Lizbonski pogodbi ,kajti karkoli bom napisal boš označil kot "Komunistično propagando" ! Malo se sam potrudi ,mislim kar nikakor ne pomeni da vem , Da boš potem obmolknil! Tole res niso heci čeprav se je tema pojavila na kurah! In praviš ""Joj joj joj......raja neumna"" ! Ja kdo je pa to rajo kaj obvesti oziroma ji po domače povedal kaj nam to prinaša? Se ti strinjaš z vsako pizdarijo ki jo katera koli vlada napiše, podpiše ali sprejme? Brez da bi ti vsaj v osnovi vedel zakaj se gre? Se res pustiš voditi ko kužek na vrvici?
DarthRevan
29. 01. 2008 10.25
Preberite Lizbonsko pogodbo oz. relevanten povzetek le-te, potem pa pametujte. Tomi, ti pa nehaj s komunisti, saj si že sam pogruntal, da so ti časi mimo. Kar se tiče pa EU je pa tako, da stvar ni nikakršen bavbav in da je za razvoj Evrope nujno potrebna, če hočemo enakovredno parirati ZDA, Rusiji in Kitajski. Samo kakšen ekstremno desni nacionalist a la Le Pen je dovolj neumen, da bi bil proti.
tomi.passion@gmail.com
29. 01. 2008 10.21
Joj joj joj......raja neumna. Do danes mi ni bilo jasno, zakaj nekateri živijo od miloščine. Sedaj mi je jasno. Razumsko in mentalno jih je čas povozil in še vedno živijo v letu 45. Kakšno zasužnjevanje, kakšna izguba suverenosti in podobne neumnosti?????? Lepo vas prosim. Dejte narod malo potovat, spoznavajte ljudi izven meja, svet je čudovit. Nehajte živeti v luknji in kot zaplankati krti tresti komunistične riti. Sicer pa še vedno obstajajo države, ki niso v EU ali pod Amerik oin več kot dobrodošlo je, da pustite Slovenijo Slovencem in napredno mislečim.
politik70
29. 01. 2008 10.15
Kdo nam je navadnim smrtnikom in prebivalcem Slovenije sploh kaj povedal o Lizbonski deklaraciji? Zavračajo vsakršno možnost referenduma, na katerem bi se državljani lahko izrekli »za« ali »proti« novi evropski federaciji, če bi o njej vsaj nekaj vedeli. Skoraj nobeden Slovenec ne pozna organov EU, še manj njihove pristojnosti, poznavanje Lizbonske pogodbe(kaj pa to sploh je ) pa je katastrofalno, čeprav bo ta odvzela vse pristojnost Slovenije. Prečiščenega besedila še danes ni na voljo v slovenskem jeziku.Čisto vsi ,pa ne znamo ali znajo sami prevesti čez 700 strani! Za neobveščena javnosti je kriva Vlade. Skrivanje ali neželja razkriti vsebino Lizbonske pogodbe, za katero bi javnost morda izvedela, da ni nič drugega kot popravljena Evropska Ustava, ki je bila leta 2005 zavrnjena. Dejstvo, da nas o tem niso obvestili in si moramo sami iskati podatke ki so ali pa niso čisto točni ! Kako lahko nekdo nekaj podpiše, pa o tem ne obvesti tistega ,ki se ga to tiče? Apriorij zavračanje referenduma a sami kot bivša opozicija je pa to non stop počela ,za vsako pasjo procesijo? Nas imajo res za norca in to vse Slovence? Kaj storiti ...
andrija_posavec@t-2.net
29. 01. 2008 05.47
Pogodba o EU ima z ene strani dobro plat ,z druge pa ne,spodaj so že navedene nekatere negativne posledice,so po tudi pozitivne,primer,glede sodišč,vam ne odgovarja nacionalni zakon lahko se sklicujete na EU če je boljši za toženega ali tožečega,zastopanje pred sodiščem ne bo več obvezujoče samo za naše tako poceni odvetnike pač vas lahko bo zastopal gdo iz EU in še bi se lahko dalo naštevati.Najbolje je da se cela pogodba prebere in se naj vsak človek odloči po svoje,ker nam ne more nobeden svetovati ali podtaknjevati kaj in kako,ima vsak svojo glavo in naj se odloči sam,pogodbo pa je dobro poznati da vsaj veš za kaj se gre,lep pozdrav!
usavko
28. 01. 2008 16.12
Ja hvala bogu. Usaj ne bodo posamezne države dale veto zaradi lastnih interesov. Tko k da bi mi zavrnl vstop Hrvaški v EU, zarad našil lastnih interesov. Glasovali bodo tako kot se glasuje pri nas. Slovenija bo imela 7 poslancev, torej lahko o čem odloča. Če pa je to, kot sm že rekel predvsem interes same Slovenije, pol nej pa ne pričakuje kakšnega rezultata. O lastni usodi lahko odloča, ne more pa odločati o usodi EU, kar se mi zdi edino pametno!
robinud@volja.net
28. 01. 2008 16.09
A imajo pri SNS pripravljen za vsak teden en predlog za referendum ? Za celo leto ?
Zatarra
28. 01. 2008 15.48
Mislim, da o katerikoli nadaljnji pogodbi, ki vsebuje že najmanjši element omejevanja ali celo izničevanja suverenosti (če se omejim le na to) Slovenije, Slovencev (ali koga drugega) sploh nima smisla debatirati ... Nacionalizem gor ali dol.
ssn.maribor@gmail.com
28. 01. 2008 15.09
Spoštovani! Vse o Lizbonski pogodbi je na tem naslovu http://www.hervardi.com/referendum2008.... TEKST SAME POGODBE! Kaj so slabe strani pogodbe: 1. EU bo dobila ustavo federalne države 2. Odpravi se odločanje s konsenzom in s tem možnost veta članice. Slovenija tako s svojimi 7 poslanci ne bo več mogla odločati o ničemer, niti o lastni usodi 3. Večjim državam članicam bo dala večjo moč pri glasovanju, s preglasovanjem majhnih članic 4. Odpravila bo pravico vsake države do stalnega EU komisarja 5. EU bo dobila moč sprejemati zakone in odločati na 68 novih področjih oz. temah 6. EU bo dobila končni glas pri odločanju o naših pravicah 7. Ta pogodba bo samo-dopolnjujoča 8. Z novo pogodbo si EU popolnoma podredi nacionalne parlamente članic 9. Nadaljnih širitev z vetom ni mogoče več zavreti Odločajte sami o lastni usodi, pobudi se z vsakim dnem pridružuje čedalje več Evropejcev. Podprite izvedbo referenduma o Lizbonski pogodbi, prosim da o tem obvestite še prijatelje in ostale državljane vsepovsod, na forumih, v javnem življenju, v šoli, na delovnem mestu, v gostilni... naj se vidi volja ljudi v Sloveniji. Vse informacije o Lizbonski pogodbi www.hervardi.com/referendum2008.php link tudi na www.ssn.si
bonsai9@email.si
28. 01. 2008 15.05
Pa kaj cvika JJ. Saj je jasno, da bi pogoru na celi črti. 99% folka bi bilo proti zasužnjevanju Slovencev v okviru EU. Samostojnost smo pa že tako in tako izgubili.
usavko
28. 01. 2008 14.50
Sam je res grd, sprva sploh nism dojeu. Drgač pa je ta pogodba čist dobra!
grizzly
28. 01. 2008 14.45
Grdoba Janševa...