Slovenija

O pobudi ustavno sodišče

Ljubljana, 23. 01. 2006 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlamentarni odbor za zdravstvo predlaga, da referendumsko pobudo SNS presodi ustavno sodišče.

Odbor DZ za zdravstvo je na današnji nujni seji za obravnavo na izredni seji državnega zbora pripravil predlog sklepa, da DZ zahteva, da danes vloženo referendumsko pobudo SNS o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju presodi ustavno sodišče. Državni zbor bo danes prekinjeno izredno sejo nadaljeval v torek ob 10. uri, je na seji odbora povedal predsednik odbora Ljubo Germič (LDS).

Predsednik DZ upa, da bo agencija razrešila nastalo zmedo glede 62. člena zakona
Predsednik DZ upa, da bo agencija razrešila nastalo zmedo glede 62. člena zakona FOTO: POP TV

V skladu s sklepom naj bi DZ zahteval, da ustavno sodišče odloči, ali je vsebina zahteve, vsebovane v pobudi za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona, v nasprotju z ustavo in bi zato na njeni podlagi zaradi odložitve sprejetja in uveljavitve novele nastale protiustavne posledice. Predlog sklepa so na seji odbora podprli soglasno (devet glasov za, nobeden proti), medtem ko predstavnika SNS ni bilo na seji.

Poleg tega pa so sprejeli še dopolnitev sklepa, po katerem bi DZ predlagal ustavnemu sodišču, da zadrži izvajanje predpisov, ki določajo možnost preoblikovanja Družbe za vzajemno zavarovanje v delniško družbo, do zakonske ureditve morebitnega preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo. Za dopolnitev je glasovalo sedem poslancev, proti pa ni bil nobeden.

Zapleti že na začetku seje

Predsednik DZ France Cukjati je v uvodu današnjega izrednega zasedanja dejal, da je spremenjena referendumska pobuda, ki jo je poslanska skupina SNS danes vložila v DZ, po mnenju zakonodajno-pravne službe ustavno sporna. Cukjati je zato predlagal, da DZ glasuje o predlogu zahteve za ustavno presojo pobude na ustavnem sodišču. Cukjati je odbor DZ za zdravstvo prosil, da obravnava predlog zahteve in pripravi poročilo za DZ.

Na vprašanje o tem, kako hitro gre pričakovati odločitev ustavnega sodišča, je Cukjati menil, da ustavnemu sodišču ni treba hiteti, saj bo navsezadnje to vprašanje po 1. februarju brezpredmetno.

Vprašanje referenduma se bo tako po Cukjatijevih besedah najverjetneje zaustavilo, v tem času pa ne nameravajo sprejeti niti vladnega predloga novele zakona. Skušali bodo razčistiti vprašanje pravic in nalog Agencije za zavarovalni nadzor v tem primeru, je pojasnil.

Predlog je, da državni zbor zaprosi za obvezno razlago 62. člena zakona o zavarovalništvu, ki se nanaša na preoblikovanje v delniško družbo. Kot je pojasnil Cukjati, se namreč s pravniki strinjajo, da gre ta člen razumeti tako, da bi morala Vzajemna pred preoblikovanjem pridobiti soglasje agencije. Čeprav v omenjenem členu zakona o zavarovalništvu, kot priznava Cukjati, ne piše izrecno tako.

SNS: Ljudstvo je spregovorilo

SNS je vložila referendumsko pobudo
SNS je vložila referendumsko pobudo FOTO: POP TV


Poslanska skupina SNS je v glavni pisarni državnega zbora tik pred 12. uro vložila dopolnjeno pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Kot je novinarjem povedal vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič, so zbrali 4243 podpisov, kar po njegovih besedah kaže, da je "ljudstvo spregovorilo".

Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se v zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določi, da mora biti sprejet poseben zakon, ki bo poleg kriterijev, pogojev in postopka preoblikovanja edine slovenske družbe za vzajemno zavarovanje Vzajemne v delniško družbo določil tudi posebne pravice Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot ustanovitelju družbe za vzajemno zavarovanje?

Vlada želi preprečiti preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo na način, kot je predviden s strani Vzajemne
Vlada želi preprečiti preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo na način, kot je predviden s strani Vzajemne FOTO: POP TV

Kot je znano, je namen vladne novele preprečiti že začete postopke Vzajemne zdravstvene zavarovalnice za preoblikovanje v delniško družbo, saj vlada ocenjuje, da bi lahko na ta način prišlo do oškodovanja zavarovancev. Vlada je zato predvidela poseben zakon, po katerem bi se lahko Vzajemna v prihodnje preoblikovala v delniško družbo. Vendar pa, kot je v petek poudaril minister za zdravje Andrej Bručan, le s privolitvijo njenih zavarovancev. Prav tako je po vladnem prepričanju pri preoblikovanju potrebno upoštevati sredstva ustanovitelja, saj je bila Vzajemna ustanovljena s kapitalom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

S tem pa se ne strinjajo na Vzajemni, kjer menijo, da statusna oblika zavarovalnice ne vpliva na varnost njenih zavarovancev ter da postopek o preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo določa že zakon o zavarovalništvu. Opozarjajo tudi, da ustanovitveni kapital za Vzajemno ni šel iz sredstev javnega zavoda, ampak iz povišanja premij, torej iz sredstev zavarovank in zavarovancev. S slednjim soglašajo tudi v SNS, medtem ko v vseh preostalih poslanskih skupinah vladni predlog podpirajo.

Vlada ukrepala prepozno

LDS meni, da je vlada ukrepala prepozno
LDS meni, da je vlada ukrepala prepozno FOTO: POP TV

Na spremembe in dopolnitve zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju so se pred tem odzvali v poslanski skupini LDS. Kot so sporočili, bodo podprli predlog zakonskih sprememb, vendar menijo, da so se zgodile mnogo prepozno. »Še vedno je namreč aktualno vprašanje, zakaj je vlada tako pozno ukrepala in kot kaže ne bo preprečila »divje« privatizacije Vzajemne zdravstvene zavarovalnice (nekateri celo govorijo o "prihvatizaciji"...), ki vodi v katastrofalno oškodovanje države oziroma državljank ter državljanov, predvsem pa v omajanje njihovega zaupanja v celotni finančni sistem naše države,« pravijo v LDS.

Kot še dodajajo, je opozicija že pred časom poskušala preprečiti vsaj del manevrov Vzajemne, saj je ob sprejemanju novele zakona o zdravstvenem zavarovanju predlagala, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije lahko ponovno izvajal tudi dopolnilna zavarovanja. »To bi omogočilo, da bi tiste državljanke in državljani, ki so naveličani nenehnega izsiljevanja Vzajemne, lahko odšli k ustanovi, ki bi zavarovanja izvajala na neprofiten način. Vladajoča koalicija je naš predlog zavrnila,« so zapisali.