Slovenija

O oklepnikih naslednji teden

Ljubljana, 06. 02. 2007 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci bodo 15. februarja razpravljali o domnevno spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od Patrie.

Izredna seja, na kateri bodo poslanke in poslanci razpravljali o domnevno spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie, bo v četrtek, 15. februarja, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Franceta Cukjatija.

Zahtevo za izredno sejo je 31. januarja vložilo 39 poslancev LDS, SD in SNS, Poslovnik DZ pa predsedniku DZ nalaga, da izredno sejo na predlog najmanj četrtine poslancev skliče v 15 dneh od vložitve zahteve. Cukjati bo po sklepu kolegija sejo sklical na zadnji možni datum, 15. februarja.

Izredna seja državnega zbora o oklepnikih bo naslednji četrtek
Izredna seja državnega zbora o oklepnikih bo naslednji četrtek FOTO: POP TV

Opozicijski poslanci državnemu zboru v sprejem predlagajo tri sklepe. Tako naj bi DZ opozoril vlado, da je minister za obrambo Karl Erjavec s tem, ko je onemogočal nadzor nad transparentno porabo javnih sredstev pri nakupu oklepnikov, ravnal nesprejemljivo. DZ naj bi tudi ugotovil, da je Erjavec nedvomno zavajal državni zbor in javnost, ko je zatrjeval, da bo slovenske davkoplačevalce 135 oklepnikov z vso konfiguracijo stalo 63 milijard tolarjev. Poslanke in poslanci naj bi tudi ugotovili, da je sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.

Kot sta ob vložitvi zahteve pojasnila Anton Anderlič (LDS) in Aurelio Juri (SD), mora o smiselnosti in razsežnosti tega posla spregovoriti tudi državni zbor, saj sta prepričana, da je obrambni minister Erjavec zavajal javnost, ko je govoril o poslu z oklepniki.

Minister za obrambo se je na zahtevo za sklic izredne seje že odzval in dejal, da je pojasnil že vse podrobnosti v zvezi s poslom. "Poslanca, ki sta dala pobudo za izredno sejo, pa ne želita razumeti, da zakon ni bil kršen," je takrat poudaril minister. Povedal je še, da bo na seji dal primere, kako transparentno se je včasih vodila nabava opreme za obrambo. Ob tem je dodal: "Veselim se te seje, saj bom imel možnost pojasniti vse o tem, kar nekateri še vedno ne želijo razumeti."

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
06. 02. 2007 14.56
Je zanimivo, ja, je zanimivo.
malasutra@gmail.com
06. 02. 2007 14.46
a ni zanimivo, da je erjavec izjavil, da ob naročilu še niso vedeli, da sodobno vojskovanje zahteva vozila, opremljena za bojne naloge v urbanih središčih?? le kaj to spet pomeni? posredovanje nad lastnimi državljani??? ali kaj??????????????