Slovenija

O občini Ankaran še ustavno sodišče?

Koper, 31. 03. 2010 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koprski župan Boris Popovič vztraja, da občine Ankaran ne bo in napoveduje pritožbo na ustavno sodišče. Luka Juri iz SD pa opozarja, da je ogrožen razvojni potencial občine Koper.

Boris Popovič napoveduje pritožbo na ustavno sodišče.
Boris Popovič napoveduje pritožbo na ustavno sodišče. FOTO: 24ur.com

Polemike v zvezi z ustanovitvijo občine Ankaran se nadaljujejo. Koprski župan Boris Popovič vztraja, da občine Ankaran ne bo, in napoveduje pritožbo na ustavno sodišče. Poslanec SD Luka Juri pa v pisni izjavi ugotavlja, da je nasprotnikom "velike in močne Mestne občine Koper" po 16 letih nenehnih poskusov občino uspelo razbiti.

S tem so po mnenju Jurija ogrozili razvojni potencial in vlogo občine Koper v regiji. "Če bo korak potrjen tudi s strani ustavnega sodišča, že danes želim Ankarančankam in Ankarančanom srečno in preudarno vodenje samostojne občine," še piše Juri. Kot dodaja, obenem upa, da bo Koper še naprej ostal gonilo regionalnega razvoja.

Zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna pa pozdravlja podpredsednica SLS Olga Franca. Po njenem ni mogoče pavšalno trditi, da bo ustanovitev nove občine ogrozila razvojni potencial Luke Koper. Občina Koper pa bo imela po mnenju France zdaj več priložnosti, da se posveti svojemu razvoju kot urbano središče na slovenski obali, posebej pa zapostavljenemu podeželju.

Juri upa, da bo Koper ostal gonilo regionalnega razvoja.
Juri upa, da bo Koper ostal gonilo regionalnega razvoja. FOTO: Črt Butul

Franca obenem poudarja, da se ji zdi nezaslišano, da so si "koalicijski poslanci v nekaj mesecih dovolili zamenjati svoje stališče". "Predvidevam, da se bo zdaj borba za občino Ankaran nadaljevala v državnem svetu in morda tudi pred ustavnim sodiščem. Zato pozivam vse institucije pravne države v Sloveniji, da bodo postopki za ustanovitev tekli kar najhitreje ter skladno z zakonom," je v izjavi za javnost zapisala Franca.

Zelena luč za občino Ankaran in Mirna

Državni zbor je v torek s sprejetjem novele zakona o ustanovitvi občin dal zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna.

Glasovanje je sicer zaznamovala neenotnost poslancev glede ustanovitve občin celo znotraj nekaterih poslanskih skupin. O zakonu bo presojal še državni svet, po besedah Popoviča pa je še vprašanje, ali bo veto izglasovan.

Pobuda za ustanovitev Občine Ankaran je v pisni izjavi v torek pozvala državni svet, da novele zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij ne vrne v ponovno potrjevanje državnemu zboru. Pobuda je obenem pozvala tudi vodstvo Mestne občine Koper, vse nosilce javnih in političnih funkcij ter občanke in občane Kopra z zaledjem, da zakonu o ustanovitvi samostojne Občine Ankaran ne nasprotujejo več.
 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puj
31. 03. 2010 20.13
Resnica je da Koper brez Ankarana bo zelo teško preživel in to boli....
halal
31. 03. 2010 17.05
REPUBLIKA ANKARAN
JanezNovakJohn
31. 03. 2010 17.04
Sem butalc , ki gdaj pa gdaj zaide na Ankaransko stran našega morja. Moram reči, da urejenost obale ni kdo ve kaj. Vtis je da jo kar zanemarjajo sami prebivalci in z vlaganji. Upam si sedaj trditi da bo čez deset let to eden lepših kotičkov Slovenske obale. Morda se v evforiji samostojnosti ne bo prehitro našel tajkun, ki bo občino Ankaran ožel. Država bi morala še nekaj časa bedeti nad dogajanji.
saintjozef
31. 03. 2010 15.41
Jurij je s svojim glasovanjem VSE POVEDAL. Prej bi mu moral Popovič kaj obljubit pa ga ni resno jemal.
tron3
31. 03. 2010 15.30
Ta dva Jurija se bi lahko že pobrala iz javnosti če ne zaradi higiene v družbi, foter v Zaresu, smrkavec v SD, pa to ne moreš verjet kakšno sprevrženost sej nekateri gredo v državi tej, Popovič pa itak ni slovenc
Foen
31. 03. 2010 15.27
juri, kolk ti plačajo? koper bi od ankarana sam molzel, nič pa dal. sej lahko ankaran pa koper tudi enakopravno sodelujeta. da ga ni sram!
am_staff
31. 03. 2010 15.23
Kdo vam daje pravico, da preverjate voljo ljudi, ki so se odločili za svojo občino.
HIPOKRATKA
31. 03. 2010 15.21
Bravo župan Kopra - vztrajaj. Revnih občin je v Sloveniji že preveč.
Heinekenx
31. 03. 2010 15.03
Pa kaj se gre ta Popović?? Spet bi se rad okoristil na račun Ankarana.