Slovenija

'O novih rokih bodo lastniki obveščeni'

Ljubljana, 29. 09. 2010 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dve tretjini lastnikov nepremičnin bosta prejeli obvestila o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin. Zaradi stavke bo obveščanje omejeno.

Nove hiške
Nove hiške FOTO:

Zaradi stavke javnega sektorja bo obveščanje v začetku potekalo v omejenem obsegu, pravijo na Gursu in dodajajo, da bodo roke za pripombe, če bo stavka potekala tudi po 4. oktobru, podaljšali.

Geodetska uprava RS (Gurs) je sprva napovedala, da bodo lastniki nepremičnin obvestila prejeli med 29. septembrom in 4. oktobrom. "Lastniki bodo o morebitnih novih rokih pravočasno obveščeni," so v torek sporočili z Gursa.

Če ne bo sprememb, bodo roki, med njimi 53-dnevni rok za pripombe na izračunano vrednost, začeli teči 4. oktobra. Pripombe na vrednost bo tako mogoče posredovati do 25. novembra.
Delovala bo tudi spletna aplikacija

Najpozneje prihodnji ponedeljek, pravijo na Gursu, bo začela delovati tudi spletna aplikacija, prek katere bo mogoče spremeniti podatke o nepremičnini in tudi podati pripombo na izračunano vrednost. Lastniki lahko spremembe podatkov posredujejo tudi z obrazcem po pošti. S spletno aplikacijo ali obrazci lahko uredijo tudi nekatere podatke o lastništvu, večino teh podatkov pa bodo morali urediti z obiskom ene izmed geodetskih pisarn.

Zaradi stavke obveščanje omejeno

Zaradi stavke bodo lahko lastniki nepremičnin lastništvo urejali le v tistih geodetskih pisarnah, kjer je zagotovljeno poslovanje s strankami.

V torek so s strankami poslovali v pisarnah v Celju, Cerknici, Domžalah, Gornji Radgoni, Grosuplju, Kamniku, Kranju, Krškem, Laškem, Lendavi, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Murski Soboti, Radovljici, Sevnici, Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, Šentjurju pri Celju, Škofji Loki, Šmarju pri Jelšah in v Trbovljah.

Ker se stanje dnevno spreminja, bodo lokacije, na katerih bo možno urejati podatke o lastništvu, vsako dopoldne objavljene na spletni strani www.obvescanje.si, pravijo na Gursu.

Geodetska uprava prosi lastnike, naj v času trajanja stavke javnega sektorja spreminjajo podatke in dajejo pripombe predvsem z uporabo spletne aplikacije, podatke o lastništvu pa naj v geodetskih pisarnah urejajo šele po koncu stavke, saj da bo zaradi podaljšanja rokov za čas trajanja stavke imeli za to dovolj časa.

V vsakem primeru bodo na občinah za 45 dni razgrnili podatke o modelih vrednotenja nepremičnin, po preteku tega roka pa bodo imeli lastniki še osem dni časa za morebitno posredovanje pripomb.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jošt Sušnik 1
30. 09. 2010 09.16
Dobili obvestilo. Katastrofa od podatkov. Dobili izračun za hišo, katera je že več kot tri leta v zemljiški knjigi napisana na drugega. Čisto nerealni izračun za vrednost naše nove hiše. Ta država meče denar z bagrom(ne lopato) skozi okno. Tako narejen projekt, na katerem so obogateli le nekateri ritolizniki. Katastrofa, vrnite denar in ne štrajkajte.
Geonep
29. 09. 2010 12.19
Za lažje razumevanje zakaj sploh gre pri obveščanju podajam nekaj dejstev. Kaj je REN?: •REN je register nepremičnin, ki je nastal na podlagi množičnega zajema nepremičnin – predvsem popisa v letih 2006 in 2007. Poleg osnovnih tehničnih podatkov o nepremičninah imamo v REN tudi podatke o posplošenih tržnih vrednostih posameznih nepremičnin. •REN je vzporedna evidenca nepremičnin zemljiškemu katastru, katastru stavb in zemljiški knjigi. Ker se podatki v katastrih urejajo predvsem na podlagi elaboratov in upravnih postopkov, so spremembe relativno zapletene in drage, kar ima za posledico, da ne odražajo povsod dejanskega stanja. REN pa naj bi to vrzel odpravil. Zakaj bi lastnik urejal nepremičnine v REN?: •Zato, da bo nepremičnina dobila ustrezno posplošeno tržno vrednost nepremičnin (krediti, hipoteke, dedovanje,...) •Zaradi pravičnega (nizkega) davka •Zaradi lastnih procesov z nepremičninami (vsaj pregled nad lastnino) •Zaradi zakonodajne obveze (popis) •Pozor: urejeni podatki v REN nam še ne dajejo pravne varnosti, to lahko uredimo le z ureditvijo podatkov v zemljiškem katastru, katastru stavb in zemljiški knjigi Zakaj bi občina urejala nepremičnine v REN?: •Zaradi povečane vrednosti davka (občina lahko z dokazi spreminja tudi podatke lastnikov) Zakaj bi lahko in kako bomo vplivali na vrednost nepremičnine?: •Vrednost nepremičnine bo spremenila dojemanje nepremičnine kot take •Vrednost nepremičnine bo osnova za davek na nepremičnine •Na vrednost nepremičnine je mogoče vplivati predvsem preko tehničnih podatkov •Na samo vrednost je možen vpliv preko spremembe con
Velenik
29. 09. 2010 10.49
Tale naša država nas dobesedno sili, da postanemo lenuhi. Tisto, kar smo si s svojimi žulji v življenju ustvarili, bomo zdaj drago plačevali.
tacamaca
29. 09. 2010 10.37
Groza me je,kaj vse lahko še izsilijo od nas,ki se ne znamo upret.
lokalnipatron
29. 09. 2010 10.33
Ali lahko kdo od političnih nenasitnežev pove koliko je stalo vrednotenje nepremičnin in vsa računalniška podpora,ki je seveda šla iz davkoplač.denarja ?Dajte ,no junaki !Bomo Slovenčki res vse petkrat preplačali,poleg tega da smo sami delali beton za svoje hiše ?Naj traja stavka čim dlje.-
Jošt Sušnik 1
29. 09. 2010 08.40
Saj nam tega sploh ni treba.