Slovenija

O nadomestilih na mrtvi točki

Ljubljana, 19. 05. 2006 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajanja o višini nadomestil za čas bolniške odsotnosti in obveznem zdravstvenem zavarovanju niso dosegla napredka.

Dorjan Marušič
Dorjan Marušič FOTO: POP TV

Predstavniki ministrstva za zdravje, sindikatov in delodajalcev so v okviru pogajanj o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sklenili drugi krog pogajanj. Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča ni prišlo do zbližanja stališč, saj so opravili le "skupno inventuro odprtih vprašanj". 

Ključno vprašanje, ki še vedno ostaja odprto, je vprašanj višine nadomestil za čas bolniške odsotnosti. Ministrstvo je začetni predlog sicer nekoliko omililo, vendar pa sindikati znižanju nadomestil nasprotujejo. Po besedah Semoliča doslej namreč "niso slišali utemeljenega razloga, da bi zniževali nadomestila". 

Tudi pri vprašanju oprostitve plačevanja prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja za socialno ogrožene pogajalci še niso dogovorili rešitve. Uskladili so se sicer glede opredelitve te skupine, vendar pa so neusklajeni glede vira financiranja. Sindikati in delodajalci menijo, da bi morali sredstva zagotoviti iz državnega proračuna, s čimer pa se na ministrstvu ne strinjajo in predlagajo, da bi ta sredstva zagotovili po solidarnostnem principu v obstoječem sistemu. 

Sindikati vztrajajo na stališču da se nadomestila za bolniško odsotnost ne smejo znižati
Sindikati vztrajajo na stališču da se nadomestila za bolniško odsotnost ne smejo znižati FOTO: POP TV

Neusklajenost je tudi pri vprašanju določanja prispevne stopnje za samozaposlene in podjetnike ter vključitvi avtorskih pogodb, sejnin in podjemnih pogodb v osnovo za plačevanje zdravstvenih prispevkov. Tu namreč za zdaj ni soglasja delodajalske strani, je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič in pojasnil, da ni dogovora, kolikšen delež naj bi bremenil te prispevke.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.