Slovenija

O medijih tudi z Janšo

Ljubljana, 26. 11. 2007 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanska skupina LDS zahteva razpravo o položaju medijev, na kateri si želijo tudi premierjeve prisotnosti.

Poslanska skupina LDS zahteva sklic razprave o položaju medijev
Poslanska skupina LDS zahteva sklic razprave o položaju medijev FOTO: POP TV

Poslanska skupina LDS je na predsednika odbora DZ za kulturo, šolstvo in šport Branka Grimsa (SDS) naslovila zahtevo za sklic nujne seje o položaju medijev v Sloveniji. Opozicijska LDS je v zahtevi izrazila tudi željo, da bi se seje udeležil predsednik vlade Janez Janša.

Premier je namreč po prepričanju LDS peticijo proti cenzuri, v kateri 571 novinarjev opozarja na cenzuro in poskuse omejevanja svobode izražanja v naši državi, ob glasovanju o zaupnici "vzel kot primer obtoževanja opozicije in novinarjev, ki naj bi metali slabo luč na Slovenijo v tujini", je zapisano v obrazložitvi zahteve za sklic nujne seje.

V LDS želijo, da predsednik odbora na sejo povabi tudi predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za kulturo Vaska Simonitija, urad predsednika republike, državni svet, Društvo novinarjev Slovenije, Sindikat novinarjev Slovenije, prvopodpisana pod peticijo zoper cenzuro Blaža Zgago in Mateja Šurca, katedro za medijske in komunikacijske študije pri ljubljanski Fakulteti za družbene vede, predsednika programskega sveta RTV Staneta Grando in Mirovni inštitut.

Stanje, ki ga povzema peticija novinarjev, po mnenju LDS kaže na željo politike po obvladovanju medijske svobode in medijev, pritiski na novinarsko svobodo pa se še krepijo. Ob tem je Evropska zveza novinarjev 23. novembra na Janšo naslovila željo, da vzpostavi "dialog z novinarji o medijskih problemih" in predlaga preiskavo o vseh oblikah političnega vmešavanja v slovenske medije.

Opozicijska LDS predlaga tudi tri sklepe seje, in sicer, da se je odbor seznanil s stanjem na področju medijske svobode in da bo v okviru svojih pristojnosti še naprej spremljal stanje na tem področju. V naslednjem sklepu bi odbor predlagal ministrstvu za kulturo, da pripravi analizo izvajanja medijske zakonodaje in na podlagi te analize predlaga ustrezne zakonske spremembe. LDS predlaga tudi sklep, na podlagi katerega predlaga, naj DZ ustanovi posebno neodvisno komisijo, sestavljeno iz neodvisnih strokovnjakov s področja medijev, ki bo proučevala posamezne pritiske in cenzuro v medijih.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
26. 11. 2007 23.55
:) albertinum tisti drzavljan, ki je zvonil pri hisi je pa sigurno bil komunist.
albertinum@excite.com
26. 11. 2007 23.04
Po parlamentarnih volitvah 2008. Naslednji dan na vratih Janševe hiše pozvoni državljan. Vrata odpre Urška: "Oprostite", pravi državljan, "je predsednik vlade mogoče doma?" Urška skrušeno odvrne: "Veste, moj Janez ni več predsednik vlade " "Aha" reče državljan, in odide. Čez petnajst minut se spet vrne in pozvoni: "Oprostite, je predsednik vlade mogoče doma?" Urška začudeno pogleda: "Veste, Janez ni več predsednik vlade " "Aha" reče državljan in odide. A se vrne čez petnajst minut. Pozvoni: "Oprostite, je predsednik vlade mogoče doma?" Urška totalno poživini in zavpije s piskajočim glasom: "Pa a vi ne razumete slovensko?!! Janez ni več predsednik vlade!!!!" državljan se nasmeje in reče: "Saj vem, ampak ko se pa tako lepo sliši..:"
dolejo
26. 11. 2007 17.41
Naj ustanovijo, saj slabše ne more biti. ... Še na toalet papirju "Dobro Jutro" piše, da vlada nima pojma, da so popolni amaterji, lažnivci in umazanci
coccolinetta@email.si
26. 11. 2007 17.18
Ne vem, o kakšni svobodi medijev je tu govora, če je večina le-teh v Sloveniji podkupljena s strani levice in mora potemtakem govoriti tako, kakor levica diktira? Svobodni mediji in svoboda govora so le iluzija...