Slovenija

O ERC odslej Evropska komisija

Bruselj/Zagreb/Ljubljana, 18. 02. 2008 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S hrvaško enostransko razglasitvijo ERC v Jadranu se bo odslej ukvarjala Evropska komisija.

Evropski komisar za ribištvo Joe Borg je v Bruslju potrdil, da je Evropska komisija glede zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu v stiku s hrvaškimi oblastmi, vendar o posameznih možnostih rešitve tega vprašanja ni želel govoriti. "Če bi bila politična volja za rešitev, obstaja možnost za vsaj začasno rešitev," je poudaril.

Hrvaški premier Ivo Sanader je v odzivu dejal, da gre pri ERC za dvostransko in tristransko vprašanje. Gre za dvostransko vprašanje, ker "ERC ne nasprotuje Finska, temveč Slovenija in Italija". "Gre torej za bilateralno oziroma trilateralno vprašanje, ki je z vztrajanjem Italije in Slovenije postalo vprašanje celotne EU in v tem smislu ima Rupel prav," je še dejal Sanader. Dodal je, da je njegov poziv za skupno reševanje tega vprašanja s Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo še vedno aktualno. "Mislim, da so predlog vzeli resno, zato pričakujem sestanek vseh vpletenih strani," je še dodal.

Borg je dejal, da je vprašanje ERC povezano s pristopnimi pogajanji Hrvaške za EU in da komisar za širitev Olli Rehn išče vsaj kratkoročne rešitve. Komisar je tudi povedal, da bi se dalo rešitev ERC najti tudi v okviru pristopnih pogajanj. Če obstaja razumevanje, da se rešitev išče v pogajanjih, če je dogovor, da se cona v tem času ne izvaja, potem bi lahko rešitev našli v okviru samih pogajanj, je dejal.

Vendar se to nanaša zgolj na ribiške možnosti EU, vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško pa je stvar obeh držav, je poudaril Borg. Če pač državi ne bosta našli rešitve, vidi komisar odgovor v mednarodni arbitraži. Sicer pa je še dodal, da je zanj prioriteta, da je rešitev glede ERC takšna, da ne vpliva na ribiške interese celotne EU.

Ministri EU opozorili Hrvaško

Minister Rupel: "Naslednjič mora o napredku poročati EK."
Minister Rupel: "Naslednjič mora o napredku poročati EK." FOTO: Kanal A

Ministri EU so danes vnovič opozorili Hrvaško zaradi uveljavitve zaščitne ERC v Jadranu tudi za države članice EU. Hrvaška naj ne uveljavi nobenega vidika ERC v Jadranu za države članice EU, dokler ne bo dosežen skupni dogovor v duhu EU, so ponovili decembrski sklep.

Vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel je po sprejetju sklepa danes opozoril, da je sedaj na potezi Hrvaška in dodal, da je Slovenija zelo zainteresirana za ekološko zaščito Jadrana in v vsakem trenutku pripravljena na pogovore in dogovore skupaj z EU in Italijo ter drugimi državami, ki jih obliva Jadransko morje.

"Nedavna nesreča ob istrski obali je svarilo, da moramo to vprašanje jemati zelo resno in si moramo za zaščito Jadrana vsi skupaj prizadevati," je poudaril minister Rupel. Gre za pomembno vprašanje za vključevanje Hrvaške v EU, o katerem sva pred desetimi dnevi govorila s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem, je tudi sporočil.

Ministri strogi do Hrvaške

Ministri EU so danes vnovič opozorili Hrvaško zaradi uveljavitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za države članice EU. Hrvaška naj ne uveljavi nobenega vidika ERC v Jadranu za države članice EU, dokler ne bo dosežen skupni dogovor v duhu EU, so ponovili decembrski sklep. Zunanji ministri EU so 10. decembra lani sprejeli sklep, v katerem Hrvaško pozivajo k spoštovanju dogovora iz leta 2004.

"Mogoče se ustvarja vtis, da gre za ponavljanje, vendar se v bistvu jezik EU stopnjuje," so zatrdili viri. "To je precej ostro opozorilo Hrvaški, in to v zadnjih treh mesecih že tretjič," so razložili. To je namreč ponovitev sporočila iz decembrskega sklepa in obnovljenega pristopnega partnerstva, potrjenega minuli teden.

ERC ostaja še naprej na dnevnem redu

Hrvaški premier Sanader in Olli Rehn, komisar za širitev.
Hrvaški premier Sanader in Olli Rehn, komisar za širitev. FOTO: Reuters

Ministri so v sklepih posebej poudarili, da se bodo s tem ukvarjali tudi v prihodnje, da bo ERC ostala na dnevnem redu, poleg tega pa so Evropsko komisijo tudi pozvali, naj nadaljuje dialog s Hrvaško in poroča Svetu EU, so "nadgradnjo" sklepov pojasnili viri pri slovenski delegaciji.

O čem naj bi poročala Evropska komisija, je prezgodaj javno govoriti, ker pogovori potekajo, so viri ponovili stališče komisarja za širitev Ollija Rehna. "Dialog poteka, vse drugo je odvisno od tega, kako bo napredoval," so povedali o tem, kaj bo predlagala komisija in kako bo EU ravnala v prihodnje.

EU pravzaprav čaka na hrvaški predlog za rešitev problema ERC, so pojasnili viri. "Naj Hrvaška pove, kakšno rešitev predlaga," so povedali. Za Slovenijo je sprejemljiva rešitev na podlagi dogovora med Hrvaško, Slovenijo in Italijo iz leta 2004: da Hrvaška ne izvaja nobenega vidika cone, so poudarili.

Vse je še odprto

"ERC je ERC in sedaj moramo rešiti ERC. Nikakor ne gre povezovati vprašanja meje s cono," so še poudarili viri pri slovenski delegaciji. Dialog torej ne gre v smeri, da bi Hrvaška cono zamrznila v zameno za to, da bi Slovenija pristala na urejanje vprašanja meje na Meddržavnem sodišču v Haagu, so zatrdili.

In možnost zamrznitve več poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU po vzoru primera s Turčijo, če problem ne bo rešen? "Vse možnosti so odprte, nič ni zaprto," so sklenili viri.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mali Suzenj
18. 02. 2008 19.27
itak da se bo porihtalo do poletja, samo potem po končani turistični sezoni si bodo pa nekaj novega namislili! Slovenci mamo kr srečo - zamislite kakšen šok doživi otrok na hrvaškem ko mu povejo da je hrvat!!! verjetno se mu zagabi celo življenje!
Slavko ?erv
18. 02. 2008 14.26
Edino pravilno.. Dejstvo je da je to Evropski problem in ne samo Slovenije. Upam sam oda bodo Hrvati to čimprej spoznali , in da se problem končno razreši. Pričakujem da v roku meseca ali dveh tega problema nebo več !