Slovenija

O domu za falcona kmalu še vlada

Ljubljana, 25. 01. 2010 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog vladi za upravljavca letala falcon je že znan, a ni javen, dokler ga ne bo obravnavala vlada. Ministrstvo za obrambo je izbiralo med dvema ponudnikoma.

Predlog za upravljavca letala falcon bo na vladi prihodnji teden, saj je državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek, ki bo vladi o predlogu tudi poročal, ta teden na službenem potovanju v tujini, je povedal Aleš Sila, predstavnik za stike z javnostmi na ministrstvu za obrambo.

Kot je pojasnil, se je delovna skupina pod vodstvom Kreka sestala v petek. Obravnavala je vse tri prispele ponudbe za operativno upravljanje falcona in pripravila poročilo za vlado, v katerem je že zapisan tudi predlog ministrstva. Ta predlog torej ne bo šel najprej na pristojni vladni odbor, pač pa neposredno na vlado.

Letalo ostaja v lasti države, ki krije vse fiksne stroške ter stroške lastne uporabe. Podjetje, ki bo letalo uporabljalo, ga bo tržilo po lastni ceni.
Letalo ostaja v lasti države, ki krije vse fiksne stroške ter stroške lastne uporabe. Podjetje, ki bo letalo uporabljalo, ga bo tržilo po lastni ceni. FOTO: POP TV

Na poziv ministrstva za obrambo so po neuspešnem razpisu ponudbe poslale družbe Adria Airways, Gio Poslovne aviacije in Linxair. Adria je svojo ponudbo umaknila, in sicer zaradi nezmožnosti t. i. hangariranja letala ter previsokih stroškov zagotavljanja nadomestnega letala. Ministrstvo je tako izbiralo med preostalima dvema ponudnikoma, katerih predstavniki pa o vsebini ponudb niso želeli govoriti.

Spomnimo ...

Vlada je falcona kupila leta 2001, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta lani je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra pa je falcon pristal na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja z omenjenimi ponudniki za najem letala. Razpis je bil neuspešen, vlada pa je decembra sklenila, da falcona odda v operativno upravljanje. To pomeni, da letalo ostaja v lasti države, ki krije vse fiksne stroške ter stroške lastne uporabe. Podjetje, ki bo letalo uporabljalo, ga bo tržilo po lastni ceni, s tem pa se bo del sredstev vrnil v državni proračun.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 01. 2010 07.52
vsi vemo, da to letalo ne sme prevažati civilistov, nima ustreznih dovoljenj in je vsak razpis za oddajo iliuzija, nepotrebno delo so vsi razpisi! Zakaj to skrivajo, mi seveda ni jasno!
Buena Vita
25. 01. 2010 20.38
huh kaj gledate tarčo.... koliko falconov imamo,,krebsovi je grlo total bankrotiralo mafija nad mafijo
Buena Vita
25. 01. 2010 19.59
si prebral admin ali si razumel
Buena Vita
25. 01. 2010 19.58
Die_Gottesliebe tako se zadeve obrnejo ko se oslovske kupčije kupčarijo na kurjih sejmih,petelini so brez peruti,z dvema globokima žepoma
Uroš Palhartinger
25. 01. 2010 16.52
Ta Falcon postaja počasi spomenik, monument, tako malo je v zraku... In da omenim nekaj polemik glede nakupa tega letala... Argumenti Drnovškove vlade so bili, da potrebujemo novo vladno letalo, ker je bil star Learyet tik pred generalnim servisom... Drugi argument vlade dr. Janeza Drnovška je bil da zadnji čas za prodajo Learyeta, saj kasneje prodaja ne bo več ekonomsko učinkovita... Tretji argument je bil, da se bo letalo uporabljalo ne samo za protokolarne zadeve, temveč tudi za prevoze RANJENCEV. Mimogrede, Slovenski Falcon je opremljen z VIP opremo, od medicinske opreme pa je prisotna le škatlica prve pomoči... Opozicija pa je opozarjala na visoko ceno letala, odgovorov katere ranjence bodo vozili z letalom ni bilo nikoli odgovorjeno, opozicija je tudi omenjala da je ceneje najemati letala, kot pa vzdrževati lastno. Pojavila se je hramba letala, na Brniku je bilo potrebno zanj zgraditi nov hangar. Postavila so se tudi vprašanja glede financiranja nakupa, in odgovor je bil jasen - iz obrambnih sredstev... No, težave z letalom so se začele takoj po nakupu tega spomenika trdoglavosti in samovšečnosti sleherne tranzicijske leve vlade in trajajo še danes... Sicer pa je Hrvaška vlada nekaj let po osamosvojitvi kupila svojo poslovno letalo za potrebe vlade, Challenger v VIP verziji, so Hrvaško slovenski mediji raztrgali, kaj tako mala državica potrebuje tako pregrešno drago letalo. A Hrvaški Challenger stane le 1/4 Slovenskega Falcona... Pa za konec, Hrvaški Challenger leti, Slovenski Falcon pa ne. Projekcija, Slovensko vladno letalo je postalo rekvizit za prihodnji Slovenski letalski muzej Edvarda Rusijana...
Dark Knight
25. 01. 2010 15.31
sramota sramota sramota sramota sramota sramota!!!!!!!!!!!!!!!
ddrej
25. 01. 2010 13.44
na žalost se je za nakup 8 kolesnikov dogovrila ropova vlada, janševa je morala to potem izpeljati. Ne najbolj posrečeno :-(
ddrej
25. 01. 2010 13.43
@Sweet_Cocaine Ti anti janševist!!! Še misliti ne moreš, zato ko ti gre tak na jetra. Samo naj te spomnim... Janša je bil takrat v opoziciji, ko so kupovali to letalo.
zagi12
25. 01. 2010 12.58
JA JA ENI SE LETALOM VOZIJO NEKTERI SI SE PA OBIČNEGA KOLESA NE MORJO PRVOSIT BANDA PARAZITI
galiot
25. 01. 2010 12.42
Zelo sramotno in potratno.A v takšnih primerih se nič ne govori o denarju,ki ga kot je videti mečejo skozi okno.Če pa je govora o delavskih plačah pa takšna polemika o borih parih evrih.Sramota in še enkrat sramota...
petdan
25. 01. 2010 12.38
Holyman25.01.2010, 12:111 Pa Bandelj je imel prste pri nakupu vmes... Kako prav imaš! Ta bandelj je metal davkoplačevalski denar skopzi odprto okno; poleg Falcona je zaslužen je bil zaslužen tudi za famozne nalepke o tehnični izpravnosti motornih vozil na vetrobranskih steklih. Tisti v Novem mestu, ki jih je izdeloval, je pa kar hitro kupil sebi helikopter in ne vem kaj še vse. Bandelj ne več priti blizu korita, ker bomo v nasprotnem primeru takoj doživeli državni bankrot.
Holyman
25. 01. 2010 12.11
Pa Bandelj je imel prste pri nakupu vmes...
jez_jezen
25. 01. 2010 12.01
Daj delajo z našim denarjem...jaoo
silur
25. 01. 2010 11.46
Skrajni čas, da nekaj ukrenejo.
kosmac1
25. 01. 2010 11.43
Sweet_Cocaine to je kupil Drnovšek
Sweet_Cocaine
25. 01. 2010 11.36
Kdo je ze narocil toto sranje, Jansa ?? Ceneje nas bo prislo, ce ga prodamo za sekundarne surovine.
damjana777 .
25. 01. 2010 11.35
to smo kupl slovenci, a nas nebi vsakega vsaj enkrat pelal zastonj?